Panorāma

OIK izmeklēšanas komisijā darbs norit gausi

Panorāma

PVD aptur pārstrādes ceha darbu

Izdod V. Vīķes-Freibergas grāmatu "Manas zemes dziedātājiem"

Izdod Vīķes-Freibergas grāmatu «Manas zemes dziedātājiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kuras ir garākās dziesmas latviešu folklorā? Par to klajā nācis eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pētījums. Pēc pašas autores teiktā, darbs veltīts “pagātnes un tagadnes manas zemes dziedātājiem, atceroties 1918. gada 18. novembra Latvijas Neatkarības deklarācijas simtgadi”.

Dziesmas vienlaikus publicētas gan oriģinālā, gan ar angļu tulkojumiem un dažas arī ar melodijām. Sējumā ir sešas nodaļas, kur analizēta dziesmu uzbūve, kas veido teiksmainus vēstījumus, piemēram, par precinieku, kas dodas sievas lūkoties. Pētniece norāda – tas nav stāsts par ziņģēm.

“Tas nav “Pidriķis staigā baltās biksēs Paradīzes dārziņā”, vai varbūt viena no mana pirmā repertuāra dziesmām, kad mana vecāmāte bija šausmās, kad es viņai lepni nodziedāju, ko es biju iemācījusies - “Skroders sēž uz aku, lāpa savu fraku. Smukā meitiņa garām iet, grib tam ūdeni virsū liet!” Man viņa likās šausmīgi atjautīga. Vecāmāte bija dziļi satriekta un es vēl brīnījos – kas tai dziesmai vainas? Man viņa likās gluži laba! Nu – tādu dziesmu te nav,” saka Vaira Vīķe-Freiberga.

Mērķis bijis parādīt, ka bez tautas dzejas izpratnes nav iespējams izprast arī mutvārdu daiļrades dziļāko būtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti