#Grosvaldi1919: Neviens Anglijā par mums negādā un negādās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Arī Londonā pienācis zaļš pavasaris, taču Margarēta jūtas problēmu nomākta, tālu no Latvijas, naudas trūkumā, mazliet greizsirdīga uz Eci, kas devusies uz Parīzi pie Oļģerda un citiem Miera konferences kungiem. Papiņš Fridrihs dosies uz Stokholmu, viņam tiek gādāti jauni uzvalki. Z.A.Meierovics ziņo par progresu mēģinājumam Latvijas delegācijai Miera konferencē Parīzē piesaistīt Jāzepu Grosvaldu. Šajā nedēļā dzimšanas dienas gan Jāzepam, gan Oļģerdam.

ĪSUMĀ

  • Margarētas vēstule Oļģerdam
  • Jāzepa Grosvalda un Oļģerda Grosvalda dzimšanas dienas
  • Meierovics ziņo par progresu mēģinājumam Latvijas delegācijai piesaistīt Jāzepu Grosvaldu

Margarētas vēstule Oļģerdam

Arī Londonā pienācis zaļš pavasaris, taču Margarēta jūtas problēmu nomākta, tālu no Latvijas, naudas trūkumā, mazliet greizsirdīga uz Eci, kas ir Parīzē pie Oļģerda un citiem Miera konferences kungiem. Papiņš Fridrihs dosies uz Stokholmu, viņam tiek gādāti jauni uzvalki.

32, Addison Gardens,

Kensington,

W.14.

London, 23/4/19

Dear Ogier,

Paldies par vēstulēm un čeku - mēģināšu tikt uz Lombard Street. Pielieku šeit klāt rēķinu. Uzvalks man gan bija apsolīts šinīs dienās, bet ja nevarēšu ar Eci nosūtīt, Tev būs jāgaida, kamēr Ozols brauc.

Papiņa braukšanai nekas nestāv ceļā - viņš sagaida savus papīrus no Jums. Nezinu tikai, vaj tagad vispārīgi vērts braukt - attiecībā uz notikumiem Liepājā. Mēs nekādas ziņas, izņemot vienu telegramu, neesam saņēmuši un varam diemžēl informēties tikai caur angļu avīzēm. Domājams, ka Jūs zināsiet vairāk.

Priecājos ļoti par Franču misiju - bet tā jau laikam ar atliks braucienu uz kādu laiku?

Trude Bruž saņēmuse vēstuli no Liepājas no Willy, kas 20.martā esot no Rīgas izbēdzis un dzīvojot pie Niko. Niko man ir rakstījis, ka viņiem politiskā ziņā labi iet, bet viss tas bija priekš Coup d'Etat.

Vēl par papiņu. Viņš pagaidām brauks viens pats. Es zināms palikšu te, to pašu gribētu arī Līna. Māmiņa negrib vēl braukt, un kaut es viņai labprāt pierunātu, tomēr viņai varbūt ir taisnība. Ja papiņu tur godīgi uzņem, tad viņai vajadzīgs vissmalkākās tualetes priekš reprezentēšanās un mums tās naudas patiesi nav. Viss kas bija gandrīz izgājis, šujot papiņam nepieciešamās jaunās drēbes.

Pateicos par tavu labi domāto naudu priekš šokolādes - bet man gan ar viņu būs jāmaksā parādi. Mana alga izlikās man tik bezgalīgi liela - bet man gandrīz nekad nav naudas. Ar vietu gan vienmēr vēl esmu ļoti apmierināta - cerams, ka varēsim ar Keman kungu tikpat labi sadzīvot kā ar Bisenieku. Man tikai lielas bailes par to, ka mani neliek Konsultātā, ja reiz iznāktu abu iestāžu dalīšana, tamdēļ, ka man jāraksta pases. Bet es gribu katrā ziņā palikt Legācijā. Laikam gan par agru par šo punktu uztraukties.

Atvainojos, ja tev nekā nesūtu - labas gribas diezgan, bet naudas nav.

Dzirdējām smukus stāstus par tevi no Zariņa tēva, ar kuru vienu vakaru aizgājām uz Monica, kā Tu esot Schuman dziedājis un kliedzis boche, etc. Un kā Jūs trīs braukuši ar vienu top-hat!

Savā beidzamā vēstulē no Tiflis Joe tev rakstīja par vienu Mr. Stokes. Es viņam aizrakstīju laipnu vēstuli un lūdzu, vaj viņš negribētu pie mums atnākt. Uz ko es saņēmu ļoti smuku atbildi, ka viņš labprāt nākšot un mums par Joe stāstīšot. Viņš ļoti smukos un atzinīgos vārdos par Joe izsakās. Vakar saņēmu otru vēstuli, kur viņš raksta, ka esot piepeši dabūjis pavēli atgriezties uz Caucasus. Žēl, ka nedabūjām viņu redzēt un ka nezinājām, ka viņš brauc - būtu varējuši vēstuli sūtīt.

Dzīve ir šausmīga un pilnīgi veltīga - kad man nebūtu darba, es nevarētu dzīvot te.

Mūsu daudzie draugi mūs aizmirsuši, un neviens Anglijā par mums negādā un negādās.

Es nekā laba nesagaidīju, bet ka viņi visi pēc tās lielās laipnības tik pilnīgi mūs atstās, to es nekad nebūtu domājuse.

Man gandrīz žēl, ka es neaizbraucu pie jums. Es labāki varētu tautu reprezentēt nekā Ece un jūs daudz jautrāki dzīvojat. Tikai lūdzu nestāsti manas domas par viņu šai kundzei. Tu manas domas pazīsti, un es varētu vēl daudz ko teikt, bet man negribas, lai tu turi mani par mazisku. Lai viņa ir laimīga. Viņa jau tagad ir laimīga, ka var visiem rādīt tavas vēstules.

Jauna nav nekā - pavasars ir klāt un visur ir burvīgi zaļi. Tikai nav neviena no vajadzīgiem atribūtiem, lai varētu visu šo skaistumu baudīt.

Lūdzu pasveicini Ministra kungu un dzīvo laimīgs,

Mon cheri, bien a toi,

Marguerete

Please don't mind that fearfully shaky hand-writing - I can't help it, if I've been typing all day. M.

Jāzepam Grosvaldam un Oļģerdam Grosvaldam dzimšanas dienas aprīļa beigās

24.04.

Šodien dzimšanas diena Jāzepam Grosvaldam - viņš dzimis 1891. gada 24. aprīlī Rīgā, miris 1920. gada 1. februārī Parīzē.

25.04.
Šodienas gaviļnieks ir Oļģerds Grosvalds. Viņam apritētu 135 gadi - Oļģerds dzimis 1884. gada 25. aprīlī, bet miris - 1962. gada 12. septembrī. 

Fragments no 25.04.1919 vēstules, ko Jāzeps raksta mazajai māsai Margarētai, priecājoties par viņas darba pienākumiem un pateicoties par dzimšanas dienas sveicienu. Kā arī piemin negadījumu ar zirgu un kāju.

32 Addison Gardens, Kensington, London W14
Batoum, 25.4.19.
My dear little beloved sister, what a lovely birthday present! The first letter from you - the first real sign of life after the wire, which looked so incredible and said only “family arrived London”, so that till today I didn't really know who was there. I'm absolutely mad of joy that you are all sound and safe, and I kiss the hands of our dear father, mother and old Lina.

I'm very glad to see you so busy, such an expert typewriter! And reading your beautiful English I feel quite ashamed- having been on H.M.Service for over a year I still make awful mistakes and I'm sure you will laugh at my letter. I have learn Persian, but I cannot master the language of Shakspeare yet – isn’t it a shame!

I’m very sad I couldn’t come home home at once. I left Baku in March and went with my general to Tiflis. I was just prepearing to go home when this stupid accident happened – my horse fell over me and I sprained my left ankle. You can’t imagine what a boring business sprains are – you have to lie on your back for weeks. So I had to stay in hospital in Tiflis for about 5 weeks until I got allright. Now I walk again and my foot is absolutely allright, but another...


Meierovics ziņo par progresu mēģinājumam Latvijas delegācijai piesaistīt Jāzepu Grosvaldu

26.04.1919
Protokols Nr.51
Latvijas delegācijas sēde 26. aprīlī plkst. 3.45 pēc pusdienas.
Piedalās: Čakste, Meierovics, Seskis, Skujenieks, Cielēns, Grišāns, O. Grosvalds un Dr. Mežciems. Prezidē Čakste, protokolē J. Seskis.

1) Meierovics ziņo, ka viņš šodien bijis pie Anglijas sūtņa Parīzē lorda Derby , lai izdabūtu O. Grosvalda k[un]ga brāli no Anglijas dienesta Latvijas dienestā. Lords Derby labi informēts par baronu komplotu. Konfidenciāli viņš paziņojis, ka bruņotas intervencijas no Sabiedroto puses nebūšot, bet viss vācu karaspēks nākšot zem Sabiedroto komandas jeb vismaz Sabiedroto kontroles. Šī Sabiedroto kontrole tikšot drīz izvesta.

2) Uz Meierovica priekšlikumu tiek izdalīti delegātu starpā dažādi materiāli, kuri līdz šim bija H. Simsona ziņā. 
Izlabojums: latvieši nenāks zem Sabiedroto komandas (1. p[punkts].)

Priekšsēdētājs [paraksts]: Čakste
Protokolists [paraksts]: Seskis

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti