Iesildoties sarunu festivālam «Lampa», 22 sabiedrībā zināmi cilvēki iesaka savas sarunu tēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ko nozīmē nacionālisms, kāpēc ir daudz pieņemamāk apsaukāties, nevis ieklausīties, rasols vai rosols, vai teātra izrādēm nepieciešami titri krievu valodā krievvalodīgo integrācijai? – daži no jautājumiem, par ko rosina sarunāties kinorežisors Dzintars Dreibergs, režisore un radošā direktore Una Rozenbauma, pavārgrāmatu autore un ēdienu blogere Zane Grēviņa un aktieris Maksims Busels. Viņu un vēl 18 citu sabiedrībā zināmu personu piedāvātie temati apkopoti sarunu festivāla "Lampa" sarunāšanās iedvesmas rīkā "Sarunvedis", informēja festivāla veidotāji.

Kinorežisors Dzintars Dreibergs aicina sabiedrību diskutēt un apmainīties viedokļiem par nācijas piederības apziņu: "Vārds "nacionālisms" pirms un pēc 24. februāra. Vai šis vārds ir mainījis savu nozīmi, vai tajā ir parādījies vairāk nokrāsu? Vai mums vēl ir tādi vārdi, kuru nozīme globālā kontekstā atšķiras no tā, kā to diktē mūsu pašu vēsture un situācija?"

Režisore un radošā direktore Una Rozenbauma vedina uz sarunām par savstarpējo cieņu un izvēles brīvību: "Kurā brīdī mēs sākam zināt labāk, kā citiem cilvēkiem domāt, runāt, mīlēt? Kāpēc mums ir nepieciešams kādam aizliegt dzīvot tā, kā viņš pats vēlas? Kāpēc daudz pieņemamāk ir apsaukāties, nevis ieklausīties?"

Pavārgrāmatu autore un ēdienu blogere Zane Grēviņa rosina domāt par mūžīgajām viedokļu atšķirībām par ēdienu kā fundamentāli svarīgu jautājumu: "Visspēcīgākās draudzības saites tiek pārbaudītas, kad jānoskaidro, vai burgeru ēst ar piederumiem vai rokām, vai sklandrausis ir garšīgs vai jāatstāj kultūras mantojumā, rasols vai rosols un vai "Cielaviņa" ir visgaršīgākā kūka pasaulē?"

Aktieris Maksims Busels aicina aktualizēt Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju integrācijas iespējas caur kultūru: "Lai integrētu krievvalodīgos cilvēkus Latvijas kultūrā, latviešu teātros noderētu titri krievu valodā. Zinu, ka krievvalodīgie vairās iet uz izrādēm, jo pietiekami nesaprot latviešu valodu. Var jau uz to skatīties principiāli, bet mums nav vienas lielas, vienotas kultūras."

"Sarunvedim" savas pārdomas uzticējušas kopumā 22 sabiedrībā zināmas personas: Latvijas Radio programmu vadītājs Aidis Tomsons, pediatre Dana Isarova, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, starptautiskās drošības eksperts Tomass Pildegovičs, mūziķi Katrīna Gupalo, Jānis Šipkēvics un Māra Upmane-Holšteine, aktrise Ieva Florence-Vīksne, mākslinieks Kristians Brekte, sporta menedžeris Edgars Buļs, cilvēktiesību aktīvists Kaspars Zālītis, komiķis Edgars Bāliņš, raidījumu vadītāja un modele Māra Sleja, interneta personības Beāte Bērziņa un Elīza Kupča, radio producents Uldis Ziediņš, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes atbalsta centra "Krasts" vadītājs Rafaels Ciekurs, sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica, pavārgrāmatu autore un ēdienu blogere Zane Grēviņa, aktieris Maksims Busels, kinorežisors Dzintars Dreibergs un režisore un radošā direktore Una Rozenbauma.

"Spēja formulēt un publiski izteikt savu viedokli ir dzīves laikā pilnveidojama prasme, tāpēc "Lampa" kopā ar sabiedrībā zināmām personām izveidojuši "Sarunvedi" – iedvesmas instrumentu vērtīgai sarunai pašam ar sevi vai draugu pulkā. "Sarunveža" sarunu temati provocē atklātām sarunām, dodot iespēju aizdomāties, formulēt un izteikt savu viedokli par visdažādākajām tēmām, atgādinot, ka sarunām ir nozīme. Viedokļu līderu domu graudi atrodami "Lampas" interneta vietnē, un ikviens var ar tiem dalīties savos sociālajos tīklos," skaidroja festivāla veidotāji.

Savukārt 1. un 2. jūlijā ikviens gaidīts Cēsīs, kur jau astoto reizi uz brīvu un cieņpilnu domu apmaiņu par Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem klātienē aicinās sarunu festivāls "Lampa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti