Panorāma

Koalīcijas partneri meklē saskarsmes punktus

Panorāma

Panorāma

Stūra mājai draud slēgšana

Ierīkot viesnīcu, iekonservēt vai atjaunot daļēji? Kāds būs Stūra mājas liktenis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Okupācijas muzeja Stūra mājas ekspozīcijai draud slēgšana. Lai no tā izvairītos, ir jānovērš konstatētie drošības riski. Darbiem nepieciešami simtiem tūkstoši eiro, taču nav zināms, kur naudu ņemt. Nama apsaimniekotājs "Valsts nekustamie īpašumi" norāda, ka vispirms ir jāsaprot, kāds ir ēkas tālākais liktenis. Tuvākajos gados nams ir jāatjauno, ieguldot tajā daudzus miljonus eiro. Kā iespējamais variants ir ēku atsavināt, nododot to nomniekiem. Uz šo ideju skeptiski raugās kultūras nozare.

Kāds būs Stūra mājas liktenis? VNĪ izskata trīs scenārijus – iznomāt, iekonservēt vai atjaunot daļēji
00:00 / 03:23
Lejuplādēt

Pirms vairāk nekā simt gadiem celtajā Tetera namā jeb Stūra mājā, kur padomju laikos atradās Valsts drošības komiteja, kritiskā stāvoklī ir pārsegumi ēkas pagalmā. Problēmas konstatētas arī ugunsdrošības sistēmā. Neatliekamie darbi ir jāveic līdz 2024. gada 7. maijam. Pretējā gadījumā telpas vajadzēs atstāt ēkas nomniekam – Latvijas Okupācijas muzejam. Darbiem nepieciešami 700 tūkstoši eiro, bet tādas summas muzeja biedrībai nav, atzīst Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība: "Mēs veicam sīkos remontdarbus, ja tā var teikt, uzturam savas vajadzības, ekspozīciju. Bet, protams, lielus ieguldījumus valsts īpašumā mēs neplānojam."

Muzejs aizņem mazāk par 10% no visas ēkas. Pārējā daļa ir tukša. Tāpēc, pirms veikt steidzamos darbus, ir jāsaprot, kāds būs ēkas tālākais liktenis, norāda "Valsts nekustamo īpašumu" vadītājs Renārs Griškevičs, skaidrojot, ka namam tuvāko gadu laikā nepieciešams kapitāls remonts, kas izmaksās 13–14 miljonus eiro. Lai vēsturisko māju atdzīvinātu, valsts izskata iespēju to atsavināt, saglabājot attiecības ar muzeju, skaidro Griškevičs: "Uz noteiktu termiņu – uz vairākiem gadu desmitiem –, kas nodrošinātu muzejam prognozejamību, nākotnes attīstību. Tajā pašā laikā nodrošinātu ēkas piepildījumu."

Lielākajā ēkās daļā varētu parādītes, piemēram, īres dzīvokļi, viesnīca vai kādi citi pakalpojumi. Uz tādu variantu skeptiski raugās Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis: "Ja šeit ieliktu tādu funkciju, kas absolūti neatbilst tam saturam, – ēkas autentiskums, tā oriģinālā substance, kura liecina, kura dod to stāstu, – patiesībā būtu iznīcināta. Tātad, ja šeit ieliktu biroja funkciju vai kādu lielveikalu pārbūvētu par dzīvojamo ēku, tad, protams, tā atmiņa par Stūra māju vairs nebūtu."

Vēl ir trīs iespējamie scenāriji – valsts aizsargājamo objektu iekonservēt pilnībā un gaidīt labākus laikus, kad valsts to varēs atjaunot. Namu var iekonservēt arī daļēji, saglabājot kādas telpas izmantošanai. Šo variantu atbalsta Dambis, pamatojot, ka arī tukšām telpām ir daudz vēsturisko liecību. Savukārt trešais variants – ēku atjaunot daļēji. Griškevičs prognozē, ka jautājums varētu būt atrisināts tuvākajos mēnešos: "Mēs nevaram pieļaut situāciju, ja kādā īpašumā ir zaudējumi. Jāatrod kopsaucējs, kāds tad ir nākotnes redzējums un kāds ir pielietojums ēkai. Šeit mums nav domstarpību, ka muzejam šeit ir jāpaliek. Jautājums ir par konstrukciju – kādā veidā muzejs šeit saglabā savu darbību un no kurienes šī darbība tiek finansēta."

Savukārt Latvijas Okupācijas muzejs iespēju pārvākties pat neizskata, norādot, ka Stūra mājā apskatāmā ekspozīcija par čekas vēsturi ir saistīta ar nama vēsturi, tāpēc ierīkot to citā vietā nevarot.

KONTEKSTS:

Mūra ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, kas pazīstama gan kā Stūra māja, gan Tetera nams, ir valstiskas nozīmes īpašums, tomēr valsts funkciju nodrošināšanai tas nav nepieciešams. Tāpēc VNĪ 2019. gadā rīkoja vairākas izsoles, paredzot iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā. Taču tas neizdevās.

Tāpēc, apzinot potenciālos lietotājus no publiskā sektora, privātos nomniekus un investorus, VNĪ lēma ēku pārdot, saglabājot vietu muzejam un iegūto naudu ieguldot valstij nepieciešamo objektu attīstībā. Sākotnēji šādas izsoles sākuma cena bija 4 247 000 eiro.

2020. gada novembrī Nacionālā apvienība publiski informēja par priekšlikumu apturēt Stūra mājas izsoli un visai ēkai piešķirt īpašu statusu. Pēc šāda aicinājuma valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) apturējusi tās pārvaldībā esošās Stūra mājas izsoli līdz nozares lēmumam par tālāko rīcību. 30. novembrī par lēmumu pārtraukt izsoli panākta vienošanās arī valdību veidojošo partiju koalīcijā.

Kultūras pieminekļu uzskaites komisija 2020. gada 17. decembrī Stūra mājai piešķīra vēsturiska notikuma vietas pieminekļa statusu.

2021. gada februārī pēc Būvniecības valsts kontroles birojs atzinuma pārtraukta Stūra mājas pagalma ekspluatācija.

2021. gada novembrī VNĪ paziņoja, ka nama tehniskās apsekošanas atzinumā Stūra mājai rekomendēta kapitāla pārbūve, bez kuras nav iespējams uzsākt īpašuma ekspluatāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti