Iznāk jauns Latvijas mākslas procesiem veltīts izdevums «WunderKombināts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klajā nāk neakadēmiski pētniecisks rakstu krājums "WunderKombināts I. Latvijas mākslas gadagrāmata 2022" par aktuālajām norisēm laikmetīgajā mākslā un kultūrā, informēja kultūras organizācijas "Wunder Kombinat" pārstāvji.

Izdevuma atklāšana notiks 1. decembrī pulksten 18.00 Latvijas Mākslas akadēmijas 2. korpusā, Kalpaka bulvārī 13. Atklāšanas pasākumā notiks arī islandiešu mākslinieka Stirmira Erna Gudmundsona (Styrmir Örn Guðmundsson) video performance un sociālkritiska diskotēka, kuru spēlēs ukraiņu dīdžeja un skaņu māksliniece Saša Lebedjeva (Sasha Lebedieva).

""WunderKombināts I. Latvijas mākslas gadagrāmata 2022" ir šobrīd vienīgais pētnieciskas ievirzes periodiskais izdevums Latvijas vizuālajā mākslā, galvenokārt orientējoties uz norisēm pēdējās desmitgadēs," skaidroja izdevēji. Pirmā izdevuma tēmas aptver vizuālās kultūras un dažādu vēsturisko, ekonomisko un ideoloģisko procesu mijiedarbes analīzi, tostarp pievēršoties arī dekoloniālā diskursa, ekokritikas, fašisma estētikas un sieviešu vēstures kustības klātbūtnei Latvijas kultūrtelpā, uzsverot līdz šim vien epizodiski aktualizētas kopsakarības starp mākslinieciskām praksēm un plašākām sociāli politiskām norisēm. Latvijas mākslinieku daiļrade un mākslas notikumi tiek aplūkoti kritisko teoriju gaismā, cenšoties Latvijas mākslas zinātnē rosināt jaunu pētniecisko skatpunktu izmantošanu.

Gadagrāmatā publicēti Andra Šuvajeva, Maijas Rudovskas, Šeldas Puķītes, Ingas Lāces, Jāņa Taurena, Zanes Zajančkauskas, Jāņa Ozoliņa un Kārļa Vērdiņa raksti, kā arī vācu mākslinieces un teorētiķies Hīto Šteierles (Hito Steyerl) un ukraiņu mākslas vēsturnieka Iļļas Levčenko (Illia Levchenko) eseju tulkojumi. Tekstuālās refleksijas turpina Kriša Salmaņa vizuālā eseja. Izdevumu "WunderKombināts I. Latvijas mākslas gadagrāmata 2022" veido biedrība "Wunder Kombinat", galvenā redaktore Santa Hirša, līdzredaktores un publiskās programmas kuratores Šelda Puķīte un Elīna Ķempele. Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško.

Izdevēji arī norādīja: "Nosaukums "WunderKombināts" ir radies kā ironija pret ierastiem priekšstatiem par mākslas radīšanu un apriti neoliberālā kapitālisma apstākļos. Brīnumu kolekcionēšanas kabinetus (wunderkammer) verbāli pārveidojot par brīnumu ražošanas korpusiem, izdevuma komanda rosina demistificēt mūsu izpratni par mākslas darbiem kā pasīvas uztveres priekšmetiem un stimulēt mākslas pētniecību kā regulāru vietējās vizuālās mākslas dzīves daļu. Vienlaikus "WunderKombināts" kā divvalodu jaunvārds iezīmē ģeopolitiskās sarežģītības, kam joprojām un jo īpaši šobrīd ir liela nozīme mūsu kolektīvajā pašizpratnē un vērtību sistēmā."

2. un 3. decembrī Latvijas Mākslas akadēmijas 2. korpusā, Kalpaka bulvārī 13 norisināsies arī gadagrāmatai veltīta publisko pasākumu programma, kas veidota kā izdevumā aplūkoto tēmu izvērsums. Būs iespēja piedalīties lekcijās un diskusijās par dekoloniālo diskursu un sieviešu vēstures kustību Latvijā, kā arī par kultūras un radošā sektora profesionāļu sociālekonomisko statusu Baltijas valstīs.

Projektu organizē kultūras organizācija "Wunder Kombinat", kurā apvienojušies vairāki Latvijas kuratori, pētnieki un producenti. "Wunder Kombinat" uzmanības centrā ir Latvijas mākslas vide – tās pētniecība, atbalstīšana un popularizēšana vietējā un starptautiskā mērogā, meklējot plašākas kopsakarības Austrumeiropas un Ziemeļvalstu reģiona kontekstā, kā arī izceļot sociāli aktīvas, pastāvošās varas hierarhijas izjautājošas mākslinieciskās prakses.   

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Publisko pasākumu programma tapusi ar Rīgas domes atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti