Izdota «Tradīciju burtnīca» par izzūdošiem saimniecības darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā izdota jau 23. "Tradīciju burtnīca", kas tapusi starpnozaru mākslas grupas “Serde” paspārnē. Šoreiz novadpētnieki pievērsuši uzmanību izzūdošajiem saimniecības darbiem – sākot no produktu uzglabāšanas laikā, kad nebija ledusskapju, līdz siena, rudzu un mēslu talkām. "Tradīciju burtnīcu" papildina arī bagātīgs foto materiāls gan no mūsdienām, gan senākiem laikiem.

Izdota «Tradīciju burtnīca» par izzūdošiem saimniecības darbiem
00:00 / 04:45
Lejuplādēt

"Tradīciju burtnīcā" publicētie stāsti un dažādi saimniekošanas padomi ir pierakstīti 2020. gada vasarā Aizputē, kad “Serdes” rezidenču centrā nedēļas garumā norisinājās novadpētniecības skola, kurā piedalījās gandrīz 20 novadpētniecības entuziasti no visas Latvijas.

Starpnozaru mākslas grupas “Serde” pārstāve Signe Pucena stāsta: “Jāsaka paldies visiem novadpētniecības skolas dalībniekiem, kas ir gan intervējuši vietējos iedzīvotājus, gan apstrādājuši intervijas vai fotografējuši. Šeit ir ļoti daudz un dažādi dalībnieki – gan tādi, kas vienkārši nāca līdzi, lai saprastu, kā notiek dokumentēšanas process, un palīdzēja dokumentēt, tieši fotografējot, jo bieži vien ir diezgan grūti [reizē] intervēt un fotografēt.”

Šoreiz uzmanība pievērsta saimniecības darbiem, kuri jau ir izzuduši vai sāk izzust no mūsu ikdienas dzīves. Kāds atceras vēl bērnību vai vecāku stāstīto, šo to redzējis fotogrāfijās, taču "Tradīciju burtnīcā" iekļautie stāsti nevienam vien mūsdienu cilvēkam jau būs gana liels pārsteigums, kā saimniekots vēl pagājušā simtgadē.

“Gājām pie vietējiem cilvēkiem, kas jau bija gados, kuri varēja pastāstīt, kā kādreiz saimniekoja. Ar to domu, ka tagad mums ir ļoti daudz dažādu palīgierīču – veļasmašīnas, ledusskapji un dažādas tehnikas, kas palīdz saimniekot. Bet kādreiz tādu nebija, un ko tad darīja? Kā mazgāja veļu, kā uzglabāja pārtiku, kā vāca sienu govīm vai citiem lopiem? Dažādi praktiski stāsti, piemēram, skursteņa tīrīšana, dažādas talkas – rudzu talkas, kulšanas talkas, siena talkas, tostarp arī mēslu talkas, kas ir bijušas ļoti interesantas un arī lustīgas. Stāsti ir ļoti dažādi, un tie arī parāda ne tikai Aizputes apriņķi, bet ir arī cilvēki, kas ir ieprecējušies no dažādām citām vietām vai atbraukuši uz Aizputi kādu citu iemeslu dēļ, un tāpēc stāsti ir arī plašāk no Latvijas. Bet vākti tie ir tieši Aizputē,” skaidroja Signe Pucena.

Fiksēti stāsti par lašu ķeršanu, klūgu pīšanu, cīņu pret blusām un pat par naģēm pienā.

Līdzās plašajam stāstu materiālam 23. "Tradīciju burtnīcā" atrodamas arī ne mazums fotogrāfiju.

Pirmā "Tradīciju burtnīca", kas tika izdota 2007. gadā, stāstīja par brandava gatavošu Viduskurzemē, tagad tā kļuvusi par bibliogrāfisku retumu. Signe Pucena spriež, ka "Tradīciju burtnīca" var labi noderēt arī tiem, kuri mūsdienās sākuši pārcelties atpakaļ uz laukiem un praktizē dažādus lauku darbus, kaut vai siena zārdā liek sienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti