Iznāk mācību materiāls «Kino skolās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8. aprīlī klajā tiek laists mācību materiāls „Kino skolās”, ko veidojis Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Šo mācību materiālu veido vairākas Latvijā tapušas dokumentālās un spēlfilmas, kas skolotājiem ir pieejamas speciāli izveidotā mājas lapā filmas.lv.

Projekta mērķis ir veicināt Latvijas filmu pieejamību un izmantošanu vispārizglītojošās skolās, veicinot jauniešu radošumu un spēju orientēties Latvijas kino vēsturē. Līdzīgi projekti pašlaik tiek īstenoti Ziemeļvalstīs un arī Lietuvā.

"Mēs esam izraudzījušies pamatā pēdējos desmit gados tapušas filmas," stāsta projekta vadītāja Dita Rietuma. "Tās noteikti nav literāro darbu ekranizācijas, un tās ir filmas, kuras var izmantot kā ilustrāciju vai mācību materiālu, pasniedzot dažādus priekšmetus dažādās klasēs un dažādās vecuma grupās. Mēs ierosinām izmantot noteiktu skaitu filmu, pasniedzot sociālās zinības, pasniedzot politiku un tiesības, Latvijas un pasaules vēsturi, arī vizuālo mākslu un kulturoloģiju."

Projektā izmantota 21 Latvijā veidota filma – animācijas, dokumentālās un spēlfilmas, kas tapušas pēdējos gados (“Mammu, es tevi mīlu”, “Latvietis”, “Atmodas antoloģija”, «Romeo un Džuljeta», «Klucis – nepareizais latvietis», “Pavasaris Vārnu ielā», «Spēlēju, dancoju», «Čiža acīm» u.c.). Izdevumā iekļautas arī divas Latvijas Kultūras kanona filmas – dokumentālā kino klasika «Vecāks par desmit minūtēm» (1978) un «Baltie zvani» (1961).

Materiālu veido gan apraksts par filmām, ko ir veidojuši kino teorētiķi, gan arī profesionālu pedagogu sagatavotas darba lapas un stundu plāni, kas, iespējams, ir vērtīgākais pienesums šādiem materiāliem.

Skolotājs, piesakoties Nacionālajā kino centrā, var saņemt paroli un ieiet noteiktā portāla sadaļā, kur šīs filmas ir pieejamas. Materiāla prezentāciju šodien pieteikušies apmeklēt aptuveni 200 Latvijas skolotāju. Izdevuma prezentācija notiek 8. aprīlī plkst. 16 kinoteātrī “Splendid Palace”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti