Hercogienes Annas 480. jubilejas gadā restaurēts viņas sarkofāgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rundāles pils muzeja ekspozīcijā „Kurzemes hercogu kapenes" Jelgavas pilī 14. oktobrī notiks Kurzemes hercogienes Annas sarkofāga un viņas pārapbedīto mirstīgo atlieku iesvētīšana.

 

Sarkofāgu iesvētīs arhibīskaps Jānis Vanags, svinīgo uzrunu teiks Kurzemes bruņniecības pārstāvis barons Oto fon Grothuss.

Hercogienes Annas mūžs noslēdzās 1602. gada 4. jūlijā, bet 24. oktobrī viņu apglabāja līdzās vīram Jelgavas pils kapenēs. Hercogiene Anna apbedīta alvas sarkofāgā, kas pēc pamatformas – seššķautņu prizma – atgādina hercoga Gotharda sarkofāgu. Rokturu piestiprinājumu vietās ir lauvu galvu ciļņi, un sarkofāga šķautnes, rotātas ar ažūrām lapu joslām. Uz vāka gravēta Jēzus Kristus Augšāmcelšanās aina; zem tās teksts latīņu valodā, kurā aprakstīta hercogienes Annas izcelsme un dzīves gājums. Sarkofāga sānos Meklenburgas, Pomerānijas-Volgastes, Brandenburgas un Dānijas ģerboņi.

Sarkofāga restaurācijas darbus veikuši restauratori Arvis Druviņš, Jānis Līdaka un IRU „Rokajs", muzeja Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes vadībā.

Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītāja Aina Balode stāsta:

Sarkofāga restaurācija bija pietiekoši sarežģīts process, kas tika veikts trijos posmos – tehniskā restaurācija, zudušo detaļu rekonstrukcija un atliešana alvā un metāla virsmu tīrīšana, bet restauratori veiksmīgi ar to tikuši galā".

„Sarežģītākais, bet reizē interesantākais process bija vēsturisko materiālu izpēte, lai pēc iespējas autentiskāk varētu izveidot trūkstošā dekoratīvā balsta – kājas projektu, pēc kura alvā tika atlieti kopumā seši šādi balsti," par zudušo detaļu rekonstrukciju un atliešanu stāsta IRU „Rokajs" vadītājs Gunārs Grīnfelds.

14. oktobrī noslēgsies viens no Rundāles pils muzeja ekspozīcijas „Kurzemes hercogu kapenes" sarkofāgu restaurācijas projektiem, kuru finansiāli atbalsta Kurzemes Bruņniecības fonds. Visi interesenti līdz Kurzemes hercogu kapeņu apskates sezonas beigām (31. oktobrim) aicināti apskatīt restaurēto sarkofāgu un pārējo ekspozīciju.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti