Kultūras ziņas

Izrāde par emociju apzināšanos – "Kā sagaidīt citplanētieti"

Kultūras ziņas

Iestudējuma "Kaimiņš" pirmizrāde Kuldīgā

Pasniegtas Izcilības balvas kultūrā

Izcilības balvas kultūrā saņem Viesturs Kairišs, «Liels un mazs», Latvijas Radio koris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

5. decembrī svinīgā apbalvošanas ceremonijā jau devīto reizi pasniegtas Izcilības balvas kultūrā. Šogad balvas piešķirtas kino un teātra režisoram, Viesturam Kairišam, izdevniecībai "Liels un mazs" un Latvijas Radio korim.

Svinīgā ceremonijā, kas 5. decembrī notika Latvijas Mākslas akadēmijas Lielajā aulā Kronvalda bulvārī 4, tika atklāti un sveikti Izcilības balvas kultūrā 2022. gada laureāti.

2022. gadā Izcilības balvas kultūrā pasniegtas:

Viesturam Kairišam, kino un teātra režisoram – par Latvijas sabiedrībai nozīmīgu vēsturisku un laikmetīgu tēmu atklāsmi augsta mākslinieciskā līmeņa kino un teātra darbos, īpaši izceļot jaunāko spēlfilmu "Janvāris", kas raisījusi ievērojamu starptautisko rezonansi, gūstot galvenās balvas starptautiskajos kinofestivālos Ņujorkā, Varšavā un Romā.

Izdevniecībai "Liels un mazs" – par augstvērtīgu, sociāli aktīvu un starptautiski plaši atzītu sniegumu bērnu grāmatniecībā, kas vainagojies ar 2022. gadā saņemto prestižo Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu  kategorijā "Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā".

Latvijas Radio korim – par izcilu sniegumu nacionālā un starptautiskā līmenī, īpaši atzīmējot kora veiktos mūzikas ierakstus, kā arī spilgto, augsti profesionālo koncertdarbību Eiropā un pasaulē, kas ļāvusi vairāku Latvijas komponistu skaņdarbiem nokļūt starptautiskajā mūzikas arēnā.

Aicinājumam izvirzīt pretendentus šogad atsaukušies astoņi pieteicēji. Pretendenti šogad pārstāvēja tādas kultūras nozares kā mūzika, literatūra un grāmatniecība, vizuālā māksla, kino un dizains. Kandidātu pieteikumus apbalvojumam izvirzīja KM pārraudzībā esošās institūcijas, nozaru konsultatīvās padomes, nevalstiskās organizācijas un juridiskās personas. Iesniegtos pieteikumus, atbilstoši apbalvojuma nolikumā noteiktajam, izvērtēja Latvijas Nacionālā kultūras padome, un apstiprināja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Uz Izcilības balvu kultūrā var pretendēt, ja iegūts apbalvojums starptautiskos un profesionāli prestižos konkursos, festivālos un citos profesionāla novērtējuma pasākumos kultūras jomā; ja Latvijas mākslinieku vai kolektīvu veikums, piemēram, viesizrādes, koncerti, izstādes un citi pasākumi, guvis plašu rezonansi ārzemēs, veicinājis Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtības apziņu Latvijas sabiedrībā, kā arī tad, ja veikums piesaistījis plašu starptautisku uzmanību un radījis rezonansi pasaulē, veicinot Latvijas un ārvalstu kultūras telpu sadarbību un mijiedarbību.

Par balvu

Izcilības balva kultūrā tika iedibināta 2014. gadā, pēc Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Pirmā Izcilības balvas kultūrā pasniegšanas ceremonija notika 2014. gada 22. decembrī. Aizvadītajos gados apbalvojumu saņēmuši: Aleksandrs Antoņenko, Jānis Nords, Žaņa Lipkes memoriāls, Signe Baumane, Iveta Apkalna, Andris Freibergs, Turaidas muzejrezervāts, Rasa un Raitis Šmiti, Andris Nelsons, Dizaina birojs "H2E", Gidons Krēmers un kamerorķestris "Kremerata Baltica", Alvis Hermanis, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rolands Kalniņš, Nora Ikstena, Imants Lancmanis, Elīna Garanča,  Anna Laudere, Marina Rebeka, Gundega Laiviņa, platforma "Latvian Literature," Pēteris Vasks, Anete Melece, Rundāles pils muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti