#Grosvaldi1919. Džo kopā ar Margarētu beidzot dodas uz Parīzi pie Oļģerda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajā nedēļā beidzot nokārtojies vīzu jautājums un Džo kopā ar Margarētu dodas uz Parīzi pie Oļģerda. Džo solījies paņemt līdzi savu formastērpu, bet brīdina, ka tas nav tik krāšņs, kā Oļģerds iztēlojies. Margarēta savukārt dienasgrāmatā jūsmo, cik uzmanīgs ceļā pret viņu bijis brālis, lasījis pat priekšā grāmatu. Pēc vakariņām kopā ar Jāzepu un Oļģerdu aizgājuši uz fokstrota klubu, drusku padejojuši, bet Margarētai nācies mierināt Oļģerdu, kurš traki satraucies par Džo klibo kāju.

Citudien Margarēta ar brāļiem dodas uz Verdenu, kas ir maza pilsētiņa Francijā pie Beļģijas robežas, bijusi viens no kara epicentriem. Nakšņojuši istabās bez jumta, un nav varējuši aizmigt, jo par tik daudz ko bijis jāsmejas. Savukārt laikraksts “Sociāldemokrāts” ziņo, ka ārlietu ministrs Z. A. Meierovics pieņem vizītē Latvijas priekšstāvi Zviedrijā Frīdrihu Grosvaldu.

Džo ziņo brālim uz Parīzi, ka tuvākajās dienās abi ar Margarēti dosies ceļā

29.07.1919

Kā ziņo laikraksts “Sociāldemokrāts”, ārlietu ministrs Z. A. Meierovics pieņem vizītē Latvijas priekšstāvi Zviedrijā Frīdrihu Grosvaldu.

Džo ziņo brālim uz Parīzi, ka vīzas izsūtītas un tuvākajās dienās abi ar Margarēti dosies ceļā. Sola paņemt līdzi formastērpu, bet brīdina, ka tas nav tik krāšņs, kā Oļģerds iztēlojies.

No: Jāzeps Grosvalds

Kam: Oļģerds Grosvalds

30.07.19

115, Park Road

 

Mīļo Ogier,

nupat pienākuse Tava vēstule ar ziņu, ka vīzas jau izsūtītas. Rīt atkal pieprasīsim -ja tas tā, tad aizparīt, t.i., sestdien no rīta izbrauksim. Tā ka Tu, kā liekas, vēlies manu uniformu redzēt, es viņu paņemšu koferī līdz, bet pie laika brīdinu, ka man nav nekā tamlīdzīga kā Tatlera un Bystander fotografiju varoņiem. Tātad, ja netelegrafējam citādi 2ā Augusta vakarā būsim Parīzē.

Tavs J.

Savoy Londonā
Savoy Londonā

Margarēta un Džo arvien daudz un nopietni runājas, dodas uz koncertu un iedzer kafiju slavenajā Savojas viesnīcā.

Margarēta Grosvalde #diary

1.8.

We had our neighbours here who helped to send off papers and got tea. I have enjoyed serious talks with Joe, the Syncopated Orchestra, as well as coffee at the Savoy.

Margarēta un Džo ierodas Parīzē

Margarēta un Džo ieradušies Parīzē. Margarēta priecājas, cik uzmanīgs ceļā pret viņu bijis brālis Jāzeps, lasījis pat priekšā grāmatu. Pēc vakariņām kopā ar Jāzepu un Oļģerdu aizgājuši uz fokstrota klubu, drusku padejojuši, bet Margarētai nācies mierināt Oļģerdu, kurš traki satraucies par Džo klibo kāju.

Margarēta Grosvalde #diary

2.8. 8, Avenue de Camoëns, Paris.

We had a nice journey over Le Havre thanks to Mothersill’s – though I was officially helping Joe, who is joining the delegation, he looked after me all the time and read the Lady Noggs to me. After dinner at the Delegation, we went to Fouquet’s, the Royale and a Fox Trot club. I danced a little and had much trouble calming Ogier at night, who can’t get over Joe’s lame leg.

Laikrakstā pieminēts arī Frīdriha Grosvalda teicamais veikums

Laikraksta “Baltijas Vēstnesis” sadaļā “Kuģu kustība” pieminēts arī Frīdriha Grosvalda teicamais veikums.

02.08.1919

“Vakar Rīgas ostā ar dažādām precēm ieradās agrākais Rīgas tvaikonis “Vera”. Pagājušā gadā šo tvaikoni “nacionalizēja” lielinieki Pēterpilī ar visu lādiņu. Stokholmā kuģi uz mūsu sūtņa Fr.Grosvalda protestu aizturēja zviedru valdība un nosūtīja uz Rīgu.

(Baltijas Vēstnesis, Nr.56, 02.08.1919)

 

Margarēta ar brāļiem dodas uz Verdenu

Margarēta ar Džo dodas uz tēju, Džo uzvilcis formas tērpu un Margarēta lepojas ar savu cepuri.

Margarēta Grosvalde #diary

3.8.

We drove out to the Pré Catelan for tea – I was in Eve’s hat, and my dear one in uniform. There was an American of Ozols’ for dinner, whom Joe had to speak to. 

Verdena
Verdena

Margarēta ar brāļiem dodas uz Verdenu, kas ir maza pilsētiņa Francijā pie Beļģijas robežas. Nakšņojuši istabās bez jumta, un nav varējuši aizmigt, jo par tik daudz ko bijis jāsmejas.

*Pirmā pasaules kara laikā šeit no 1916. gada februāra līdz decembrim norisinājās Verdenas kauja, kas bija viena no lielākajām kaujām šī kara vēsturē — nogalināto skaits pārsniedza ceturtdaļmiljonu un aptuveni pusmiljons tika ievainoti. Karadarbības rezultātā pilsēta lielā mērā tika sagrauta. Saistībā ar Verdenas kauju pilsēta ir apbalvota ar 26 ordeņiem, tajā skaitā Lāčplēša Kara ordeņa III šķiru.

 

Margarēta Grosvalde #diary

4.8.

We left for Verdun, with tunnels all the way, and a rest at Chȃlons. We powdered ourselves when Ogier wanted us to admire the scenery. Commandant Leepinasse met us with cars and took us to the Citadelle, where we met Colonel Larot. The W.C. was an awful experience. We slept in cells without a roof and could not go to sleep because there was so much to laugh about.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti