Izsludina pieteikšanos starptautiskajam performances mākslas festivālam «Starptelpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Performances mākslas centrs aicina māksliniekus, mākslas zinātniekus, pētniekus un kuratorus pieteikties dalībai starptautiskajā performances mākslas festivālā “Starptelpa”. Pērngad festivāls notika pirmo reizi un guva plašu rezonansi.

Šogad festivāls notiks no 10. līdz 16. jūnijam Rīgā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 iekštelpās un ārtelpās, tā izpētes tēma – “Kontroles fenomens”, informēja festivāla rīkotāji.

“Šī gada festivāla tēma ir “Kontroles fenomens” – šajā kontekstā ir daudz jautājumu, kas mums kā organizatoriem šķiet būtiski un izpētes vērti.  Piemēram, ko nozīmē “kontrole” personīgā kontekstā? Kas notiek, kad zaudējam kontroli vai esam pārāk stingrā paškontroles režīmā? 

Kāda ir mūsu izpratne par kontroli mūsdienu sabiedrībā un politiskajā diskursā, kas tiek praktizēta, izmantojot novērošanas un citus disciplinārus instrumentus? Kā kontrole izpaužas privātajā un publiskajā sfērā?”

stāsta festivāla koordinatore, mākslas zinātniece Laine Kristberga, “Lai to izpētītu, mēs aicinām māksliniekus veidot performances, kas atklāj, pēta, vērtē un kritiski reflektē par kontroles fenomenu dažādos rakursos. Rosinām pieteikt ne tikai “dzīvās” performances, bet arī mediatizētās – kustīga un nekustīga attēla formā.”

Starptautiskā performances mākslas festivāla “Starptelpa” uzmanības centrā ir performances māksla kā suverēna mākslas forma laikmetīgā kontekstā. Performances māksla pēc definīcijas ir starpmediāla māksla. Tas nozīmē, ka starp iesaistītajiem medijiem un mākslas disciplīnām nav striktu robežu.

Tā ir dažādu mākslu hibrīds un saplūsme – kā vienlīdzīgi ziņas paudēji piedalās gan vizuālā māksla, gan fiziskais teātris, gan deja, gan mediju māksla, gan citi izpausmes veidi, radot starptelpu jeb liminālo telpu.

Šādā telpā parateatrālas, skaņas vai mākslas prakses, atbrīvotas no standartiem un tradīcijām, var attīstīt jaunas, eksperimentālas un iepriekš nepiedzīvotas mākslinieciskas formas. Peformances būtiskākie mediji – mākslinieka klātbūtne, ķermenis, laiks un ilgums, telpa, attiecības ar skatītājiem – var tikt kombinēti ar mūziku, filosofiju, dzeju, tēlniecību, deju, kinematogrāfiju, skulpturāliem objektiem/instalācijām, kā arī ne-mākslu, piemēram, ikdienā izmantojamiem priekšmetiem, iekārtām, instrumentiem.

Festivālu organizē Latvijas Performances mākslas centrs, biedrība “Laboratory of Stage Arts” un mākslinieku rezidenču un izglītības centrs “MĀ TELPA”. Festivāla sadarbības partneri – RISEBA Arhitektūras un mediju centrs H2O6 un Kalnciema kvartāls.

Lai pieteiktu dalību festivālā, līdz 1. martam uz epastu [email protected] interesentiem jāsūta aizpildīta pieteikuma anketa, savs radošais CV un vizuālais materiāls – performances video un/vai fotogrāfijas.

Piedāvājot performances ideju, māksliniekiem jāņem vērā drošības apsvērumi, skatītāju klātbūtne un telpiskās spējas. Māksliniekiem pašiem jānodrošina nepieciešamie materiāli performances īstenošanai. Māksliniekiem, kas pastāvīgi nedzīvo Latvijā, jābūt ceļojuma apdrošināšanai, kas sedz ar veselību un ārstēšanos saistītos izdevumus, un, ja nepieciešams, vīzai. Lūgums sazināties ar festivāla organizatoriem, ja nepieciešama palīdzība. 

Festivāla ietvaros notiks arī starptautiskā zinātniskā konference “Performances mākslas trajektorijas un krustpunkti Centrālajā un Austrumeiropā: kontroles fenomens”. Lai pieteiktos dalībai tai, interesenti tiek aicināti līdz 30. martam sūtīt kopsavilkumu 350 vārdu apjomā un īsu biogrāfijas aprakstu uz epastu [email protected]. Konferences prezentācijas var veidot kā priekšlasījumus, workshop vai mākslinieciskās izpētes formā (lūdzam norādīt).

Festivāla atlases rezultāti tiks paziņoti 2019. gada 10. martā. Konferences atlases rezultāti tiks paziņoti 2019. gada 15. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti