#Grosvaldi1919. Jāzepa Grosvalda vēstule Oļģerdam Grosvaldam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Caur korespondenci, dienasgrāmatām, atmiņām, preses ziņām, fotogrāfijām un mākslas darbiem var izsekot līdzi Grosvaldu ģimenes notikumiem 1919. gadā. Tāpat varēs sekot līdzi tam, kā 2019. gadā noris darbi pie dzimtas izpētes un popularizēšanas, veidojot izstādi, veicot zinātnisko un populārzinātnisko pētniecisko darbu. Dienasgrāmatās un vēstulēs saglabāta oriģinālrakstība. 

Jāzepa Grosvalda vēstule Oļģerdam Grosvaldam izsūtīta 1919. gada 11. februārī, bet  saņemta tikai 10. aprīlī, jo rakstīta uz Londonu, un māsa Margarēta to pārsūtījusi uz Parīzi, tāpēc uz aploksnes ir viņas rokraksts.

Cher Ogier,

Pagaidām vel nezinu nekā skaidra par savu braucienu uz Londonu, bet cerība zināma ir. Turpinu savu parasto darbu, kurš pa lielākai daļai pastāv tulkošanā. Mūsu štābs atrodas lielā особняк’ā, kur diemžēl maz omulības un ledaina temperatūra, jo neskatoties uz Dienvidu tuvumu, Baku ziema stipri auksta. Es guļu lielā zālē, zem palmām, kuras ironiski atgādina karstas zemes, un maz pavadu laika savā stūrī – gandrīz visu dienu sēžu apakšā mūsu office’ā jeb pārvedu sarunas generāļa kabinetā. Ēdiens labs – ģenerāļa mess’ā – bet par šiem labumiem (vakarā whisky soda u.t.t.) tad arī jābūt on duty visu dienu un dažreiz vēlu vakarā.

Te tagad valda tataru valdība, sastāvoša pa lielākai daļai no bagātiem tatariem – (kā viņi paši sevi dēvē "тюрки” (..).

Gruzija, kas stiepjas no melnas jūras līdz Azerbaidžanam, ar galvas pilsētu Tiflisi, zinams, vislabāk ierīkojusies, būdama patstāvīga visu laiku, zem Vācijas protektorāta. Viņas valdība, pastāvoša no sociāldemokratiem, pazīstamiem Tšcheidze, Gegečkori, Ramišvili, Cereteli u.t.t., jau paguvuse sastādīt kārtību parlamenti, senātu, iecēluse prezidentu, sākt visur ievest gruzīnu valodu un jocīgus, tārpaveidīgus gruziņu burtus. Vācieši no Tiflisas aizbrauca neilgi, apm. 2–3 nedēļas atpakaļ, jo dzelzceļi tik lēni strādā, ka pat turku vēl liels skaits sēž Batumā. Tiflisē visur logos redz vācu preces, un fotogrāfu izliktnēs blakus redzami šotlandieši [skoti] īsos svārciņos un vācu unteroficieru grupas.

/../

Ceturto republiku – Armēniju – līdz šim nepazīstu. Viņa pagaidām aptver Karsa, Aleksandropoles un Erivānas guberņas. Necik ilgi atpakaļ izcēlās asiņains karš starp Armēniju un Gruziju – katru dienu apm. 1 kritis, 2 ievainoti un 1 flinte, kā trofeja. Norisinājās viss, kā pie lielām tautām – mobilizācijas, dipl. sakaru pārtraukšana u.t.t.

/../

Baku pilsēta ir garlaicīga, putekļaina māju kaudze ar melniem, mūžīgi dūmu kvēpinātiem melniem petrolejas aku kvartāliem un tukšiem dzelteniem smilšu kalniem visapkārt. Vienīgais dabas skaistums – tumši zilā jūra. Kad pirmo reizi ar Dunsterforce* te bijām, pilsēta izlikās pusarmēniska, bet pēc turku ienākšanas un slaktiņa, kurā tatari iznīcināja pāris tūkstošu armēniešus (daži saka 14.000), armēņi slēpjas un redz tikai tatarus. Tataru sievietes, kas slēpjās raibos lakatos ģīmi, dod zināmu austrumu ieskaņu, tāpat mošeju torņi. Citādi pilsēta īsti „казенный” – krieviska.

Esmu iepazinies ar pāris tataru ģimenēm, un pie Asadulajeviem ppiem [par piemēru], bagātiem petrolejas karaļiem, pavadu diezgan patīkami retos svabadas vakarus (labas klavieres).

/../

Visgrūtākais un nepatīkamākais "dabas dzīvē” bij lietus jautājums – Persijas kalniem tāda kā specialitāte aizturēt mākoņus un grozīt viņus riņķī, liekot tiem 2–3 reizes no vietas izbērt visu savu ūdeni un krusu. Atmiņās šausmīgie brīži, kad pyjamā gulēju uz gultas, abām rokām turēju telti, lai tā tikai neapgāztos zem krusas bungošanas, un katru mirkli likās, ka nupat nupat sakrājušies aiz grāvīšiem ūdens plūdi saraustīs dambjus un aizpludinās visus čemodānus.

Nabaga čemodāni! Kādi viņi bija skaisti, kas pirku viņus iekš Army&Navy Stores, un kā viņi tagad izskatās, pēc tam ka nēģeri viņus svieduši dubļos Basrā un kameļi ar viņiem vārtījušies Persijas dubļos, lai atsvabinātos no nepatīkamās nastas.

/../

Ja Jūs meklējiet dzīvokli, kurus Londona laikam tagad grūti atrast, visieteicamākais griezties pie Agenta – man bij ļoti labs – Wallers, 129 jeb 119 Oxford Street, pretim par Berners Street. Lēta un laba viesnīca bij Yorks Hotel, Berners Street. Drēbes pasūtīju pie Samuelson and Son, 49, Maddox Street, labs skroders, bet dārgs. Lētāks ir Pope& Bradley, 14 Old Bond Street.

/../

Kas attiecas uz plāniem par zīmējumiem un izdevumiem par Persiju, esmu iepazinies ar "war-correspondent” Scotland – Lidell, kurš diezgan uzņēmīgs tips, un ar kuru varbūt kādu veikalu izdosies veikt. Viņš sarakstījis pāris grāmatas par Krieviju, vienu sauc "Action & reactions in Russia”.

Šodien pienākušas "Canteen Stores” to starpā Gold Flake** – pirmo reizi comfort from home – līdz šim bijām aizmirsti, lielo attālumu dēļ – visam bij jānāk caur Persiju.

Sveiki mīļie.

Jāzeps

__________________________________________

*Dunsterforce – sabiedroto armijas vienība, nosaukta sava komandiera – ģenerāļa Laionela Danstervila (Lionel Dunsterville) vārdā.

** Gold Flake – slavena angļu cigarešu marka

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti