Kultūras ziņas

"Spēlmaņu naktī" uzvar jaunie

Kultūras ziņas

Opera "Kartupeļu opera" skolas vecuma bērniem

Zināmi pirmās Izcilības balvas ieguvēji

Izcilības balvas laureāti - Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords un Lipkes memoriāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par pirmajiem Izcilības balvas kultūrā laureātiem kļuvuši tenors Aleksandrs Antoņenko, kinorežisors Jānis Nords un muzejs "Žaņa Lipkes memoriāls", kurus Nacionālā kultūras padome izvirzījusi no 26 balvai pieteiktajiem pretendentiem.

"Esmu gandarīta, ka beidzot Latvijas izcilos sasniegumus starptautiskā mērogā varam novērtēt ar īpašu balvu. Sevišķs prieks man ir par to, ka mūsu izcilie sasniegumi mērāmi vairākos desmitos - katrs ar savu spilgtu, neatkārtojamu ieguldījumu Latvijas un pasaules kultūrtelpā," pauž kultūras ministre Dace Melbārde.

Vienam no pasaulē pieprasītākajiem tenoriem Aleksandram Antoņenko balva piešķirta par iegūto prestižo starptautisko Jusi Bjerlinga balvu un izcilo māksliniecisko darbību gan Latvijā, gan slavenākajos pasaules opernamos, kā arī par sadarbību ar izcilākajiem pasaules un Latvijas diriģentiem, režisoriem un solistiem, spodrinot Latvijas vārdu pasaulē.

Aleksandrs Antoņenko ir lielisks Hosē lomas un Džakomo Pučīni repertuāra interprets, bet titulloma Džuzepes Verdi operā "Otello" pēdējos gados kļuvusi par viņa vizītkarti. 2014.gadā Aleksandrs Antoņenko kļuvis par vairāku prestižu starptautisku balvu laureātu: Stokholmā viņam piešķirta prestižā Jusi Bjerlinga balva, savukārt novembra sākumā Vīnē viņam pasniegta jaundibinātā un starptautiskās žūrijas piešķirtā "Grand Prix de la Culture 2014". Šajā sezonā Aleksandra Antoņenko sniegumu bauda skatītāji Ņujorkas, Londonas, Berlīnes, Milānas, Vīnes, Cīrihes, Drēzdenes opernamos un citviet. Latvijā viņš šogad priecējis ar izcilu sniegumu zvaigžņu koncertā "Dzimuši Rīgā", kas bija viens no spilgtākajiem notikumiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā, un Vidzemes koncertzāles "Cēsis" atklāšanā.

Muzejam "Žaņa Lipkes memoriāls" balva piešķirta par nominācijām Eiropas Padomes Muzeju balvai 2014.gadā un izcilo starptautisko atzinību - Eiropas Muzeju foruma Keneta Hadsona balvu, ko piešķir par neparastiem, drosmīgiem un vienlaikus pretrunīgiem sasniegumiem, kas izaicina ierastos priekšstatus par muzeju lomu sabiedrībā. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas izplatītajā preses relīzē Žaņa Lipkes memoriāls raksturots kā "skaists neliels muzejs, kurš nes ļoti spēcīgu cilvēkmīlestības vēstījumu un stāsta aizraujošu stāstu par Žani Lipki un viņa ģimeni".

Režisoram Jānim Nordam balva piešķirta par filmu "Mammu, es tevi mīlu", kas 2013.gadā saņēmusi Žūrijas balvu Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī 2013. un 2014.gadā guvusi balvas un piedalījusies vairāk nekā 80 starptautiskos kinofestivālos visā pasaulē, veicinot Latvijas kino starptautisko rezonansi un pozitīvas publicitātes veidošanu. "Mammu, es tevi mīlu" kinoteātros Latvijā noskatījušies gandrīz 50 000 skatītāju. Jānim Nordam un viņa komandai izdevies tuvināt jēdzienus "festivālu filma" un "filma skatītājiem" un pierādīt, ka talantīgs mākslas darbs, kas stāsta par nozīmīgām mūsdienu problēmām, var vienlīdz veiksmīgi darboties abos virzienos. Kino eksperti un prese uzsver Jāņa Norda filmas līdzību ar leģendārā Francijas kino jaunā viļņa režisoru darbiem, rosinot diskusiju par Latvijas kino "jauno vilni".

Kā jau esam vēstījuši, Izcilības balva kultūrā iedibināta pēc kultūras ministres Daces Melbārdes aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Katru gadu plānots piešķirt ne vairāk kā trīs Izcilības balvas kultūrā, izvērtējot sasnieguma un veikuma nozīmību un rezonansi starptautiskā un nacionālā kontekstā, pienesumu kultūrtelpai un ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā.

Izcilības balva kultūrā tiks pasniegta īpašā ceremonijā 22.decembrī Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts", pasākums tiešraidē būs skatāms portālā Lsm.lv. Laureātu godināšanu ik gadus plānots rīkot sadarbībā ar kādu no Latvijas kultūras augstskolām, šogad - ar Latvijas Kultūras akadēmiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti