#Grosvaldi1919. Parīzes Miera konferences protokols

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Digitālais projekts #Grosvaldi1919 ik mēnesi vēstīs par Grosvaldu ģimenes notikumiem 1919. gadā. Tie tiks atklāti caur korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem. Tāpat varēs sekot līdzi tam, kā 2019. gadā noris darbi pie dzimtas izpētes un popularizēšanas, veidojot izstādi, veicot zinātnisko un populārzinātnisko pētniecisko darbu. Dienasgrāmatās un vēstulēs saglabāta oriģinālrakstība. 

1918. gada nogalē Sabiedroto valstu pārstāvji nolēma sasaukt Miera konferenci Parīzē, lai pārskatītu Pirmā pasaules kara laikā pieņemto lēmumu un noslēgto līgumu tiesiskumu, gan arī veidotu jaunu sistēmu Eiropas un pasaules valstu tālākai sadarbībai. Izmantojot lielo impēriju sabrukumu, pēc Pirmā pasaules kara Eiropas teritorijā izveidojās vairākas neatkarīgas valstis, to vidū Latvija. Bet ņemot vērā iekšpolitisko notikumu attīstību Krievijā pēc Pirmā pasaules kara, tās agrākajās robežās izveidoto valstu neatkarības pasludināšana uzreiz neguva starptautisko atzīšanu.

1919. gadā janvārī Latvijas delegācija ieradās Parīzes Miera konferencē. Tās galvenie uzdevumi bija panākt Latvijas neatkarības starptautisko atzīšanu, Latvijas teritorijas atbrīvošanu no boļševiku, vēlāk arī vācu karaspēka vienībām un vienoties par finanšu līdzekļu aizdevumu. Delegācija kopumā sagatavoja un iesniedza 34 notas, kurās dominēja šie jautājumi kā galveno prasību izvirzot valsts atzīšanu de iure. Tomēr tobrīd to neizdevās panākt. Sabiedroto politiķi nevēlējās Vācijas ietekmes saglabāšanos Baltijā un cerēja uz lielinieku varas īslaicīgumu un vienotās Krievijas atdzimšanu. 1919. gada 15. decembrī Latvijas delegācija Parīzē oficiāli pārtrauca darbību, un delegācijas iesākto uzdevumu pildīšanu pārņēma Parīzē izveidotā Latvijas diplomātiskā pārstāvniecība.

Protokols Nr.14, Parīzes Miera konference

Sēde 8. februārī, 8 vakarā.

Piedalās: J. Čakste, Z. Meierovics, J. Seskis, A. Brēmers, H. Simsons, M. Skujenieks, V. Skubiņš, O. Grosvalds. Sēdi vada: J. Čakste, protokolē: O. Grosvalds.

1. Z. Meierovics ziņo par sarunām ar Ķīnas sūtni Parīzē, kurš lūdzis iesniegt Anglijas un Japānas atzīšanas tekstus un ar Lietuvas ministru prezidentu un ārlietu ministru prof. A. Voldemaru. Pēdējais vedis sarunas ar Latvijas Pagaidu valdību par kopīgas frontes nodibināšanu. Prof. Voldemars izteicis domas, ka Anglijā apstākļi mums labvēlīgi: pēc viņa informācijas 20. febr. Sabiedrotie uzsākšot intervenciju. Rīt, svētdienā, 9. febr. ½ 3-os Seskis, Skujenieks un Brēmers apmeklēs Parīzes latv. kolonijas sapulci, 4-os būs sapulce igauņu delegācijas telpās, kurā ņems dalību Meierovics, Čakste, Skubiņš, Simsons, Grosvalds. Pirmd. 10. febr. 11-os jāierodas pie galvenā M.K. sekretāra Entasta, vakarā pie ārlietu ministra Pichona.

2. Nolemj izmaksāt delegācijas sekretāram O. Grosvaldam, bez brīva dzīvokļa un uztura delegācijas telpās, parasto dienas naudu – 20 (divdesmit) franku dienā, sākot no izbraukšanas dienas (no Londonas, 7. februāra), bez tam atlīdzināt ceļa izdevumus, atstājot algas jautājumu neizšķirtu. Sākot ar svētdienu, 9. febr. O. Grosvaldam jāuzņemas sekretāra pienākumi.

Priekšsēdētājs: Čakste

Sekretārs: Grosvalds

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti