Ieklausies Latgalē – Līvānos latgaliešu dziesmas un dzeja skan bezvadu austiņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bezvadu austiņas, kurās var dzirdēt latgaliešu mūziku un dzeju, – šāds jaunums pieejams Latgales mākslas un amatniecības centrā. Piedāvājums izveidots, lai tūristiem dotu iespēju sadzirdēt Latgali un vienu no tās bagātībām – valodu.

Ieklausies Latgalē – Līvānos latgaliešu dziesmas un dzeja skan bezvadu austiņās
00:00 / 04:51
Lejuplādēt

Šobrīd mūzikas piedāvājumā ir grupas “Bez PVN” un “Dabasu durovys” dziesmas, dzejas sadaļā dzirdami 15 Latgales mūsdienu dzejas autori. Latgales mākslas un amatniecības centra pārstāve Sintija Lukjanska skaidro, kā bezvadu austiņas darbojas: “Vienā austiņas pusē ir divas pogas un otrā ir skaļuma regulēšanas poga; ja mēs ieslēdzam, zilais kanāls nozīmē, ka attiecīgi skan mūzika, pārslēdzot otru pogu uz augšu – skan dzeja. Zaļais dzeja, zilais - mūzika.

Austiņu uztveršanas diapazons ir ļoti plašs, jūs varat staigāt pa visu Latgales mākslas un amatniecības centra teritoriju.”

Ideja par šādu, līdz šim Latgalē nebijušu piedāvājumu radās, jo tūristi bieži vien jautājuši par latgaliešu valodu, vēloties dzirdēt arī tās skanējumu.

“Līvāni ir pirmā pilsēta, kad jūs iebraucat no Rīgas puses Latgalē, bet Līvānos nav tipiskā latgaliešu valoda, jo mēs dzīvojam uz robežas, mums, lūk, priekšā ir Zemgales daļa, tāpēc mēs vēlējāmies šo valodu saklausīt šeit, jau iebraucot Līvānos.”

Kopumā pieejamas 42 bezvadu austiņas. Tās savienotas ar raidītāju, kas atrodas centrā, līdz ar to austiņas darbojas vien šajā teritorijā. Latgales mākslas un amatniecības centrā atzīst, ka domā arī par to, kā papildināt bezvadu austiņu piedāvājumu latgaliski.

Šis ir aktīvs un darbīgs gads Latgales amatniecības un mākslas centrā. Šogad jūnijā viesojušies 633 apmeklētāji, jūlijā jau krietni vairāk – 1500, augusta sākumā 500. Tas esot daudz, brauc no Lietuvas, Igaunijas un pašmāju tūristi. Kā atzīst centra vadītāja Ilze Griezāne, viņi domājuši, ka šogad var būt divi scenāriji – cilvēki baidīsies un nekur nebrauks vai arī vietējo tūristu plūsma pieaugs.

“Kā es saku, tas labais, pozitīvais “kovidam”, mēs saskatām to labo, kas ir pie mums šeit uz vietas,” atzīmē Griezāne.

Tas, kas cilvēkus lielākoties interesē, ir Līvānu stikla muzejs un stikla darbnīca, kurā ik dienas strādā stikla pūtējs.

“Stikla pūšanas darbnīca, Līvānu stikls, tas ir tas galvenais, ko mēs piedāvājam, kas pie mums ir tā odziņa, un reāli tā ir vienīgā Latvijā vieta, kur mēs piedāvājam apskatīties uz stikla pūšanu; ir vēl dažas vietas, bet tur nenotiek regulāri, pie mums tas ir regulāri,” norāda Griezāne.

Jaunais piedāvājums – bezvadu austiņas, kurās iespējams ieklausīties Latgalē, pieejams kopš pagājušās nedēļas. Austiņas bez maksas izsbiedz Tūrisma informācijas centrā, kas atrodas Daugavas krastā blakus Latgales Mākslas un amatniecības mājai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti