Ievas Rozentāles kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šonedēļ daudzi pavadīs steigā, pērkot dāvanas. Varbūt vērts kādam uzdāvināt viņa pirmo mākslas darbu, ko var atrast "Jarmarkā"? Varbūt vērts mīļos jau pirms svētkiem iepriecināt un aizvest uz Artura Maskata koncertu vai pārdomu raisošu kinofilmu? Varbūt vienkārši labi kopā paklusēt un sajust brīnišķīgo Ziemassvētku atmosfēru? Šīs nedēļas notikumus iesaka "Kilograma kultūras" žūrijas vadītāja Ieva Rozentāle. 

"Jarmarka" Latvijas Mākslas akadēmijā

Izstāde, gadatirgus un labdarības akcija reizē ir kā iespēja ieraudzīt ko atšķirīgu un par pieņemamu cenu varbūt pat atrast savu mākslas darbu! Vienkopus vairāk nekā 300 jauno mākslinieku darbi – gleznas, vides, interjera priekšmeti, rotas, apģērbi un citu veidu mākslas eksponāti. Tos radījuši studenti, no kuriem daļa, iespējams, kļūs par dižiem māksliniekiem, un jūsu iegādāto oriģinālo mākslas darbu vērtība ar gadiem tikai pieaugs.

“Kvadrāts” vēl uz lielā ekrāna, nenokavējiet!

Zviedra Ēstlunda Rūbena lieliskā filma, iespējams, pat pārāk tieši – gluži kā ar rādītājpirkstu – norāda uz… mums.

Ne velti tā saņēmusi “Zelta palmas zaru” šī gada Kannu kinofestivālā un tik tikko svinējusi svētkus, saņemot sešas (!) Eiropas kinoakadēmijas balvas Berlīnē.

Filma ir „…kā torte, kuru režisors tev met sejā,” rakstījis zviedru kinokritiķis Robijs Kolinss. Tā ironizē par Rietumu sabiedrību, nejēdzībām mūsdienu mākslas pasaulē un politkorektumu un, lai arī tā dēvēta par komēdiju, manuprāt, skaudrā stāsta būtība no komēdijas ir gana tāla.

Arturam Maskatam – jubileja!

Komponists, kura mūzikā uzrunā temperaments, lauzītas un romantiskas melodijas reizē un kādas mistērijas cauraustas, piesātinātas tembru krāsas.

Lai arī Arturs raksta akadēmiskās mūzikas pasaulei, viņa skaņdarbi ir tik kinematogrāfiski (ne velti viņš arī viens no mūsu lieliskākajiem teātra mūzikas komponistiem) kā gar acīm slīdoši skati, mašīnai traucoties kādā gleznainā ainavā.

Smalki un pārpasaulīgi, reizē latviska mūzikas gēna caurvīti, tajā pašā laikā tie metas laukā no lokālas pašpietiekamības. Līdzās citiem darbiem, pavisam tieši koncertā to varēs just “Venēcijas rindās”. Piedalās lieliski mūziķi – Ksenija Sidorova-Arizaga, Guna Šnē, Kristīne Gailīte, Ivo Krūskops, klavieru kvartets RIX un Latvijas Radio koris kopā ar diriģentu Sigvardu Kļavu.

Ziemassvētku vakars

Šis vakars pieder jums un tikai jums. Visdrīzāk tovakar jums nebūs smagi ikdienišķi jāstrādā, bet, cik nu vien iespējams, jātiecas uzburt cita – neikdienišķa pasaule un jāļaujas maigai svētku atmosfērai līdzās tuviem cilvēkiem. Un tas ir brīnišķīgi.

Tā kā laiks mums ir ierobežots, nenokavējiet iespēju padomāt, paklusēt, klusi padziedāt vai pat pameditēt.

Ziemassvētki ir gara stāvoklis, ko mēs radām savā galvā, teicis ne viens vien gudrais. Priecīgus Ziemassvētkus!

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaisties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā:http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti