#Grosvaldi1919. Satraukums Londonā un Parīzē – Ece plāno apciemot Oļģerdu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmoreiz publicējam vēstuli no Līnas Grosvaldes. Līnas domas, esot Londonā, rosās ap jaunizveidoto organizāciju, kuras mērķis ir sadarbībā ar Sarkano Krustu palīdzēt bērniem Latvijā! Vēstulē viņa ideju izklāsta brālim Oļģerdam. Māsas Margarēta un Līna dodas pie drēbniekiem. Margarēta ir apmierināta ar auduma izvēli Oļgerda uzvalkam un pārliecināta, ka "mans Olgertiņš smuks izskatīsies."

Margarētai jauns mētelis un cepure ar tīkliņu, cilvēki uz ielas atskatoties – daži apgalvojot, ka Margarēta jau izskatoties pēc īstas anglietes, tas viņai pašai gan ir pārsteigums! Ecei (Vera Bērziņa) drudžains satraukums, drīz jādodas uz Parīzi, jāsāk darbs un jāsatiek Oļģerds klātienē, lai beidzot brīvāk parunātos! Ece lūdz Olģerdam sameklēt viņai dzīvesvietu Parīzē – "ja Jūs ko meklētu, tad lūdzu tuvu pie Jūsu dzīvokļa, man bailes no lieliem attālumiem". Ar ieskatu Oļģerda vēstulē Jāzepam no Parīzes 1908. gadā godinām 2019. gada 15. aprīļa Notre Dame traģēdiju.

ĪSUMĀ

Margarēta izvēlas uzvalku brālim

No: Margarēta Grosvalde
Kam: Oļģerds Grosvalds
32, Addison Gardens,
Kensington,
W.14.
Londonā, 09.04.19

Mīļo Olgertiņ!
Es vakar aizgāju pie Pope&Bradley, uz kurieni Līna bija tik laipna mani pavadīt un mans chef's tik laipni mani atlaist. Papriekš šie kungi mūs drusku šaubīgi apskatīja, tamdēļ, ka nav pieraduši pie dāmu vizītēm. Bet tad bija ļoti laipni un cieši solīja, ka būšot allright. 

Es gan neuzņemos nekādas atbildības, jo kas iznāks, neviens no mums nezinās, kamēr tu būsi Parīzē uzvalku apģērbis. Mēs izvēlējām vienkrāsainu pelēku drēbi, diezgan vieglu, kas mums abām patika un kurā, esmu pārliecināta, "mans Olgertiņš smuks izskatīsies." Lounge-suit no šīs drēbes maksā diemžēl 12 guineas – bet viņš mums gan lētākas drēbes nevienas nerādīja. Es atdevu čeku, par ko dabūju receipt un atlikumu maksāšu, kas būs gatavs; tas būs pēc solījuma pēc divām nedēļām. 

Es esmu darījusi, ko varēju. Bet iedomāju, ka Tu sliktākajā gadījumā vari Parīzē vieglāki likt labu uzvalku pārtaisīt, nekā likt uzšūt.Šeit jauna nekā nav, izņemot beidzamo vēstuli no Joe, kuru man piesūtīja Michels. Iedevu viņu lasīt Līnai un Māmiņai, un ļoti visi smējāmies par ordeni. Papiņam es nekā neteicu, jo man negribas, ka viņš sāk par Joe naudu domāt.

Ir tomēr kautkas jauns – Jūrgensons ir atbraucis. Viņš dzīvo pie Chilver kundzes, kuras vīrs ir Haagā. Mēs ļoti par viņu šaubamies. Vecais ir ļoti jautrs un laipnis un atrada kā daudzi citi, ka es esot pilnīga angliete palikuse. Es gan nezinu iekš kā tas varētu pastāvēt, jo man pa lielākai daļai vecas drēbes.

Lūdzu nesmejaties par Murmanskes vēstules kopiju – esmu viņu nokopējusi taisni vārdiski un burtiski pēc oriģinala. Jo citādi es par daudz patvarīgi rīkojos – Zariņa rakstītos ziņojumus, piemēram, es nekad tik nepareizi nekopēju...

Lūdzu sveicinat atkal visus, ļoti padevīgi Ministra kungu un it sevišķi Ozola kungu.
Tevi skūpstot uz tavām skaistām acīm
Margarēta

Dienasgrāmatā Margarēta priecājas par jauno mēteli un Lewis cepuri ar tīkliņu – cilvēki atskatās!

14.04.1919

Ozols and Zarin have come – but with empty hands. I got an overcoat at Robinson and Cleaver’s, but was very self-conscious – and have a nice veil on my small altered Lewis hat – people actually look at me. Joe is sent on to Tiflis. I wrote to Lt.-Col. Stokes and got a charming answer. We have had coffee at 7, Penywern Road with Lida.

 

Ece uztraucas pirms brauciena uz Parīzi

Ecei drudžains satraukums, drīz jādodas uz Parīzi, jāsāk darbs un jāsatiek Oļģerds klātienē, lai beidzot brīvāk parunātos!

No: Ece (Vera Bērziņa)

Kam: Oļģerds Grosvalds

Londonā

14. IV. 19.

Diezgan grūti nākas manai mazai galvai visu panest, kas pašlaik notiek. Saņēmu vienu pēc otras Jūsu abas vēstules. Es laikam briesmīgi priecātos, ja drusku galva nereibtu. Tā nu iet. Priekš pāris mēnešiem vēl sēž Rīgā, tad Londona, Parīze… Kas vēl viss nebūs?!

Gribēju Jums rakstīt garu vēstuli, drusku vaļsirdīgāku, kā Jūs to vēlaties, bet nu nav laika priekš tādām lietām. Kad būšu tur, tad būs vairāk ko stāstīt. Tagad par braukšanu. Tūlīt iešu pie Bissenieka runāt dēļ atļaujas. Jūs lūdzu darāt visu, kas stāv Jūsu spēkā.

Ja “augstā valdība” man dotu diplomātisko pasi, tad būtu viņai pašai ļoti izdevīgi. Varētu atvest dažu labu cigāru kasti utt. Bet to laikam gan nedarīšu. Neskatoties uz visu, lieku Jums to tomēr pie sirds Jūsu pašu interesēs. Bez tam rakstāt man, ko vēl bez tām varētu Jums atvest, izdarīt priekš Jums utt. Tad rakstāt sīki, kā lai rīkojos, kad iebraucu Parīzē: uz kurieni lai vispirms braucu, kādās viesnīcās būtu vislabāk apstāties un visu to, ko Jūs labāk zināt nekā es.

Tiklīdz būšu dabujuse atļauju rokās, rakstīšu tūlīt, kad izbraukšu. Gaidīšu ļoti no Jums vēstuli. Man liekas viņa mani drusku apmierinās. Pašlaik dzīvoju drusku kā drudzī – par daudz negaidīta nāca tā ziņa – pēc tam, kad jau biju Parīzei vilkuse krustu pāri.

Mīļi sveicieni

Ece

16.04.2019. Notre Dame godinot

1908.gadā Oļģerds Grosvalds, tobrīd 24 gadus vecs mākslas zinātņu students, no Parīzes sūta uz Rīgu savam 17 gadus vecajam brālim Jāzepam pastkartes ar Notre Dame himērām un skulptūrām, un ironisku vārdadienas sveicienu:

Paris, 4.IV 1908.

"Mīļo Jāzep!

Tavu vārda dienu nu patiesi esmu aizmirsis – ceru, ka Tu nedusmosies, jo vairāk vēl, kad saņemsi no manis šīs jaukās kartis. Vai zini, ka šim pelikānam ir nozīme? Pēc leģendas šis putns baro savus mazos ar paša asinīm – un ar viņu šie viduslaiku sapņotāji gribēja personificēt baznīcu, visas viņu pasaules māti, die alleinseeligmachende. Traki interesanti gan ir šie fantāzijas tēli!"

Līna Grosvalde plāno palīdzēt bērniem Latvijā

Līnas domas, esot Londonā, rosās ap jaunizveidoto organizāciju, kuras mērķis ir sadarbībā ar Sarkano Krustu palīdzēt bērniem Latvijā! Vēstulē viņa ideju izklāsta brālim Oļģerdam.

No: Līna Grosvalde
Kam: Oļģerds Grosvalds
32 Addison Gardens W 14
16.04.19.

Mīļo Olgerd,
uz Ozol kunga ierosinājumu "nodibināta" sekcija pie Latv. Sarkana Krusta – jeb pat patstāvīga organizacija še Londonā ar mērķi vākt līdzekļus lai palīdzētu bērniem Latvijā. Galvenais sadabūt naudu un iepirkt produktus jeb drēbes un aizsūtīt tos uz Latviju, kur, kā Ozol kungs solās to organizēt, būšot ēdināmie punkti un t.t. Ozol kungam kā paraugs stāv priekš acīm Amerikas organizācijas; viņš mums parādīja “instructions”, kurus viņš pieprasījis un dabūjis Parīzē, bet viņam tie papīri bija jāņem līdz uz Liepāju. Tādēļ man autorizēja mūsu organizācija – Samuel kungs, M.Berg kundze, Ozol kungs un es – rakstīt Tev un Tev lūgt pieprasīt vēlreiz pie Amerikāņiem sekošos papīrus: norakstu kā Samuel kgs norakstījis no oriģināliem –

I. "General instructions for the officiers in the childrens relief work of the U.S.A> in Poland, etc."
II. Second memorandum of information and general instructions to the officiers of the childrens relief work of the U.S.A. in Poland, Jugo-Slavia, etc.

Pasākums lietai darīts, Latvieši Liverpol'a ziedojuši ap 50 mārciņu un solījušies sūtīt joprojām ziedojumus, Ozol kgs cer uz lieliem panākumiem. Viņš rīt no rīta dodas uz Kopenhagenu ar lielu krājumu priekš Sarkanā Krusta. Tur viņš vēl vairāk mantas saņems un visu aizvedīs uz Liepāju. Viņš tiešām lieliski rūpējās. Angļu Sarkanais Krusts apsolījis dot cik vien iespējams – pieprasīts priekš 4 hospitāļiem.

Ceru, ka tev par daudz neapgrūtinu ar šo lūgumu, man tā bija uzdots Tev rakstīt. Mūsu organizacijai tieša vārda vēl nava, bet laikam viņa sauksies The Childrens' Relief Work for Latvia jeb Nodaļa pie Latv. Sarkanā Krusta.

Ar pateicību un sveicienu
Lina

Margarētas Grosvaldes dienasgrāmata 17. aprīlī

17.04.1919
I am making la noce – though very moderately. We had Michel here for dinner and went to see Mrs. Grimm with him, in a nice house. We were at the Monoco with Zarin to-night – I seized the opportunity and had a drink and was delighted at being giddy afterwards.

Ece lūdz Olģerdam sameklēt viņai dzīvesvietu Parīzē 

No: Ece (Vera Bērziņa)
Kam: Oļģerds Grosvalds
Londonā
17. IV. 19.

Paldies par vēstuli, Jūs jau laikam būsat saņēmuši manas abas iepriekšējās. Cik tagad varu aprēķināt, braukšana iznāks apmēram 25., vēlākais 26. Brauktu ātrāk, ja nebūtu Lieldienas starpā. Bet tas nu man drusku kavē. Būtu Jums neizsakāmi pateicīga, ja Jūs man pameklētu, kur apmesties un ja varētu atnākt uz staciju pretim. Es mēģināšu tūliņ Jums paziņot dienu un vilcienu, ar kuru braukšu. 

Vakar biju aizgājuse Franču konsulātā apjautāties dēļ atļaujas. Tur man laipni paziņoja, ka priekš latviešiem viņiem nevajagot gaidīt uz atļauju no Parīzes, bet viņi varot paši tepat uz vietas to atļauju dot. Priekš tā man vajag tikai pasi no Bissenieka. To šinīs dienās dabūšu, tad trešos svētkos esmu apstellēta atkal uz Fr. konsulātu un domāju, ka piektdien jau būs viss kārtībā priekš braukšanas. 

Ko lai Jums vēl saku par savu prieku dēļ braukšanas? To prieku Jums rādīšu tur, te es vēl tik nožēloju atstāt Londoni. Atkal man jāsaka, kā arvien, – viss man nāk lēnām, bet diezgan ilgi paliek. Par to mēs vēl daudz runāsim, un es domāju, ka tagad labāk sapratīsimies un nestrīdēsimies. 

Vēl par to istabas jautājumu. Ja Jūs ko meklētu, tad lūdzu tuvu pie Jūsu dzīvokļa, man bailes no lieliem attālumiem. 

Vēlreiz sirsnīgs paldies par smuku, derīgu vēstuli. Tādas tiešām Jūs tik mākat rakstīt.

Mīļi sveicieni, Jūsu Ece
 

Margarētas Grosvaldes dienasgrāmata 19. aprīlī 

19.04.
I hate having to write the Covenant of the League with Capt. Landberg and the view I have in front of me disturbing me. I find two love-letters at the Legation that simply make me laugh aloud. The one asks моя или не моя –and Ню’s is full of dear nonsense.

Plānojot apciemojumu, nervozitāte pieaug gan Londonā, gan Parīzē...

No: Ece (Vera Bērziņa)
Kam: Oļģerds Grosvalds
Londonā
21. IV. 19.

Nupat saņēmu Jūsu vēstuli ar stipru bārienu. Vai es esmu vainīga, ka mums taisni šinī laikā Lieldienas un man jāsēž Londonā rokas klēpī salikuse? Jūs, domāju, varētu gan ticēt, ka sēžu kā uz oglēm. Tikai rīt man ir iespēja sākt atkal staigāt pa konzulātu. 

Tiklīdz būs atļauja rokā, tūliņ ņemšu biļeti uz pirmo vilcienu, kas aties uz Parīzi. Ko lai Jums vēl saku? Jūs mani stipri sāpinājāt – šorīt ar savu vēstuli, vēl vairāk tādēļ, ka jau pate esmu tik uztraukta un nemierīga. Par Jūsu rūpēm dēļ istabas esmu Jums neizsakāmi pateicīga. Metat nu rūgtumu no sirds ārā un noņemat uz ceturtdienu kaut kādu (?).

Lūdzu nedusmojat, es tiešām neesmu vainīga.
Ece

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti