Iedvesmojoties no katoļu maija dziedājumiem, tapis koncerts «Litānija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ceturtdien Rīgas Svētā Pētera baznīcā uz koncertu "Litānija" aicina Latvijas radio koris un orķestris "Sinfonietta Rīga". Tajā skanēs četru latviešu komponistu pirmatskaņojumi, kas tapuši, iedvesmojoties no katoļu maija dziedājumiem.

Diriģents Sigvards Kļava uzskata, ka šie dziedājumi ir īpaša un nepelnīti maz novērtēta mūsu kultūras bagātība. Par to viņš pārliecinājies, kopā ar Uģi Brikmani apbraukājot Latvijas katoļu centrus, tiekoties ar cilvēkiem un veicot ierakstus. Ceturtdienas koncertu papildinās arī filma, kas iepazīstinās ar ekspedīcijas laikā satiktajiem cilvēkiem.

Sigvards Kļava rāda fragmentus no filmas, kas arī būs iekļauta koncertā, un kurā redzēsim katoļus dziedam viņu dabiskajā vidē pie lielajiem krustiem un baznīcās.

Visa Sigvarda Kļavas radošā enerģija šobrīd koncentrēta uz uzvedumu "Litānija", kas lolots vairāk nekā 2-vus gadus, un kura pamatā ir ekspedīcijas pa katoļu dziedājumu centriem visos Latvijas novados, Sigvards atzīst, ka brauciena laikā ieguvis milzīgu garīgo bagāžu.

Lielākais šo dziedājumu skaistums slēpjas tajā, ka tie ir ļoti patiesas ticības piepildīti, un cilvēki tos dzied nevis kādai publikai, bet tā ir viņu saruna ar Visaugstāko, kam viņi būtībā uztic savu dzīvesstāstu. Daudzi no cilvēkiem ekspedīcijas laikā satikti pilnīgi nejauši, un tieši tie emocionāli uzrunājuši visvairāk.

Sigvards Kļava ir pārliecināts, ka šī garīgi piepildītā izpausme ir ļoti nozīmīga mūsu kultūras bagātība, ko mēs paši vēl neesam pienācīgi novērtējuši.. kā pagodinājums tai būs koncerts "Litānija", kurā dzirdēsim 4-ru latviešu komponistu opusu pirmatskaņojumus, kas tapuši iedvesmojoties no šiem katoļu dziedājumiem.

Koncertā "Litānija" dzirdēsim Ērika Ešenvalda, Jēkaba Nīmaņa, Valta Pūces un Ģirta Biša jaundarbus, kuru partitūrās savīsies katoļu dziedājumi no visas Latvijas. Koncertu papildinās arī videostāsts, vedot klausītājus pa ekspedīcijas ceļiem. Koncerts notiks ceturtdien Svētā Pētera baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti