Gunāra Astras pieminekļa uzstādīšana atkal pārcelta; plāno to atklāt barikāžu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pieminekli Gunāram Astram tomēr uzstādīs gada beigās un atklās barikāžu laikā, informē Tieslietu ministrijā. Sākotnēji tā atklāšana bija paredzēta Astras 90. jubilejā 22. oktobrī, bet naudas trūkuma dēļ pārcelta uz 15. decembri. Taču, tā kā iekavējās Rīgas apgabaltiesas laukuma pārbūve – arī šobrīd piemineklis atklāts nav.

Gunāram Astram veltītā pieminekļa uzstādīšana atkal pārcelta; plāno to atklāt barikāžu laikā
00:00 / 02:59
Lejuplādēt

15. decembris ir zīmīga diena Gunāra Astras piemiņai. Viņš ir bijis Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībnieks – viens no svarīgākajiem Latvijas brīvības cīnītājiem. 1983. gada 15. decembrī viņš tiesas priekšā teica savu leģendāro pēdējo vārdu, kas joprojām ir viena no nozīmīgākajām politiskajām runām Latvijas valsts vēsturē. Tāpēc Astras pieminekļa atklāšana bija iecerēta 15. decembrī. Ideja par pieminekli vēl gadu iepriekš radās Tieslietu ministram Jānim Bordānam no Jaunās konservatīvās partijas, un pirmais ieplānotais atklāšanas datums bija 22. oktobris. Taču ar no valsts budžeta piešķirtajiem 100 000 eiro nepietika, tādēļ tolaik pieminekļa uzstādīšanu atlika uz 15. decembri. Tomēr tas tur nav arī šobrīd.

Tieslietu ministra padomnieks Imants Krastiņš skaidro: "Sākotnējais iepirkums par laukuma labiekārtošanu bija ļoti lielā summā, bija pieteicies tikai viens pretendents. Un mēs nevis tā akli skrējām uz priekšu un parakstījām līgumu, bet, izvērtējot ar mūsu būvniecības ekspertiem, cik būtu reālās summas, sludinājām jaunu iepirkumu."

Ministrijai otrajā iepirkumā esot izdevies atrast uzņēmumu, kas šo pārbūvi veic par teju uz pusi lētāku cenu. Šobrīd kopējās tā uzstādīšanas un laukuma pārbūves izmaksas ir 142 000 eiro. Papildu nauda atrasta Tieslietu ministrijas budžetā, pārskatot Covid-19 dēļ neizlietotos līdzekļus. Pats piemineklis esot gatavs jau kopš rudens.

Pieminekļa veidotājs, tēlnieks Gļebs Panteļejevs stāsta: "Viņš gatavs atrodas manā darbnīcā. Un pie pirmās iespējas, kā pamati būs ielikti un būs iespēja viņu montēt augšā, es viņu vedu un montēju. Praktiski to var izdarīt vienas dienas laikā. Šogad viņam jābūt uzstādītam. Neskatoties uz laikapstākļiem, viss liecina, ka būvdarbi notiek un tā arī būs."

Piemineklis Gunāram Astram Baumaņa skvērā – vizualizācija
Piemineklis Gunāram Astram Baumaņa skvērā – vizualizācija

Tieslietu ministrijā skaidro, ka pieminekļa atklāšana plānota ap barikāžu laiku – tātad nākamā gada janvāra otrajā pusē. Par ilgo kavēšanos sajūsmā nav Gunāra Astras brālis Leons Astra: "Nepatīkami. Sākotnēji pieminekli bija plānots uzstādīt konkrētajā datumā, tas nenotika. Protams, ka nekādas pozitīvās emocijas tas nerosina. Tas pat ir grūti saprotams – kaut kādas nesaskaņošanas dēļ šis datums ir atlikts."

Kopumā par ideju šādu pieminekli uzstādīt pie ēkas, kurā brālis tika tiesāts, Leons Astra ir priecīgs. Arī pieminekļa dizains Leonam Astram patīk. Tikmēr pret šo dizainu – krustu – sākotnēji iebilda tiesas ēkas darbinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti