Kultūras ziņas

Astrologi kultūras ļaudīm sola spraigu gadu

Kultūras ziņas

Mūzikas akadēmija nosauc savus labākos

Rakstu krājumā pētī Blaumani un Pētersonu

Iznācis ceturtais LKA rakstu krājums «Te-Ki-La»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien, 3.janvārī, grāmatu un kultūrpreču mājā „NicePlace Mansards" tiek atvērts Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) zinātnisko rakstu krājuma – Teātra un kino lasījumu „Te-Ki-La" 4.laidiens, kurā īpaša vērība pievērsta diviem 2013.gada jubilāriem: rakstniekam Rūdolfam Blaumanim (1863–1908) un dramaturgam un režisoram Pēterim Pētersonam (1923–1998).

Gadagrāmatas sastādītāja ir LKA profesore Dr. Inga Pērkone.

„2013.gadā mums bija vismaz divu lielu jubileju gads. Ļoti plaši tika atzīmēta Rūdolfa Blaumaņa 150.dzimšanas diena, un varbūt mazāk plaši, bet Kultūras akadēmijā tam mēs pievērsām lielu uzmanību - mēs atzīmējām Pētera Pētersona deviņdesmitgadi," stāsta Inga Pērkone.

Man gribētos, lai viņi vienādā mērā šajā „Te-Ki-Lā" apskatīti, bet studentu dabiskā slinkuma dēļ tomēr rakstu par Blaumani ir mazāk nekā par Pētersonu, un tāpēc var teikt, ka šī izdevuma galvenais varonis ir Pēteris Pētersons," uzsver izdevuma sastādītāja.

Nodaļā „Pētīt Pēteri Pētersonu" lasāmi raksti, kuru pamatā Latvijas Kultūras akadēmijas festivāla „Patriarha rudens" ietvaros notikušās Pēterim Pētersonam veltītās konferences referāti. Akadēmijas docētāji pieskaras dramaturga un režisora Pētera Pētersona daiļrades pārsteidzošajai daudzveidībai, ieskatoties arī līdz šim mazāk zināmās Pētersona darbības jomās, piemēram, viņa kino scenārijos.

Mēs varam redzēt, cik daudz vēl ir jomu, kurās varētu pētīt un pētīt. Piemēram, Pētersona modernisms tomēr nav atklāts tādā pasaules modernisma kontekstā, Pētersona meklējumi teātrī un arī kino, par ko es esmu rakstījusi „Te-Ki-Lā," norāda Pērkone.

Rūdolfa Blaumaņa jubilejas atzīmēšana 2013.gadā noritēja ļoti plaši – norišu galvenais ieguvums bija vispārēja apjausma par rakstnieka aktualitāti mūsdienās. „Te-Ki-La" piedāvā nelielu ieskatu saistībā ar Rūdolfa Blaumaņa daiļradi veiktajos studentu pētījumos.

Pēc izdevuma sastādītājas Ingas Pērkones domām, šis „Te-Ki-La" numurs ir interesants ar pētījumiem visai negaidītos aspektos, piemēram, Aija Murāne ir salīdzinājusi Blaumaņa „Raudupieti" ar Larsa Fon Trīra filmu „Antikrists".

Nodaļā "Muzeju pētījumi" ievietoti raksti par režisora un scenogrāfa Jāņa Munča darbu Pasadīnas teātrī ASV, par Jaunatnes teātra pedagoģisko darbību padomju varas gados, kā arī lasāmas literatūrzinātnieka Gunāra Bībera atmiņas par kino skatīšanos pēckara Latvijā. Šī publikācija piesaka vienu no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem – Kino trofejas –, ko 2014. gadā īstenos Rīgas Kino muzejs.

Gadagrāmata „Te-Ki-La" tika izveidota 2010.gadā kā starpdisciplinārs izdevums ar mērķi atspoguļot Latvijas Kultūras akadēmijas docētāju, studentu un divu akadēmijas struktūrvienību – Eduarda Smiļģa Teātra muzeja un Rīgas Kino muzeja – pētījumus teātra un kino jomā, uzsverot abu mākslas nozaru ciešo saistību Latvijas kultūras telpā.

Teātra un kino lasījumi pagaidām iznāk nelielā metienā, kas ātri kļūst par bibliogrāfisku retumu. Iepriekšējos laidienos varam iepazīt režisoru Leonīdu Leimani viņa simtgadē, jaunatklājumus par Eduardu Smiļģi, Jāni Munci un citām spilgtām Latvijas kultūras personībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti