Grosvaldi#1919. Margarēta meklē mājvietu, un tiek izgatavots Latvijas karogs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jūnija beigas gan Parīzē, gan Londonā paiet ļoti aktīvi, dažādu notikumu pilnas. Margarēta ir jaunas dzīvesvietas meklējumos, jo māte ar māsu dodas no Londonas prom, kā arī raksta, ka “šausmīgi daudz darba”. Jāzeps joprojām dzīvo neskaidrībā par kāju un gaida vizīti pie Londonas slavenākā ārsta, taču priecājas, ka brīvdienās var apciemot ģimeni, kā arī veltīt laiku zīmējumu izgatavošanai, jo “lazaretē ļoti traucē citi pacienti”. Parīzē Latvijas delegācijā tiek runāts gan par naudas, pārtikas un ieroču aizdevumiem no rietumvalstīm, gan arī par keramikas darbu iegādi telpu dekorēšanai. Nedēļas centrālais notikums viennozīmīgi ir Versaļas līguma parakstīšana, kam par godu tiek līksmots gan Londonā, gan Parīzē, un Margarētas dienasgrāmatā lasāms par to, ka no paklāja un dvieļa viņi izgatavojuši Latvijas karogu.

 

ĪSUMĀ:

Margarēta lūdz Oļģerdam palīdzību dzīvesvietas meklējumos

Margarēta Grosvalde #diary

Džo ziņo Oļģerdam par saviem nodomiem zīmējumu izgatavošanā

Džo raksta brālim par ģimenes plāniem un veselību

Oļģerds - atbildīgais par Anša Cīruļa keramikas iegādi 

Margarēta Grosvalde #diary

Oļģerds saņem īpašu sveicienu no ģimenes Londonā

Džo raksta Oļģerdam par saņemtajiem jaunumiem no Baku

Notiek pavisam interesantas lietas - Latvijas karoga izgatavošana…

 

Margarēta lūdz Oļģerdam palīdzību dzīvesvietas meklējumos  

#Grosvaldi1919

Digitālais projekts #Grosvaldi1919 ik mēnesi vēstīs par latviešu kultūrā un Latvijas ārpolitikā ievērojamo dzimtu – Grosvaldiem. Grosvaldu ģimenes notikumi 1919. gadā tiks atklāti caur korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem. Tāpat varēs sekot līdzi tam, kā 2019. gadā noris darbi pie dzimtas izpētes un popularizēšanas, veidojot izstādi, veicot zinātnisko un populārzinātnisko pētniecisko darbu.

Publikācijas top sadarbībā ar LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu. 

#Grosvaldi1919 tapšanā piedalās Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Valsts vēstures muzejs, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, “Latvijas mediji”  un biedrība “Domuzīme”.

24.6.19

Godāts Olgertiņ,

Es griežos ar lūgumu pie Tevis. Varbūt Tu teiksi: viņa raksta tikai, kad viņai kaut kas vajadzīgs. Bet tad padomā par sevi un Tavām vēstulēm, un Tu apmierināsies. Lūgums tanī ziņā nav briesmīgs, ka nebūs jāizdod naudas - vajadzētu tikai parunāt ar Ministra kungu, kuram man negribas rakstīt pašai.

Lieta ir tā, ka ar mūsu Kontraktu (mājas) notecēšanu Mamiņa un Līna domā braukt uz Stokholmu. Varbūt ne tūlīt, bet ja viņa paliktu te, tad ietu dzīvot dažas nedēļas panzijā, lai drusku atpūstos no lielā darba. Es nekādā ziņā nedomāju vēl aizbraukt. Tātad jautājums, kur mani ievietot, stāv uz dienas kārtības. Ja Joe droši zinātu, ka viņš paliek Londonā un atron darbu, mēs zināms, dzīvotu kopā. Bet viņš vēl nav skaidrībā par savu likteni, un aizbrauks varbūt uz Parīzi pie Jums. Tātad man vajag pastāvīgu un lētu dzīves vietu, jo es ar savu naudu varu tikai tikt taisni caur.

Man iešāvās prātā sekojošais plāns: Mums Legācijā ir tā sauktā “Servant’s Room”, maza istabiņa pašā augšā, kura netiek šimbrīžam apdzīvota. Mums nav nevienas meitas, kas gulētu mājās, mūsu charwoman vakarā aiziet.

Es papriekš runāju ar Mme de Rochefort, kura pret mani aizvien ļoti laipna, un kura tūlīt bija ar mieru mani uzņemt, tiklīdz kā mums jāatstāj šī māja. Kamēr mēs dabūsim kalponi, kas dzīvo Legācijā, tikmēr paies labs laiks, un lietas varbūt būs tik tāļu noskaidrotas, ka man būs iespējams dzīvot kaut kur citur. Mme de Rochefort acumirklī aizbraukusi uz mēnesi uz laukiem, tā ka viņa nebūs Londonā priekš jūlija beigām – pa jūlija mēnesi, sākot no 7., man tad būtu nodrošināta dzīve.

Par visu šo ļoti lūgtu Tevi privāti ar Ministra kungu izrunāties – ja Jums Miera Konference atļauj nodarboties ar blakus lietām.

Es būtu mierā, par savu istabu maksāt, jo nevaru, zināms, viņu par velti paģērēt. Bet šī maksa man tomēr iznāks mazāka nekā viesnīca vai panzija.

Pārlieci pats šo lietu, un ja Tu viņu atroni par pieļaujamu, tad neatteicies izdarīt man šo pakalpojumu. Būšu Tev mūžīgi pateicīga.

Mums iet labi – esam visi veseli un paēduši. Papiņš, liekas, ar Stokholmu apmierināts. Man ir šausmīgi daudz darba, jo tagad man mūžīgi jāraksta mašīna. Un bez tam diezgan ko darīt ar pasēm.

Joe nākamās dienās aizies pie šejienes slavenākā ārsta viņa lietās, un pēc konsultazijas, domājams, varēs nospriest ko tālāki darīt.

Viņš ir ļoti jautris un nāk mūs mājās apciemot. Pagājušā sestdienā viņš atbrauca uz WeekEnd, līdz Pirmdienai. Kāja caur “movements” un masāžu jau paliekot labāka. Redzēs tagad, ko teiks slavenais ārsts.

Es, starp citu, dabūju vēstuli un “faithless” Murray Cok., kurš liek Tevi sveicināt. Šie jaunekļi ar saviem solījumiem un to neturēšanu mani gan stipri pārsteiguši.

Ceru, ka Tev iet labi.

Sveiciens visiem no

Margaretas

***

Margarēta Grosvalde #diary

25.6.

The talk about our future makes the tears rise in one’s throat – and it is an undreamt of happiness to have Joe here to calm me and to talk to me as a reasonable being. – He took Marie Le Butt here for tea, and I was ordered to show myself. So I threw over Keman with his Gutetner and was straight away invited to the country. She has said she’s simply envious of me.

***

Džo ziņo Oļģerdam par saviem nodomiem zīmējumu izgatavošanā

Q. A. M.

Millbank

27.6.19

Cher Ogier,

Nupat saņēmu 2 vēstules un Foi et Vie numuru. Mēģināšu katrā ziņā kaut ko iztaisīt un, tiklīdz būšu gatavs, piesūtīšu – domāju apm. 3-4 dienās zīmējumu pagatavot.

Visu labu! Joe

Zīmēšu viņu tādā pat proporcijā, bet drusku lielāku. Tas vienmēr tā tiek darīts – pie klišejas pagatavošanas tad viņu pamazina un viņš caur to paliek daudz smukāks. Ja Tu domāji, ka to nevar, prasi izdevējam un ātri atraksti – tad varu pārtaisīt.

***

Džo raksta brālim par ģimenes plāniem un veselību

Q. A. M.

Millbank

27.6.19.

Mīļais Ogier,

Paldies par vēstuli no 24. jūnija. Ko nozīmē V.B.? Vera Bērziņ jeb Valsts Birojs? Pateicos Tev sirsnīgi par Tavām pūlēm. Lietas stāvoklis pagaidām tāds:

1. Barkers mani apskatīs nākamo piektdien 4.7.19. Viņa spriedums noteicošs, jo viņš negriež, un tas galvenais – operācija vienmēr traki riskanta lieta manā gadījumā.

2. Rentgena uzņēmumus varēšu vēlāk skatīt, bet tikai vecus – jaunos man neizdod.

3. Tā kā laikam nav liela nozīme, tālāk spriedīšu tad pēc 4tā jūlija.

Esam te pārrunājuši ģimenes lietas un nosprieduši sekošo: Mamiņa un Līna brauks uz Stokholmu pie tēva, drīzi pēc tam, ka būs atdevuši dzīvokli īpašniekiem (7 jūlijā). Margarēta paliks te – viņa pelna savas 20 mārciņas, un uz pusgadu es viņai varētu garantēt mazu pabalstu, kurš viņai atļaus dzīvot bez sevišķām rūpēm. Es pats pagaidām palieku te un apm. pēc nedēļas redzēšu, kas tālāk būs.

Saņēmu Tupiņa grāmatu un aizrakstīju viņam.

Sirsnīgs sveiciens no Tava J.

***

Oļģerds - atbildīgais par Anša Cīruļa keramikas iegādi 

Latvija Parīzes Miera konferencē 1919. gadā. Delegācijas sēdes protokols

Protokols Nr. 76

27. jūnijā plkst. 2.45.

Piedalās: Meierovics, Seskis, Bergs, O. Grosvalds, Cielēns un E. Jūrgensons.

1) Meierovics apskata sīkāk notas projektu (skat. protokola Nr.75 p[punktu] 6) par izmeklēšanas un tribunāla iecelšanu vācu okupācijas varas noziegumu un pārkāpumu izmeklēšanai un sodīšanai. Pēc garākām debatēm uzdod Z. A. Meierovica k[un]gam notas teksta sastādīšanu un rediģēšanu saziņā ar citiem delegācijas locekļiem.

2) Seskis un Cielēns tiek deleģēti uz mazo tautu reprezentantu sapulci pie Albert Thomas 28. jūnijā plkst. 1/2 9-os vakarā.

3) Meierovics ziņo par sarunām ar ģenerāli Le Rond. Viņš teicis, ka Conseil Suprême de la Guerra[i] un uz viņa ierosinājumu Conseil des Quatre[ii] nolēmis visus vāciešus, Golca pulkus un landesvēru izsaukt no Latvijas zem ģenerāļa Sir`a H. Gough`a kontroles. Nolemts esot sniegt Latvijai efektīvu palīdzību. Aizdevumus naudā došot Anglija, pārtiku Amerika un ieročus Francija un Anglija. Sabiedrotie drīzumā ierīkošot lielākas bāzes Baltijas jūrā, starp citu, Mēmelē. Cīņās starp vāciešiem no vienas un latviešiem un igauņiem no otras puses, Sabiedrotie daudz neiemaisīšoties. Sibīrijas latviešu karaspēka izvešana neesot neiespējama, izņemot tos, kas atrodoties tālu no dzelzceļa līnijām atrodošos centros. Arī ģenerāļa Goppera atsvabināšanai uz Latviju ģenerālis Janin`s principā piekritis.

4) Nolemj atlīdzināt A. Berga k[un]gm ceļa izdevumus no Londonas uz Parīzi un atpakaļ un maksāt 20 fr[anku] diētas naudas – pie brīva dzīvokļa un uztura.

5) Nolemj nopirkt no Grāvīša k[un]ga A. Cīruļa keramikas darbus delegācijas telpām un atvēl O. Grosvaldam kredītu šo mākslas darbu iegādāšanai.

6) Cielēns liek priekšā sastādīt atbildi uz Batcheff`a rakstu laikrakstā „Agence Financière”, kura autors mēģina pierādīt, ka Baltijas atdalīšana no Krievijas ekonomiski neiespējama. Ja minētais laikraksts šo atbildi neuzņamtu, tad atbildi ievietot „Revue Baltique”. Šo rakstu uzņemas sastādīt A. Bergs.

Priekšsēdētājs [paraksts]: Z. A. Meierovics

Sekretārs [paraksts]: J. Seskis

 

[i] Augstākā Kara padome (franču val.).

 

[ii] Četru padome (franču val.).

***

Margarēta Grosvalde #diary

28.6.

We have had heaps of work lately with all the information sent to the M.P.’s –to-day Bols dropped in among the mass of envelopes with a broken nail. London is alive with joy at the signing of peace – we felt it even here when small boys walked along the street with pans. We were very moved and kissed one another – Joe’s music is a source of infinite joy.

***

Oļģerds saņem īpašu sveicienu no ģimenes Londonā

Šajā dienā Parīzē tika parakstīts Parīzes miera konferences izstrādātais Versaļas līgums starp Pirmajā pasaules karā uzvarējušajām Antantes valstīm un Vāciju.

28.6.19

Sveicinām miera dienā - nupat pa Londonu taurē, dzied, šauj, un pa debesīm krustojās staru metēji.

Jazeps,

Mammi,

Margarēta,

Līna

***

Džo raksta Oļģerdam par saņemtajiem jaunumiem no Baku

32, Addison Gardens

29.6.19.

Cher Ogier,

Uzzīmēju vāku Doumergue brošūrai, cik labi varēju - bij jāsteidzas, jo lazaretē ļoti traucē citi pacienti, un tā tad izlietoju savu weekend mājās. Kā jau rakstīju, uztaisīju viņu lielāku, nekā pareizais mērs - to tad pie klišejas taisīšanas pats cinkogrāfs pamazinās uz vajadzīgo lielumu. Sūtu zīmējumu caur Ozol kgu, kurš brauks 1-ā vai 2-ā jūlijā atpakaļ uz Parīzi.

Esmu saņēmis telegramu no Baku štāba, kurā man tiek paziņots (laikam “for information”), ka War Office prasa pēc manis, grib mani demobilizēt un sūtīt pie Meierovica. No War Office oficiāli man vēl nav ziņots, bet katrā ziņā viss šis man nāk ļoti pa prātam - varēšu gadījumā, ja speciālists ņemas tagad kāju iemežģīt, vieglāk tikt ārā no lazaretes un dienesta, pamatodamies uz šo telegrammu. Lūdzu Jūs zināms pagaidām šai lietā nekādus soļus nespert.

Pagaidām sveiks!

Tavs Jazeps

***

Notiek pavisam interesantas lietas - Latvijas karoga izgatavošana…

Margarēta Grosvalde #diary

30.6.

We made a flag out of a rug and a towel.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti