Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iespējams atgriezties baroka laikā

Izstāde kā pieredzes telpa. Kultūrpētnieks Deniss Hanovs stāsta par ekspozīciju «B kā baroks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28. jūlijā būs iespējams atgriezties 17. gadsimta kultūras fenomenā – baroka laikā. Izstāde "B kā baroks" apmeklētājiem ir pieejama jau kādu laiku, bet šoreiz kulturologa un izstādes līdzautora Denisa Hanova pavadībā un stāstījumā visi interesenti varēs vairāk uzzināt par tā laika dzīvi.

Ieejot izstādes "B kā baroks" telpās, kura atrodas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, pirmais, kas iekrīt acīs, precīzāk, ausīs – ir cilvēku mokošās skaņas. Hanovs atklāj: "Audio stāstījums mums bija tik pat svarīgs kā vizuālais, jo šīs izstādes stāsts ir par 17. gadsimta sabiedrību. Sabiedrību, kas arī pieredzēja ilgstošu karu 30 gadu garumā. Dažādas epidēmijas, slimības un nāve bija klātesoša Baroka laikmeta kultūrā. Un nāves stāsts – kā ar nāvi sarunāties, kā pieņemt to un kā dzīvot tur, kur apkārt ir vardarbība. Nāve bija aktuāla gan 17. gadsimta cilvēkam, gan arī mums. Līdz ar to mēs šo izstādi veidojām kā pieredzes telpu."

Izstāde "B kā baroks"
Izstāde "B kā baroks"

Tā veltīta aizmirstam, bet ārkārtīgi aktuālam kultūras mantojumam – barokam. Periodizācijas, definīciju un reģionālo variāciju neskaidrības baroka vēsturē stimulējušas vēlmi izstādē izprast baroku kā globālu 17.–18. gadsimta kultūras fenomenu, veidojot savu versiju par to, kas ir baroks.

"Nav tikai 17. gadsimta grafika. Grafika ir centrālais objekts, bet ap to mēs vēl veidojam paralēlo stāstījumu, jo grafika vienmēr ir zīmes, un zīmes ir simboli, un simbols ir stāsts, bet mēs vairs neprotam lasīt šo stāstu. Mums tie burti ir sabrukuši vai pazuduši. Līdz ar to, mēs ar šīm telpām mēģinājām restaurēt to alfabētu, lai cilvēki paši varētu pēc tam lasīt šo gravīru, šos darbus," skaidro Hanovs.

Izstāde "B kā baroks"
Izstāde "B kā baroks"

Radošā komanda ir zināmā mērā laikmeta arheoloģi. Kā atzīst Deniss Hanovs, viņi nepretendē uz to, ka skatītājiem tagad viss stāsts tiks izstāstīts. Mūsu zināšanas par baroku vienmēr paliks fragmentāras. Vairāku karu, konfliktu dēļ daudz, kas ir iznīcināts.

"Īstenībā, veidojot šo izstādi un meklējot tekstus, un dažādus fragmentus, mēs konstatējām, ka mēs esam ļoti tuvu tā laika sabiedrībai. Baroks nosacīti bija pirms apgaismības laikmeta. Zinātnes vietā joprojām bija ticējumi, bailes, dažādi jocīgi priekšstati par to, ka apkārt ir sazvērestība, kādi ļaunie spēki. Dažādas sabiedrībās bija nopietnas grāmatas kā atpazīt raganas un kā raganas medīt. Mūsdienās mēs arī redzam ka visapkārt ir pēcapgaismības sazvērestības teorijas, ticība visdažādākiem murgiem, un mēs palēnām atsakāmies no tā, lai izmantotu, to, ko kādreiz mums pieteica Kants," uzsver Hanovs.

Izstāde "B kā baroks" ir pieejama bez maksas bibliotēkas darba laikā, bet 28. jūlijā notiks ekskursija kulturologa un izstādes līdzautora Denisa Hanova vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti