Īpašā ziedojumu akcijā atbalstīs jauno mākslinieku dalību konkursos ārzemēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nodibinājums "Via Cultura", kas plašāk pazīstams kā festivāla "Via Baltica" rīkotājs, izveidojis ziedojumu programmu jaunajiem talantiem, lai stipendiju veidā atbalstītu viņu dalību starptautiskos mūzikas un mākslas konkursos, ziņo Latvijas Radio raidījums "Pēcpusdiena".

"Māksliniekiem ir svarīgi piedalīties starptautiskos konkursos, bet tas ir dārgi, jo jāsedz ceļa, dzīvošanas izdevumi un bieži vien arī jāapmaksā dalība pašos konkursos. Pašvaldības, uzņēmēji un Valsts kultūrkapitāla fonds bieži vien spēj atbalstīt tikai daļu - ceļu vai dzīvošanu, bet ne vienmēr atbalsts ir 100%,” stāsta biedrības "Via Cultura" vadītāja Dace Bluķe. Tāpēc nodibinājums izveidojis ziedojumu programmu, lai atbalstītu māksliniekus.

“Via Baltica” un Ērģeļmūzikas festivālos tiks atvērta ziedojumu kastīte, no kuras vēlāk varēs veidot stipendijas, lai mākslinieki, mūziķi un dejotāji varētu piedalīties starptautiskos festivālos ārzemēs. Iedzīvotāji arī aicināti nodarboties ar mecenātismu.

Nodibinājumam “Via Cultura” ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Tas nozīmē, ka privātpersonas, kas ziedo no savas algas vai honorāriem nodibinājumam “Via Cultura”, var šo ziedojumu summu ieskaitīt attaisnotajos izdevumos, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam gada deklarāciju un saņemt atpakaļ 25% no ziedotās summas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Finansējumu konkursiem ārzemēs arī var saņemt Valsts kultūrkapitāla fondā, kas piedāvā trīs konkursus gadā. Viena ir Radošo braucienu atbalsta programma, taču tā ir tendēta uz profesionāļiem, nevis pašdarbniekiem. “Kultūrai šobrīd līdzekļi ir atvēlēti stipri mazāk nekā citur Eiropā. Piemēram, Igaunijā finansējums ir divas reizes lielāks,” pastāstīja Valsts kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe.

Amatieru kolektīviem nepieciešams ļoti liels atbalsts, jo viņi nes Latvijas vārdu pasaulē, uzskata Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs, jauniešu kora "Kamēr..." dibinātājs Māris Sirmais.

“Man grūti iedomāties, kā  Latvijas kultūra izskatītos pasaules kontekstā, ja nebūtu amatieru kolektīvu, kuri Latvijas mākslinieku spozmi nes pasaulē,” atzīst Sirmais.

Festivāls “Via Baltica” notiek no 28.jūlija līdz 2.septembrim Liepājā un Kuldīgā. Tā ietvaros notiek Baltijas valstu mākslinieku kamermūzikas un džeza koncerti, lietuviešu mūsdienu grafikas izstāde, dokumentāla izstāde “Baltijas brīvības ceļš” veltīta vēsturiskās akcijas “Baltijas ceļš” atcerei, Pētera Krilova filmas “Uz spēles Latvija” seanss un Senās uguns nakts akcija.

Savukārt Ērģeļfestivāls notiks no 18. līdz 25.septembrim arī Liepājā un Kuldīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti