Ieva Kolmane: Turpinoties pirātismam, neatgriezeniski mainīsies profesionālā kultūra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daudziem filmu faniem kino apmeklējums vairs neliekas tik saistošs, jo lielākoties visas filmas ir iespējams noskatīties internetā. Daļa to dara legāli, maksājot naudu, lai filmu noskatītos, bet daļa - meklē veidus, kā filmas noskatīties bez maksas, taču turpinoties pirātisma izplatībai, neatgriezeniski mainīsies profesionālā kultūra, raidījumam "Iebrauc Kino" norāda AKKA/LAA pārstāve Ieva Kolmane.

IT profesionālis Kristaps Skutelis, veicot nelielu aptauju mikroblogošanas tīmeklī tviterī par veidiem, caur kuriem cilvēki Latvijā skatās filmas internetā, norāda, ka daļa cilvēku nemaz neslēpj, ka ne tikai filmas, bet arī grāmatas un mūziku internetā iegūst nelegāli, neievērojot autortiesības.  

Apzinīgākie filmu skatītāji atzina, ka labprāt apmeklē kinoteātrus, jo tie nodrošina labu filmas kvalitāti. Taču lielākā daļa filmas iegūst nelegāli, lejupielādējot filmu failus vai skatoties tās interneta video nomās, tādējādi pārkāpjot autortiesību likumus. Likumus nešaubīgi pārkāpj arī tie, kas filmas lejupielādē vienāda ranga dalīšanas tīklos jeb torrentos. 

"Tālāk ir vēl ļoti daudzi servisi, kuri vairāk vai mazāk legāli piedāvā skatīties filmas tīmekļa pārlūkā, līdzīgi kā YouTube," piebilst Kristaps Skutelis, "tomēr lielākajā daļā gadījumu arī šie veidi ir nelegāli. Pat ja par filmas noskatīšanos tiek pieprasīta samaksa, tas nebūt nenozīmē, ka filmas noskatīšanās tiek piedāvāta legāli un filmas režisors, autori vai citi saņem atalgojumu." 

Ieva Kolmane, AKKA/LAA pārstāve, norāda, ka autoriem pienākas atalgojums par viņu darbu. Arī dažādās citās pasaules māsu un radošās organizācijās valda satraukums, ka, turpinoties pirātisma izplatībai, neatgriezeniski mainīsies profesionālā kultūra. 

Tomēr internets un tehnoloģijas attīstās daudz ātrāk nekā likumdevēji spēj pieņemt attiecīgos lēmumus. Latvijas robežās ir svarīgi uzsvērt satura apmaiņu starp Eiropas un un Ziemeļamerikas valstīm. Ja ir vēlme samaksāt par filmas noskatīšanos "Netflix" vai "Hulu" kanālos, tas diemžēl mūsu valstī nav pieejams. Likumdevēji turpina strādāt, lai ieviestu kārtību šajā jomā. 

"Ir vajadzīga infrastruktūra un vienotais digitālais tirgus, lai saturs Eiropā vispār varētu nonākt un attiecīgi šeit rastos vairāk jaunu, juridiski ieinteresētu personu, uzņēmumu, kas gribētu un varētu šo saturu cilvēkiem piedāvāt par salīdzinoši nelielu summu," stāsta informāciju tehnoloģiju speciālists Reinis Zitmanis, "tomēr šeit mēs saskaramies ar cilvēku grupu, kuri negrib samaksāt un vienu reizi filmu noīrēt, bet gan vēlas šos failus iegūt, varētu teikt, savā īpašumā, lai filmu varētu skatīties, kad vien to vēlas."

Zitmanis uzskata, ka šiem cilvēkiem īsti nepastāv nekādu citu alternatīvu, izņemot DVD, Blu-ray vai torrentus. Neviens no jaunajiem biznesa modeļiem, kas piedāvā patērēt saturu, nepiedāvā šo filmu iegādi. 

Pagaidām ar autortiesību pārkāpumiem internetā var cīnīties tikai konkrētas valsts robežās. Atsevišķās valstīs, piemēram, Vācijā un Austrijā, cīņai ar autortiesību pārkāpumiem ir izdevies likumdošanas līmenī lobēt ļoti stingrus likumus. 

Līdz šim Latvijā ir bijuši tikai atsevišķi gadījumi, kad likumsargi uz laiku ir apturējuši nelegāla satura izplatīšanas vietnes. Taču lielākoties serveri tiek pārcelti uz citu valsti, kurā nav stingra likumdošana, tādējādi pirātisms turpinās. Piemērs ir populārā "ThePiratebay" torrentu vietne, kura ik pa laikam uz kādu brīdi tiek aizvērta, bet drīz vien atgriežas. 

Lejupielādējot nelegāli, pastāv drauds līdz ar filmu iegūt dažādus vīrusus, kas var novest vēl pie citām tehnoloģiskām problēmām. Bieži nākas saskarties arī ar sliktu kvalitāti un citām nepilnībām, kas noved pie jautājuma, vai nelegāla filmu skatīšanās tiešām ir to vērta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti