Kultūras ziņas

Ar veterānu koncertu izskan "Bildes 2016"

Kultūras ziņas

Jaunlaulāto bilžu izstāde

Īvandes baznīcai – 200

Īvandes baznīca svin divsimto jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad jubilāres godā ir Kuldīgas novada Īvandes baznīca – tai aprit 200 gadu. Par godu apaļajai jubilejai aizvadītajā nedēļas nogalē dievnamā notika vairāki koncerti. Lai arī Īvandes baznīca ir maza, tā lepojas ar īpašu akustiku, kurā ikviens muzikāls pasākums ir īsts baudījums mūzikas cienītājiem.

Tik daudzbalsīgus un plašus koncertus Kuldīgas novada Īvandes pagasta baznīca nebija piedzīvojusi sen. Tās 200 gadu jubilejai par godu te tika rīkoti divi koncerti, pirmajā uzstājās Kuldīgas baznīcu apvienotais koris, savukārt otrajā visus priecēja Kuldīgas kamerkoris "Rāte" un pianists, komponists Uldis Marhilevičs. Koncertēšana šeit ir īsts baudījums jebkuram mūziķim un dāvana jebkuram klausītājam, jo šī baznīca var lepoties ar tādu akustiku, kāda ir reti kur.

"Pārsvarā jau baznīcās vispār ir laba akustiska, bet mazajās lauku baznīcās, kas ir koka, ir dažāda, bet šeit ir diezgan augsti, skaisti griesti ar ieapaļu veidojumu. Man šķiet, tas ir galvenais, un betona sienas, tas dod to akustiku," saka Uldis Marhilevičs

Savukārt Kuldīgas kultūras centra kamerkora „Rāte” diriģents Andis Groza kā novērtējumu baznīcas akustikai min faktu, ka koris pirms pieciem gadiem tieši šajā baznīcā rakstījis disku.

Arī Īvandes draudzes mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics atzīst, ka labās akustikas dēļ te vadīt dievkalpojumus var bez īpašas balss piepūles - skaņa nesaplūst, neatbalsojas, bet līdz baznīcēniem nonāk skaidra un saprotama. Te nereti uz akustiskiem muzikāliem pasākumiem vasarā sanāk nometnes "Laba daba" dalībnieki.

Lielīvandes draudze dibināta jau 16.gadsimta vidū, bet tad tā darbojusies koka baznīcā. Tagadējā mūra baznīca, kurai šogad tiek atzīmēta 200 gadu jubileja, uzcelta Īvandes muižas tuvumā, ezera krastā. Lai arī šobrīd draudze nav liela, gandrīz 20 cilvēku, baznīcas atjaunošana nav atstāta novārtā, un ik gadu tā tiek sakopta arvien vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti