#Grosvaldi1919: Margarētas dienasgrāmata un Jāzepa Grosvalda vēstule no Baku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Digitālais projekts #Grosvaldi1919 ik mēnesi vēstīs par Grosvaldu ģimenes notikumiem 1919. gadā. Tie tiks atklāti caur korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem. Tāpat varēs sekot līdzi tam, kā 2019. gadā noris darbi pie dzimtas izpētes un popularizēšanas, veidojot izstādi, veicot zinātnisko un populārzinātnisko pētniecisko darbu. Dienasgrāmatās un vēstulēs saglabāta oriģinālrakstība. 

Ir 1919. gada 7. februāris. Grosvaldu ģimene ir izkaisīta pa pasauli. Vecākā meita Mērija ar vīru un bērniem mīt Krievijā, dēls Oļģerds dodas uz Parīzi, Margarēta un Karolīna ir Londonā, ģimenes mīlulis Jāzeps ir ceļā no karagājiena Persijā un Kaukāzā. Tēvs Fridrihs Grosvalds ar kundzi Mariju gatavojas jauniem pienākumiem, kas vedīs uz Zviedriju.

7. februārī Margarēta ieraksta pirmos teikumus savā dienasgrāmatā, kas vairāku gadu garumā tiks konsekventi rakstīta angļu valodā. Kopš februāra viņa ir jaunizveidotās Latvijas sūtniecības Anglijā sekretāre. Savukārt Jāzeps jeb Džo pēc ilgiem mēnešiem raksta vēstuli ģimenei no dienesta vietas Baku, kur atrodas kopā ar angļu armiju.

 

Ieraksts Margarētas Grosvaldes dienasgrāmatā

07.02.1919

London

We saw Ogier [Oļģerds Grosvalds] off for Paris this morning. I like to find my way and my bus all by myself and don’t mind getting lost and going to Royal Oak. We have Ludi here who makes endless remarks about the ‘Ceres’ people and tells Lina [Karolīne Šarlote Grosvalde] Murray [Z.A. Meierovics] has been shouting Margarita all day long.

 

 

Jāzepa Grosvalda vēstule Oļģerdam Grosvaldam

Baku, 7.02.19.

Mīļie,

Šī ir visvēsturīgākā diena, ko jebkad varēju iedomāties. Vai jūs tiešām visi dzīvi un visi Londonā – tas par daudz lieliski un neaprakstāmi labi. Kad es attaisīju dzelteno telegrammas kuveri, es jau domāju, ka būs kaut kas negaidīts, bet nekad es nebūtu pēc visa šī ilgā tumšā gada sagaidījis tādu noteiktu un labu vēsti. Esmu par daudz priecīgs, lai sīki rakstītu – to darīšu vēlāk. Es pagaidām vēl palieku te – esmu apmēram adjutants priekš krievu darīšanām priekš mūsu ģenerāļa, Baku angļu spēku virspavēlnieka. Ir cerība tikt uz Londonu pēc apm. 1 mēneša – on leave jeb varbūt galīgi. Sūtu šodien telegrammu un šo vēstuli 2 kopijās. Esmu pilnīgi vesels – arī Persijā nekad nebiju slims. Mana adrese: BAKU THOMSONS FORCE Lt. GROSVALD.

Kāda mūsu dzīve raiba pēdējos gados! Ceru, ka visi drošībā!! Daudz, daudz sveicienu, nabaga cietēji!

                                                                                         Jūsu pazudušais dēls un brālis Jāzeps

Jāzepa Grosvalda vēstules pirmā lapa
Jāzepa Grosvalda vēstules pirmā lapa

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti