Ints Dālderis: Kongresu nama pārbūves projekts tikai pēc nosaukuma ir koncertzāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Kongresa nama (KN) pārbūves projekts tikai pēc nosaukuma ir koncertzāle, jo akustikas, kas piemērota simfoniskam orķestrim, tur nav," Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "100g kultūras" norādīja mūziķis, bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis.

"Tā ir viena apjoma telpa bez augšējās mašinērijas virs skatuves. Tas, kas šeit ir ieprojektēts, nav koncertzāle. Tas, ka projekts ir nosaukts par koncertzāli, nebūt nenozīmē, ka šis projekts ir koncertzāle," sacīja Dālderis.

Pēc viņa domām, KN ir operas kopija, kas arī nav piemērota simfoniskajam orķestrim. "Tā ir vēl viena teātra zāle, bet tā katrā ziņā nav saucama par koncertzāli," uzsvēra Dālderis.

Vienlaikus viņš atzina, ka vieta, kur atrodas KN, ir ļoti laba, un, ja ir finanses un iespējas pilnveidot šo projektu atbilstoši vajadzībām, ir iespējams šajā vietā radīt arī koncertzāli. "Bet neredzu, no kādiem līdzekļiem tas ir iespējams," atzina Dālderis.

Arī maestro Raimonds Pauls pauda viedokli, ka vieta koncertzālei ir ģeogrāfiski ideāla, taču paredzēt, kas no projekta gala rezultātā iznāks, nevar. Viņš atbalsta KN zāles pārveidi, taču aicināja neaizmirst arī par moderno Anda Sīļa arhitektu biroja radīto koncertzāles projektu. Tomēr tas, vai Rīgā būs moderna un simfoniskai mūzikai piemērota koncertzāle, izšķirs finanses.

Savukārt Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina uzskata, ka akustiska koncertzāle ir jāceļ no jauna, jo "pielāgošana ir pielāgošana".

"Ar tik daudzām funkcijām, kādas ir plānots izmantot Kongresu namā, tas uzdevums nevar tikt sasniegts, lai orķestrim tā būtu mājvieta un piemērotas telpas, lai varētu dzīvot, mēģināt un veikt visu tehnisko," kritiski par KN pārbūvi izteicās Lūkina.

Arī Pauls piekrita, ka šī telpa nekad nevarēs konkurēt ar tādām koncertzālēm kā Vīnē, bet tā daļēji atrisina Rīgas vajadzības. Viņš gan neizslēdza iespēju, ka tur varētu uzstāties arī simfoniskais orķestris.

Par KN pārbūvi skeptiski izteicās arhitekts Andis Sīlis, norādot - lai gan vieta ir laba, KN nes līdzi savu emocionālo auru. Turklāt KN pārbūve nerisinās galveno problēmu - Rīgā nav lielas galvenās zāles ar dabīgo akustiku. "No šī projekta nekāds prieks un pacilātība, estētiska palicātība nerodas," sacīja Sīlis.

Arhitekts aicināja "pieiet uzdevumam radikāli, nevis mēģināt kārtējo reizi uztaisīt kaut kādu kompromisu starp padomju mantojumu, kam ir kaut kāda smaciņa nāk līdzi ar visu to kongresu un komunismu". "Ja mēs radikāli to pārbūvētu, varbūt ne par 20 miljoniem vai 40 miljoniem, bet varbūt drusciņ pieliktu klāt, es domāju, ka tajā vietā varētu uztaisīt perfektu un mūsdienīgu koncertzāli," norādīja Sīlis. Viņš uzskata, ka arī paziņotie 40 miljoni nebūs gala summa.

LTV vēsta, ka KN pārbūves projektā būtiskākās pārmaiņas piedzīvos Lielā zāle, kurā būs multifunkcionāla skatuve, pildot sešas funkcijas. Zālē varēs rīkot gan konferences, gan koncertus, kā arī teātra izrādes un modes skates.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks informējis, ka pēc pārbūves KN iecerēti vismaz 200 pasākumi gadā. "Divas koncertzāles nebūs," apliecināja vicemērs, norādot - ja koncertzāle tiks būvēta no jauna, KN pārbūve nenotiks.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde raidījumam paudusi bažas tieši par koncertzāles akustikas risinājumiem.

Arī projekta autori atzīst, ka zālē izvēlētā akustika būs piemērota muzikāliem priekšnesumiem, bet ne simfoniskajam orķestrim, taču to nodrošinās ar speciāla akustikas sistēmas palīdzību, un tikai "princese uz zirņa" varētu niansi sajust.

Jau vēstīts, ka Rīgas Kongresu nama rekonstrukcijas plānotās izmaksas paredzētas 39,68 miljonu eiro apmērā. Pēc optimistiskām prognozēm, Kongresu nama rekonstrukciju plānots pabeigt trīs gadu laikā - līdz 2018.gadam.

Kongresu nama pārbūve ir viena no alternatīvām jaunas koncertzāles būvniecībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti