Dienas ziņas

Konkurētspējīga izglītība novados

Dienas ziņas

Valmieras teātrī tapis iestudējums "Provinces anekdotes"

Izdod rakstu krājumu par Kurzemes vērtībām

Izdod rakstu krājumu par Kurzemes vērtībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Reizi divos gados ventspilnieki rīko konferenci, kurā runā par, viņuprāt, kurzemnieku atšķirīgo dabu. Lai konferenču materiāli būtu pieejami jebkuram interesentam, tagad gan drukātā veidā, gan internetā izdots rakstu krājums. Tas atklāj personības, kas bijušas nozīmīgas Ventspilij, Kurzemei un valstij kopumā un skaidro procesus, kas mainījuši Kurzemes vēsturi.

2006. gada septembrī Ventspils bibliotēka un Ventspils Augstskola organizēja pirmo konferenci „Ventspils paralēle. Mantojums un mūsdienas”, šī  tradīcija turpinājusies reizi divos gados, šogad konference notikusi jau piekto reizi. Kurzemes autentiskumu meklē valodniecībā, vēsturē, sociālajās zinātnēs un statistikā.

Divi pretpoli pastāvēs vienmēr - materiālistiskais un garīgais. Nav pamata bažām, ka garīgums ir pazudis. Un tiem, kas ir garīgajā darbā, nav pamata domāt, ka paliks bez dienišķās maizes,'' norāda Latvijas Kristīgās akadēmijas docents Guntis Dišlers.

Konferenču tradīcija radījusi izcilu drukātu izdevumu -  rakstu krājumu “Ventspils paralēle”, kurā apkopoti četru iepriekšējo konferenču materiāli.

Katru gadu iedibināsim tradīciju un nelaidīsim vaļā autorus, kamēr viņi nebūs visu noformulējuši rakstiskā veidā,” – tā puspajokam saka rakstu krājuma veidotāja Astra Skrābane.

Pēdējā konference sērijā bija veltīta mūsdienu izglītības videi ar interesantām vēsturiskām tradīcijām: pamatskola, ģimnāzija, augstskola. Izrādās, ka izglītības procesi Kurzemē līdz šim ir ļoti vāji pētīti.

Viens no  pieturas punktiem – Ventspils Augstskola, kas līdzās Liepājas Universitātei, Kurzemē rada un uztur intelektuālo telpu

Esmu dzirdējis: cik valodas tu zini, tik reizes tu esi cilvēks. Un mēs redzam, ka ventspilniekiem ir vēlme pēc valodām un gandrīz puse apmeklē bibliotēkas,'' stāsta sociologs Arnis Kaktiņš.

Pirmo četru konferenču materiāliem šogad pievienos referātus par Kurzemes baznīcu unikālo tipu, ko skaidrojis Ojārs Spārītis, beļģu rakstnieces Rozes Marijas Fransuā referātu par Kurzemes virsvērtībām, jo franču valodā Kurzeme skanot kā tāda Nekurzeme, kā Atlantīda – un vēl daudzi citi referāti, kas pieejami internetā Ventspils bibliotēkas mājas lapā un drukātā veidā rakstu krājumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti