Tabakas fabrikas radošā kvartāla vīziju meklēs starptautiskā metu konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) kopā ar partneriem – Latvijas Kultūras akadēmiju, Kultūras ministriju un Dānijas Kultūras institūtu – parakstījusi līgumu par starptautiska metu konkursa izsludināšanu Tabakas fabrikas  radošā kvartāla arhitektoniskās vīzijas izstrādei Rīgā, Miera ielā 58a.

Projekta gaitā plānots pielāgot telpas Latvijas Kultūras akadēmijas vajadzībām, kā arī izveidot telpas radošo industriju inkubatoram un darbnīcām. Apbūves iecerei ir jāietver priekšlikumi akadēmijas mācību procesa un radošo industriju inkubatora darbības nodrošināšanai, Rīgas Kino muzeja un Latvijas Fotogrāfijas muzeja vajadzībām, kā arī teritorijas labiekārtošanai, informēja VNĪ korporatīvās komunikācijas nodaļas pārstāvji.

Metu konkurss tiks īstenots ar Dānijas Kultūras institūta un Dānijas Karalistes vēstniecības Latvijā finansiālu atbalstu, to paredzēts izsludināt jūlijā, bet rezultātus paziņot decembrī. Konkursā uzvarējušais apbūves priekšlikums tiks izmantots par pamatu turpmākā būvprojekta izstrādei, lai Rīgā taptu moderns izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centrs.

Konkursā iesniegtos darbus vērtēs starptautiska žūrija, kurā darbosies pārstāvji no Dānijas Kultūras institūta, VNĪ, Latvijas Kultūras akadēmijas, Kultūras ministrijas, Latvijas Arhitektu savienības, Rīgas pilsētas attīstības departamenta un citām atbildīgajām institūcijām.

“Esam ļoti gandarīti, ka Tabakas fabrikas kvartālam būs iespēja pārdzimt arhitektoniski un funkcionāli augstvērtīgā vidē. Dānijas pārstāvju dalība metu konkursa žūrijā ļaus pārnest šīs valsts ilggadējo pieredzi teritoriju un radošo inkubatoru attīstībā arī uz Latviju. Ļoti ceram, ka sadarbību izdosies turpināt arī tālākā kvartāla attīstībā,” atzīst VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

“Latvijas dizaineriem ir daudz ekselentu ideju, taču nereti pietrūkst platformas un reizēm arī zināšanu, lai radītu konkurētspējīgu produktu. Lai mūsu radošums attīstītos un iekarotu savu vietu pasaulē, ir ļoti svarīgi šādu mūsdienīgu platformu radīt, ņemot piemēru no tādām lielvalstīm kā Dānija.

Kultūras ministrijas noslēgtā sadarbība ar Dānijas Kultūras ministriju, kas ietver arī finansiālu atbalstu radošā kvartāla izveidei, palīdzēs ne tikai radīt vidi, kur strādāt, bet arī iegūt vērtīgu praktisku pieredzi no dāņiem,” akcentē Kultūras ministrijas Radošo industriju nodaļas vadītāja Lilita Sparāne.

Šis ir viens no trim VNĪ pārmaiņu programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros uzsāktajiem, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajiem degradēto teritoriju revitalizācijas projektiem. Tā kopējais budžets ir 4,9 miljoni eiro, no kura 85% ir ERAF, bet 15% - valsts līdzfinansējums. Projektu plānots īstenot līdz 2022.gada beigām.

Patlaban kādreizējās Tabakas fabrikas teritorijā rekonstruētajā ražošanas ēkā pagaidu mājvietu radis Jaunais Rīgas teātris, kamēr tā vēsturiskajā mājvietā Rīgā, Lāčplēša ielā 25, noritēs pārbūves darbi.

VNĪ ar ERAF līdzfinansējumu uzsācis arī Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa izveidi Rīgā, Lubānas ielā 80, kā arī prototipēšanas darbnīcas “Riga Makerspace” izveidi Rīgā, A. Briāna ielā 13.

Kopumā VNĪ uzsāktās programmas ”100 adreses Latvijas valsts simtgadei” ietvaros uzņēmums šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus 135 milj. eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. m2 platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. m2 platībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti