Kultūras ziņas

Aktrisei Elvīrai Baldiņai – 100

Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas projekts "Forma nav formāla"

Hanzas Perons - jauna kultūrvieta Rīgā

«Hanzas perons» – jauna kultūrvieta Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Hanzas un Pulkveža Brieža ielas krustojumā Rīgā 13. augustā tika atklāta mūsdienīga zāle – "Hanzas perons", kurā varēs rīkot mazākus un lielākus pasākumus. Vēl pirms diviem gadiem šajā vietā atradās senā un visnotaļ nolaistā Preču stacijas noliktavas ēka. Šobrīd tā sapludināta ar laikmetīgu arhitektūru, un pavisam drīz šeit notiks koncerti, izrādes un izstādes.

Šī ēka ir viens no likvidācijas procesā esošās “ABLV bankas” paspārnē veidotās “Pillar Development” grupas projektiem Skanstes rajonā. Šis projekts ir pabeigts un pavisam drīz vērs durvis apmeklētājiem.

“Projektu mēs veltījām Latvijas simtgadei. Bija galvenā ideja to pabeigt pagājušajā gadā, novembrī, varbūt decembrī. Bet mūs apturēja visa tā negodīgā situācija, un mēs pazaudējām kādus četrus piecus mēnešus. Ja atskaitītu to kavējuma termiņu, papildu mobilizācijas termiņu, projekts īstenots 18 mēnešu laikā. Un tas rekonstrukcijai ir rekords,” stāsta “Pillar Development” valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

“Mūsdienās arvien nozīmīgāka ir privāta iniciatīva, un, varbūt aizsteidzoties notikumiem priekšā, runājot nākamās jaunās Rīgas koncertzāles sakarā, šobrīd mēģinām rast risinājumus, kur būtu privātā-publiskā partnerība. Tas ir īstais ceļš, lai lietas radītu ātri, kvalitatīvi, radoši,” uzskata kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

1903. gadā celtās stacijas noliktavas pārtapšana ir piemērs, kā arhitektūrā savienot seno un laikmetīgo.

Senā ķieģeļu ēka pilnībā ir atvēlēta pasākumiem. Tā apaudzēta ar tērauda un stikla konstrukciju, kas kalpos kā aizskatuve un apmeklētāju sagaidīšanas sektors. Kopumā 80 metrus garajā un 1200 kvadrātmetrus plašajā zālē var ietilpt līdz 2000 apmeklētāju. Turklāt ar mehāniskām sienām zāli iespējams dalīt trijos mazākos, savstarpēji autonomos laukumos.

Kā stāsta “Hanzas perona” arhitekts Reinis Liepiņš, ir paredzēti deviņi dažādu pasākumu veidu plānojumi – izstādei, semināram, auto izstādei, banketam ar koncertu un pat Dalailamas uzņemšanai ar tējas dzeršanas ceremoniju.

Pirmajā sezonā “Hanzas peronā” dominēs koncerti un tematiski pasākumi. Piemēram, grupas “Pienvedēja piedzīvojumi” koncerts, festivāls “Skaņu mežs” vai Mārtiņa Rītiņa jubilejas pasākums.

“Mēs jau oktobrī sākām rādīt ēku rīkotājiem un mūziķiem. Viņi atzīmēja, ka super – aiztaisot sienu, mēs varam pārdot tūkstots biļešu, piecsimt vai divus tūkstošus,” skaidro “Hanzas perona” vadītāja Ieva Irbina.

“Šo māju biju redzējis bieži, garām braucot. Tepat blakus bērniem ir zīmēšanas nodarbības. Nezināju, ka šeit skanēs koncerti. Tas ir labi, ka būs koncerti, galerijas un citas radošas aktivitātes,” atzīst grupas “Mumiy Troll” mūziķis Iļja Lagutenko.

Savukārt mūziķis Jānis Šipkēvics atklāj, ka ir noskatījis “Hanzas peronu” kā vietu koncertam ar projektu “Nepāriet”.

Jāņa Šipkēvica un projekta “Nepāriet” koncerts “Hanzas peronā” skanēs 5. novembrī, bet savu pirmo sezonu jaunā kultūrvieta uzsāks šo sestdien, 17. augustā, Rīgas svētku laikā ar izstādi “Pārtapšana” un orķestra “Rīga” bezmaksas koncertu “No Vāgnera līdz Paulam”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti