Kultūras rondo

Somu dzejniece Heli Lāksonena un atdzejotājs Guntars Godiņš dosies dzejas ceļojumā

Kultūras rondo

Komponists Jānis Strazds dzimšanas dienu svinēs ar diviem koncertiem

Izstāde "100% organiski arhitekti" - 24 jauno arhitektu idejas un projekti

Izstāde «100% organiski arhitekti»: jaunie speciālisti piedāvā dzīves telpas attīstības scenārijus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

24. janvārī Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē notika jauno arhitektu izlaidums, papildināts ar diplomprojektu izstādi "100% organiski arhitekti”. 24 jaunie speciālisti savos darbos piedāvā gan mūsdienīgu ieslodzījumu vietu projektu Pierīgā, Brasas cietuma teritorijas reģenerāciju, gan Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza atjaunojamo teritoriju vīziju un daudzus citus projektus.

Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes sagatavotie jaunie arhitekti savos diplomprojektos risina tēmas, kurās nepieciešams izvērtēt un līdzsvarot dažādus, pat savstarpēji pretrunīgus vides attīstību ietekmējošus faktorus – gan plaši atzītā, gan neērtā vēsturiskā mantojuma attīstības perspektīvas, dzīvojamās un pilsētvides publiskās telpas revitalizācijas jautājumus un pat dzīvestelpas paplašināšanu aiz mūsu planētas robežām, proti, uz Marsa.

Alise Leita diplomdarbā pievērsusies Rīgas Zooloģiskā dārza kalnu biotopa ekspozīcijas izveidei. Jaunā arhitekte vērtē, ka viņas specialitātē ir svarīga atbildības sajūta.

“Mana iedvesma – veidot vidi, kurā cilvēki būs laimīgi. Domājot šīs pasaules problēmu kontekstā, ekosistēmas pastāvīga graušana - arī par to ir jādomā, veidojot arhitektūru. Skatoties, kā tas ir darīts līdz šim, par to jāsāk domāt daudz vairāk.

Mana atbildības sajūta vienmēr bijusi – domāt par dabu kontekstā ar cilvēkiem,” skaidro Alise Leita.

Viktoriju Voronkovu interesē sociālie jautājumi, ko viņa pētījusi jau bakalaura darbā un arī turpina maģistra darbā. Viņa pievērsusies Maskavas priekšpilsētai, risinājusi jaunu lokālu sabiedrisko centru Maskavas priekšpilsētā, kas būtu viens no mehānismiem sociālās vides attīstībai.

“Mani ietekmē cilvēki, kas apkārt, kolēģi, studiju biedri, kas ir arī iedvesmas avots, jo katrs nāk ar savām idejām, piedāvājumu, kas mēdz būt kontrastējošs un dažāds,” Viktorija Voronkova atklāj savus iedvesmas avotus. “Paskatoties uz to darbu, rodas savas ieceres,

adaptē to savā veidā. Iezīmējas svarīgs faktors – sociālais faktors, kas ir cilvēku savstarpējā sadarbība, attiecības, kas ar veiksmīgu arhitektūru veido vidi, kur rodas brīnišķīgais aspekts mūsu komunikācijai.”

Raivis Jānis Mucenieks diplomdarbā pievērsies jautājumam par ieslodzītajiem, savā ziņa aizmirstai sabiedrības sociālajai grupai. Viņš meklējis risinājumus, kādā mērā arhitektūra un vide spēj ietekmēt ieslodzītā iespējas atgriezties parastā sabiedrībā un tā uzlabot visas sabiedrības drošību.

Raivis Jānis Mucenieks noraida domu, ka arhitekts strādā vienatnē un savā ziņā ir izolēts. Tas nav iespējams mūsdienu globālajā pasaulē.

“Caur sociāliem medijiem esi dažādu viedokļu krustpunktā un redzi ietekmes no visām pusēm. Līdz ar to no turienes nāk iedvesma, kur, izdarot savus secinājumus, izdari gala secinājumus, kas rezultējas projektos.

Tā ir veiksmīga arhitekta māksla pamanīt šīs problēmas, kuras varētu pilnveidot un attīstīt, veidojot vidi sev apkārt,” analizē Raivis Jānis Mucenieks.

Diplomdarbu ekspozīcija "100% organiski arhitekti”, kura šobrīd apskatāma Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē Ķīpsalā, ir patiesi plaša un daudzveidīga, aicinot iztēloties mūsu dzīves telpas dažādus attīstības scenārijus. Izstāde būs skatāma līdz februāra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti