Izdota pastmarka par godu Turaidas pils 800 gadu jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot Turaidas pils 800 gadu jubileju, "Latvijas Pasts" izdevis jaunu pastmarku un pirmās dienas aploksni.

Pastmarkas "Turaidas pils 800" dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Vērtszīmes nominālvērtība ir 50 eiro centi un tā atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanai Latvijas teritorijā. Jaunās pastmarkas tirāža ir 300 000 eksemplāru, savukārt pirmās dienas aploksne izdota 1500 eksemplāru tirāžā, stāsta Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

Pastmarka "Turaida pils 800" ir otrā vērtszīme, ko "Latvijas Pasts" izdevis par godu Turaidu raksturojošiem simboliem. 1997.gadā tika izdota pastmarka "Leģenda par Turaidas Rozi".

Šogad kultūras piemineklim - Turaidas mūra pilij - tiek atzīmēta 800 gadu jubileja. Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Turaidas mūra pils būvniecība sākta 1214.gadā, pils ir vairākkārt paplašināta un pārbūvēta. Pēc Latvijas valsts nodibināšanas Turaidas pilsdrupas kļuva par valsts īpašumu. 1925.gadā to iekļāva valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

20.gadsimta otrajā pusē tika uzsākta mērķtiecīga un sistemātiska pils izpēte un viduslaiku apbūves konservācija, kā arī daļēja zudušo būvapjomu restaurācija un rekonstrukcija. Šobrīd Turaidas mūra pils iekļauta Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa - Turaidas muzejrezervāta sastāvā. Turaidas pils ir Latvijā un pasaulē atpazīstams kultūras tūrisma objekts.

Pastmarkas "Turaidas pils 800" prezentācijas pasākums un pirmās dienas zīmogošana notiks 11.jūlijā no plkst.7.30 līdz 19 pasta centrā "Sakta" Rīgā. Savukārt pastmarkas prezentācija notiks 11.jūlijā plkst. 11 Kultūras ministrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti