Iznākusi izglītojoša grāmata par Lielo dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Apgāds Zvaigzne ABC" laidis klajā izglītojošu Aīdas Rancānes, Guntas Siliņas-Jasjukevičas un Ilzes Briškas grāmatu “Saules gads. Lielā diena”, kas vēsta par latviešu tautas tradīcijās balstītu svētku svinēšanas pieredzi.

"Saules gads. Lielā diena” ir grāmata ģimenēm, skolotājiem un ikvienam, kam interesē tautas tradīcijas, bet jo īpaši tiem, kas vēlas gūt personīgu, mūsu tautas tradīcijās balstītu svētku svinēšanas pieredzi, norāda izdevēji.

Grāmatas autori:

Aīda Rancāne, bioloģijas doktore, filozofijas maģistre, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, grāmatas “Maskas un maskošanās Latvijā” un vairāku pētniecisku rakstu autore, tautas mūzikas izpildītāja.


Gunta Siliņa-Jasjukeviča, pedagoģijas doktore, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas docente, mācību līdzekļu un metodisko materiālu autore, folkloras kustībā darbojas kopš 1988. gada.


Ilze Briška, pedagoģijas doktore, mākslas maģistre, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas docente, mācību līdzekļu un metodisko materiālu autore.

Grāmatā sniegtas atbildes uz jautājumiem, kad svinama Lielā diena; kur veicami dažādi Lielās dienas rituāli; kas ir šo svētku dalībnieki; ko dara Lielajā dienā un kāds ir svētku darbību nolūks. Grāmatas saturu ilustrē bagātīgs vizuālais materiāls: svētku norises fotogrāfijas, autentisku etnogrāfisko priekšmetu attēli, Ilzes Briškas zīmējumi.

Grāmata sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā apkopotas un skaidrotas Lielās dienas svētku tradīcijas no laika, telpas, dalībnieku un veicamo rituālu aspekta. Bez zināmajiem svētku atribūtu un darbību skaidrojumiem tajā ietverts arī jauns, oriģināls skatījums uz Lielās dienas rituālu nozīmi un aktualitāti arī mūsdienās.

Otrā daļa ir mācību grāmata, kas veidota, lai palīdzētu bērniem kopā ar pieaugušajiem personīgi un atbildīgi iesaistīties Lielās dienas sagatavošanā un svinēšanā. Tajā apkopoti oriģināli integrēti mācību materiāli, kas aplūko Lielās dienas tradīcijas saistībā ar dabas, sabiedrības un valodas likumsakarībām, ļauj bērnam piedzīvot mācīšanos kā aizraujošu piedzīvojumu sevis pilnveidošanā, savas tautas pasaules tvēruma un kultūras tradīciju izzināšanā.

Trešajā daļā piedāvāti metodiskie ieteikumi Lielās dienas tradīciju apguvei sākumskolā. Tie ietver ar Valsts pamatizglītības standartu saskaņotu oriģinālu Lielās dienas tradīciju programmu darbam integrētā mācību modelī 1.–4. klasē un metodiskos ieteikumus skolotājam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti