Instalācija ar krustā sisto Putinam līdzīgo lelli atkal uzstādīta Stūra mājas pagalmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Instalācija ar krustā sisto Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīgo lelli atkal ir uzstādīta Stūra mājas pagalmā un no ceturtdienas, 21.maija, ir pieejama apskatei, informēja izstādes "Disidents" organizators Toms Jansons.

Nedaudz esot mainīta instalācijas atrašanās vieta, jo VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) bija iebilduši, ka tās iepriekšējā atrašanās vieta - virs kanalizācijas lūkas - bijusi nesankcionēta.

VNĪ, apsekojot nekustamo īpašumu, konstatēja, ka izstādes "Disidents" organizatori, izmantojot telpas Brīvības ielā 61, pārkāpuši telpu nomas līguma noteikumus, izvietojot instalācijas tam neparedzētās vietās un veidā, radot apdraudējumu īpašuma ekspluatācijai. Kā norādīja VNĪ pārstāve Jolanta Grāmatniece, tādēļ nomniekiem tika lūgts novērst līguma noteikumu pārkāpumus.

Kā norādīja izstādes organizatori, tikšanās laikā ar Kultūras ministriju (KM) tās pārstāvji nav centušies pārliecināt, ka instalāciju ar krustā sisto tēlu nevajadzētu izstādīt, bet gan uztraukušies par drošību. KM sazinājusies ar Iekšlietu ministriju, lai Valsts policija pasākumam nodrošinātu īpašu apsardzību.

Kā informēja KM, mākslinieciskās izteiksmes brīvība Latvijā ir aizsargāta ar Satversmi, tā ir viena no demokrātijas pamatvērtībām, un KM nelemj par izstāžu saturu.

Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava teica, ka policijas rīcībā ir aktuālā informācija saistībā ar šo izstādi un policija nodrošinās pilsētā sabiedrisko kārtību un drošību.

Kā ziņots, rīt bija plānots arī aktīvistu protests, bet pēc DP rekomendācijām Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) šodien nolēma to aizliegt. Sākotnēji biedrība "GVD Baltija", kas pērn vāca ziedojumus "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam", plānoja rīkot gājienu uz Stūra māju un nozāģēt tās pagalmā esošo krustu, tādējādi iebilstot pret ņirgāšanos par ticību. Vēlāk aktīvisti savus plānus mainīja un norādīja, ka dosies uz Ministru kabinetu, iesniedzot parakstus par neuzticību Latvijas valdībai, kura sistemātiski "pieļauj un kūda uz etnisko naidu valstī".

Jau ziņots, ka sacelts tracis saistībā ar izstādē "Disidents" izvietoto instalāciju, kurā pie krusta bija piesista lelle, kas dažiem atgādināja Putinu. Krievija ir aicinājusi Latviju par notikušo sniegt skaidrojumu. Tikmēr mākslinieks "Some1" skaidrojis, ka mākslas instalācijas "Disidents" pamatideja ir finansiālās jeb materiālās pasaules glorificēšana indivīda ikdienā un krustā sistais tēls ir biznesmenis, kura seja veidota pēc līdzības ar kādu mākslinieka paziņu, 45 gadus vecu biznesmeni no Itālijas.

15.maijā tika saņemti draudi un fiziski ietekmēti divi mākslinieki, tāpēc lelle no krusta tika noņemta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti