Ieskandina Latgales vēstniecību «Gors» jeb Austrumlatvijas koncertzāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien, 19.maijā – Vasarsvētku dienā, Rēzeknē tiks iesvētīta un ieskandināta Latgales vēstniecība "Gors" jeb Austrumlatvijas koncertzāle. Tam par godu izskanēs Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas un Latgales vēstniecības "Gors" simfoniskā orķestra koncerts. Pasākumā tiks ieskandināti arī Austrumlatvijas koncertzāles koncertflīģeļi "Steinway&Sons".

„Kultūras pieejamība reģionos ir viens no dzīves kvalitātes rādītājiem. Esmu pārliecināta, ka līdz ar koncertzāles atklāšanu Rēzeknē cilvēku patriotisms un vēlme dzīvot un strādāt savā dzimtajā novadā tikai palielināsies,’’ vērtē kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Rēzekne ir pirmā pilsēta Latvijā, kurā šobrīd no pašiem pamatiem ir uzcelta jauna koncertzāle. Reģionam nozīmīgā kultūras būve būs daudzfunkcionāls objekts, kurā ir divas akustiskās koncertzāles, telpas un aprīkojums semināru un konferenču rīkošanai, telpas profesionālajam orķestrim, Dzimtsarakstu nodaļai, kafejnīcai.

Lai veicinātu kultūras reģionālo pieejamību, Kultūras ministrija jau pagājušajā gadā izveidoja darba grupu, iesaistot tajā topošo daudzfunkcionālo centru pārstāvjus no Rēzeknes, kā arī Cēsīm un Liepājas, kur koncertzāles plānots atvērt vēlāk. Reģionālās koncertzāles var pieteikties uz Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu reģionālo projektu mērķprogrammā, kurā kopējais piesaistāmo līdzekļu apjoms šim gadam ir lielāks, nekā bijis jebkad agrāk – 168 800 latu.

No 20.maija līdz 25.maijam Latgales vēstniecībā "Gors" norisināsies pirmā Latgales filmu nedēļa, kuras gaitā tiks demonstrētas profesionālās spēlfilmas, dokumentālās filmas, amatierfilmas, kā arī pašas jaunākās filmas par Latgali un tās cilvēkiem.

Latgales filmu nedēļā tiks izrādītas vairākas Edgara Blinova filmas, Kristīnes Želves dokumentālā filma "Fedja", vairākas Herca Franka filmas, Voldemāra Ivdra dokumentālās filmas "Laika i myuža roksti" un "Izdzeivuot pīdereibu. Dzeive gleznuos", Jāņa Ozoliņa-Ozola dokumentālā filma "Myužeigais kalinders", kā arī citi kino darbi. Latgales filmu nedēļas laikā pirmizrādi piedzīvos Ilzes Kungas-Melgailes dokumentālā filma "Brāļi Varslavāni".

Latgales vēstniecības "Gors" atklāšanas koncerti izskanēs 29. un 30.maijā. Koncertu pirmajā daļā skanēs dziesmu spēle "Ķēniņmeita. Latgales pasaka". Koncerta pirmās daļas galvenais uzdevums ir atklāt Latgales ļaužu sapņus un cerības, atspoguļot savdabīgo, dažādu nāciju ietekmēto Latgales folkloras bagātību, šīs puses mūziķu, dejotāju un spēlētāju prasmes.

Savukārt koncerta otrajai daļai būs jāatklāj akustiskās koncertzāles iespējas dažādos žanriskos un stilistiskos spektros: koncertflīģeļu "Steinway&Sons", kora, ērģeļu un simfoniskā orķestra skanējums. Koncerta otrajā daļā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris (diriģents Atvars Lakstīgala), ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Vestards Šimkus, solisti Krišjānis Norvelis un Guntra Kuzmina, dziedātāji no Rēzeknes, Daugavpils un Cēsu koriem, kā arī citi mākslinieki.

Latgales vēstniecības "Gors" atklāšanas pasākumi turpināsies arī 1.jūnijā un 2.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti