Dienas ziņas

Baltijas ceļam – 33

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Aizvadīts festivāls "Bandava"

Ieskats seno kuršu dzīvē – Kazdangā aizvadīts festivāls «Bandava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pērn Dienvidkurzemes novada Kazdangas pagastā trīs sabiedriskās organizācijas sāka veidot kultūrvietu "Bandava" jeb kuršu sētu, kuru iecerēts tematiski veltīt kuršiem un to dzīvei vēlajā dzelzs laikmetā. Tagad aizvadīts pirmais senajiem kuršiem veltīts festivāls, kurā varēja baudīt gan izzinošas lekcijas par konkrēto tēmu, gan mūziku, gan iepazīt pašu kuršu sētu.

Biedrības "Exercitus Rigensis" rīkotie seno baltu karavīru cīņu paraugdemonstrējumi šodienas cilvēkam ļauj pavērt aizkaru uz tālo 9., 10. gadsimtu, kad šādi tērpti un bruņoti cilvēki aizstāvēja savu zemi. 

Biedrības "Exercitus Rigensis" biedrs Jānis Piternieks stāsta: "Es jau varētu būt kā kuršu ciema vadonis vai kāda ļoti nozīmīga persona, jo tas pats bruņu krekls, tas nebija kaut kas tāds, ko parastais karavīrs varēja atļauties tajā laikā, labākajā gadījumā, ja paveicās, tika klāt pie pietiekami daudz metāla, lai aiznestu kalējam uztaisīt šķēpa uzgali."

Līdzās arī iespēja redzēt, kā reiz izgatavoja traukus. Šodien to sauc par agrās ripas keramiku. Podnieks no Madonas novada Einārs Dumpis skaidro: "Podu netaisa no viena gabala, bet lipina ar desiņām un pēc tam pievirpo ar dēlīti. Tos apdedzina speciālā krāsnī. Nākamgad, ja būs iespēja, tad mēs te ar sievu taisīsim senās krāsns rekonstrukciju, ko varēs izdedzināt, bet tagad mums tāda krāsns ir Ropažos."

Šī un vēl citas nodarbes pirmajā senajiem kuršiem veltītajā festivālā deva ieskatu tālajos laikos un arī dzīvās vēstures un kultūras vietā "Bandava". To Kazdangas pagasta Ūpīšos, sadarbojoties trim biedrībām, sāka veidot pērn. Iedvesmojoties no Egila Skallagrimsona sāgām, kurās raksturotas kuršu sētas, un balstoties arheologu izpētītajā, te pamazām top senais ciems ar dažādām ēkām un dārzu. Turklāt konkrētā vieta savulaik ir bijusi piederīga vienai no vēlā dzelzs laikmeta kuršu zemēm Bandavai.

Biedrības "Exercitus Rigensis" pārstāvis Juris Ņečajevs skaidro: "Mūsdienās visa globalizācija un pārējās lietas prasa, lai mēs vairāk domājam par savām saknēm, tomēr šādā pasākumā kā šis, kur vēsture kopā ar mūziku, cilvēki var neinteresēties par vēsturi, bet viņi atnāk uz koncertu, aiziet uz lekcijām, un cilvēki sāk interesēties."

Festivāls "Bandava" notika divas dienas, tāpēc netālu no senā ciema pletās arī pavisam mūsdienīga telšu pilsētiņa. Katra no iesaistītajām trim biedrībām rīkoja savu festivāla sadaļu, to papildinot gan ar  tematiskiem stāstījumiem klētī, gan Latvijas smagās mūzikas programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti