Ievērojami samazinājušies ziedojumi kultūras jomas nevalstiskajām organizācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nodokļu reformas rezultātā ievērojami samazinājušies ziedojumi kultūras jomas nevalstisko organizāciju (NVO) atbalstam, intervijā Latvijas Radio sacīja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Viņš pastāstīja, ka uzņēmumiem tagad ir izdevīgāk reinvestēt savu peļņu, nekā investēt organizāciju darba atbalstam, saņemot attiecīgās nodokļu atlaides. Zariņš atsaucās uz Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) vadītāja Edgara Vērpes pausto, ka "Latvenergo", kas caur VKKF katru gadu novirzīja 150 000 eiro kultūras jomai, pērn atvēlējis tikai 75 000 eiro. "[Veicot aprēķinus] secināja, ka kultūras jomā ir par 62% mazāk piesaistītais finansējums. Būtiski skatīties uz finansējuma kopumu, [lai noskaidrotu cik] ļoti finansiālās organizācijas ir dzīvotspējīgas," teica Zariņš.

Uldis Zariņš par ziedojumu samazināšanos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
KM valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos arī pastāstīja, ka ir izveidota darba grupa, kas nodarbojas ar šo jautājumu skatīšanu. Mērķis ir atvieglot iespējas novirzīt nodokļus organizācijām. "Kultūras ministrija nav un nebūs vienīgais spēlētājs pie galda. Priekšlikumi ir iesniedzami līdz šā gada vidum. Lielas manevra iespējas nav, esam atkarīgi no kopējās biznesa vides," teica Zariņš.

KONTEKSTS:

Pirms nodokļu reformas uzņēmumi katru gadu par nopelnīto maksāja uzņēmuma ienākuma nodokli, no kura pienācās atlaide par ziedojumiem. Tagad par peļņu, kas atstāta uzņēmumā, nodoklis vairs nav jāmaksā. Tādā veidā uzņēmumi tiek motivēti peļņu ieguldīt uzņēmuma attīstībā, taču palicis mazāk naudas, ko ziedot.

Nodokļu reforma gan ieviesusi arī jaunus veidus, kā ziedot. Ar nodokli neapliek ziedojumus apmērā līdz 5% no iepriekšējā gada peļņas vai arī līdz 2% no darbinieku algām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti