Kultūras ziņas

Jaunie rakstnieki aicināti pieteikties romānu konkursam

Kultūras ziņas

15 filmas saņem valsts finansējumu

Valteram Nollendorfam – 90

Ilggadējam Okupācijas muzeja biedrības vadītājam Valteram Nollendorfam – 90

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

22. martā 90. dzimšanas dienu svin bijušais un ilggadējais Latvijas Okupācijas muzeja biedrības vadītājs, literatūrzinātnieks, dzejnieks un sabiedriskais darbinieks Valters Nollendorfs. Viņš ir dzimis Rīgā, taču Otrā pasaules kara laikā ģimene devās bēgļu gaitās un 50. gados nonāca ASV. Tur Nollendorfs ieguva izglītību un aktīvi darbojās trimdas latviešu sabiedrībā, bet 90. gadu vidū atgriezās Latvijā. Kopš tā laika Valtera Nollendorfa vārds vienmēr ir bijis saistīts ar Okupācijas muzeju.

Pēc atgriešanās no ASV uz pastāvīgu dzīvi Latvijā Valters Nollendorfs savu dzīvi kā brīvprātīgais saistīja ar Latvijas Okupācijas muzeju. Tur nostrādāti vairāk nekā 20 gadi. Daudzi pasaules valstu līderi tieši caur viņa skatījumu iepazinuši komunistiskās un nacistiskās okupācijas sekas Latvijā. Tieši spēju izdzīvot divos totalitāros režīmos Valters Nollendorfs uzskata par latviešu tautas lielāko sasniegumu.   

Viņš uzsver: “Tie zaudējumi, ko mūsu valsts ir cietusi, ir absolūti lieli, gandrīz neizmērojami. Un ir savā ziņā joprojām brīnums, ka varējām to [pārdzīvot] un ka bija Atmoda. Tas lielais vilnis, kad bijām izturējuši un paturējuši savu valsti savos prātos un bijām palikuši latvieši par spīti visam. Kādreiz mēs varējām vainot ilgi komunistu valdīšanas laiku. Tagad varam vainot kovidu! Es domāju, ka ir ļoti daudz pozitīva mūsu tautā. Un ļoti daudz spēka tikt uz priekšu.

Mums ir drusku tāda tendence čīkstēt un vainot, turēt atbildībā citus. Bet mums ir arī liela izturības spēja.”

Šobrīd Okupācijas muzejs apmeklētājiem ir slēgts, nenotiek arī ārvalstu delegāciju ekskursijas. Valters Nollendorfs šo laiku aktīvi izmanto, veidojot muzeja jauno ekspozīciju. Viņš bijis arī viens no muzeja ēkas pārbūves un Nākotnes nama projekta atbalstītājiem.

“Okupācijas sekas vēl arvien mums nāk līdzi. Bet mēs esam gatavi ar tām sekām tikt galā un [paākt], ka Latvija būs ziedoša valsts. Varbūt apskaidrota, kā Gunārs Birkerts iecerēja. Bet nav jau vajadzīga galīga apskaidrība. Vajadzīgs ir ceļš uz to. Ir ļoti svarīgi, ka mēs jaunajā ekspozīcijā īstenībā stāstām stāstu, ka notika ar mūsu tautu, tās veidoto valsti un ar mūsu zemi,” atzīmē Nollendorfs.

Atbildot uz jautājumu par pandēmijas laika izraisītajām grūtībām, Nollendorfs atzīst – cilvēkiem gados ir vieglāk ar tām samierināties.

“Mani bērni ir Amerikā. Mani mazbēni ir Amerikā, un es tagad viņus divus gadus neesmu varējis redzēt,” stāsta Nollendorfs. “Tās ir tās lielās bēdas. Pašam tikt galā. Tas ir vienkāršāk.

Kaut mēs varētu arī šajā ziņā kā Atmodas laikā mazliet atmosties un teikt – pacietīsimies vēl. Un tiksim galā ar šo slimību. Tiksim galā paši ar sevi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti