Izstādes «Disidents» rīkotāji nozāģējuši ažiotāžu izraisījušo sarkano krustu (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izstādes "Disidents" rīkotāji nozāģējuši ažiotāžu izraisījušo eksponātu - sarkano krustu, pastāstīja izstādes rīkotājs mākslinieks Toms Jansons.

"To izdarījām mēs, pamatojoties uz vakar iesniegto sūdzību no "Valsts nekustamajiem īpašumiem" par normatīvo aktu pārkāpumiem," sacīja Jansons.

Viņš paskaidroja, ka "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izstādes rīkotājiem pārmeta, ka krusts bijis ievietots notekūdeņu lūkā un traucējis pilnvērtīgu notekūdeņu noplūšanu no Stūra mājas pagalma.

Krusts pašlaik novietots turpat pagamā un netiks nekur citur likts arī nākamās dienas līdz izstādes slēgšanai 26.maijā. Lelle no krusta ir noņemta un vairs neatrodas Stūra mājas teritorijā.

"Būtībā katrs centiens šo instalāciju atjaunot beidzās ar arvien jaunu instalācijas sabojāšanu, un konkrētajā gadījumā mēs runājam par mākslas darbu, līdz ar to nepieļaujams ir tālākais scenārijs, kurā jau galēji tiek izpostīts mākslinieka darbs," uzsvēra Jansons.

Iespējams, pamatojoties uz Satversmē rakstīto, izstādes organizators secina, ka nebija gaidījis tik agresīvu atsevišķas sabiedrības daļas reakciju uz mākslas darbu. Ik dienas nākas iesaistīties diskusijās par mākslu un skaidrot apmeklētājiem, ka izstādes mērķis ir aktualizēt jautājumus par indivīda pašnoteikšanās tiesībām. Taču ne visi vēlas mākslā saskatīt tikai mākslu.

Jau vēstīts, ka VNĪ trešdien paziņoja, ka Stūra mājas telpu nomnieks, ierīkojot izstādi "Disidents", ir pārkāpis telpu nomas līguma noteikumus, instalāciju novietojot tam neparedzētās vietās un veidā, pārkāpjot nomas līgumu un radot apdraudējumu īpašuma ekspluatācijai, norādīja VNĪ. Lai nepieļautu ēkas ekspluatācijas un tās apmeklētāju turpmāku apdraudējumu, trešdien, 20.maijā, VNĪ lūdzis nomniekam novērst līguma noteikumu pārkāpumus.

Rezonansi izraisījusi izstādes "Disidents" instalācija - sarkans krusts, kurā piesista lelle, kas atgādina Krievijs prezidentu Vladimiru Putinu, kaut tās mākslinieks apgalvojis, ka par prototipu izmantots kāds viņa paziņa no Itālijas.

Latvijas Ārlietu ministrija saņēmusi Krievijas vēstniecības Latvijā notu saistībā ar mākslas darbu.

"Valsts nekustamie īpašumi" izstādē "Disidents" uzstādīto instalāciju, kas bija izvietota bijušās VDK ēkas pagalmā Rīgā, piektdienas pēcpusdienā demontēja, taču pirmdien pēc sarunas ar VNĪ izstādes rīkotājs mākslinieks Toms Jansons informēja, ka izstādes "Disidents" krustā sistā lelle šonedēļ atkal būs apskatāma Stūra mājas pagalmā izvietotajā ekspozīcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti