Iepazīsti Latvijas kultūrvietas: Gleznu galerija Caurumkrogā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpinot apzināt sabiedrisko mediju kultūras balvai “Kilograms kultūras” pateiktās kultūrvietas, pievēršamies neparastai mākslas galerijai, kuras idejas autori ir pārliecināti – tai šobrīd pasaulē nav konkurentu. Runa ir par brīvdabas gleznu galeriju vēsturiskajā Caurumkrogā Kocēnu novadā, kur zem klajas debess skatāmi novadnieka Jāņa Staņislava Rozes, rakstura dēļ saukta arī par “trako Rozi”, darbi. Viņš savulaik portretējis Krišjāni Valdemāru, un rets bijis turīgo rīdzinieku nams, kurā neatrastos šī mākslinieka darbi.

Kocēnu novadā esošais Caurumkrogs, visticamāk, pasaulē ir vienīgā brīvdabas gleznu galerija, kas ierīkota kādreizējā krogus telpās un apmeklētājiem pieejama visu diennakti jebkurā gadalaikā. 

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

Neparastā galerija pirmā profesionālā latviešu portretista un ekstravagantā gleznotāja Jāņa Staņislava Rozes piemiņai atklāšanu nosvinēja pirms diviem gadiem maija ziedonī. Par ideju iepūst jaunu dzīvību mākslinieka dzimtajā vietā jāpateicas arī vēstures skolotājai un gidei Inetai Amoliņai, kas ir viena no idejas autorēm. 

“Te bija viss kokos, krūmos ieaudzis, jo vieta nevienam nevajadzīga, neviens neplēšas te māju būvēt un mēs tā… Nu labi, varbūt to Rozi kaut kad ceļam saulītē, 2023. gadā 200 gadi,” pastāstīja Ineta Amoliņa. 

Mākslinieka dzimšanas gads lepni gozējas bijušā krogus skurstenī uzstādītajā vēja rādītājā.Taču Rozes darbu reprodukcijas uz mūriem ar laiku papildinājušas arī otas meistara krustdēla Jāņa Staņislava Birnbauma gleznas.Apskatei izlikti arī rakšanas un līdzināšanas darbos atrastie priekšmeti. Kāda kundze, kura šeit kādreiz mitusi, atdevusi arī Caurumkrogā lietotos traukus.

Kurš pieteicis šo vietu balvai, saimniekiem neesot zināms, iespējams, slēpņotāji, kas šajā vietā satiekami vai katru dienu.Turklāt Caurumkrogs iekļauts arī vietējos tūrisma maršrutos. 

“Ziemā brauc cilvēki no Rīgas uz teātri, viņi izlasa, ka ir tāds Caurumkrogs, viņi zvana man – vai mēs varam piestāt vai var pastāstīt, un šī ir viena no pieturvietām Valmierai,” atklāja projektu un tūrisma speciālists Toms Treimanis. 

Vietas atdzīvināšanai un iekopšanai daudz palīdzējuši vietējie. Piemēram, Kocēnu pamatskolas skolēni kopā ar vecākiem un skolotājiem izbūvēja velo novietni.

Kā norādīja Toms Treimanis, krogs te būvēts, jo garām iet senais ceļš no Rīgas uz Valmieru. Skolotājiem un skolēniem no Kocēnu pamatskolas radusies doma, ka tieši zirgu slitas vietā var izveidot velonovietni. 

“Šeit notikuši dažādi pasākumi – jubilejas, šeit bildinājumus meitenēm izsaka, kāds kaut ir nobildējis. Mēs varētu uztaisīt fotoizstādi, kādi mirkļi ķerti Caurumkrogā,” atklāja Amoliņa. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti