Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pētera Sidara jaunatklājumi šķiedras mākslā un korķīškrelles

Danču krātuves kolekcijā apkopoti Latgales danči

Grāmatā un mūzikas diskā apkopoti Latgales danči

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai arī vasaras saulgrieži nolīgoti, izdziedāti un arī izdejoti, kādām citām svinībām noteikti varētu noderēt biedrības "Danču krātuve" un folkloras kopas "Svātra" klajā laistā danču grāmata – mūzikas disks "Latgales danči un ne tikai". Nelielajā izdevumā apkopoti 20 Latgales danču zīmējumi un apraksti latgaliešu un latviešu valodā, kā arī mūzikas disks, ko iespēlējusi folkloras kopa "Svātra". Tās vadītāja Sarmīte Teivāne daļu no šiem Latgales puses dančiem pati pierakstījusi vai ilgstoši dejojusi.

Projekta "Danču krātuve" autors un izstrādātājs Sandis Zučiks skaidro: "Mums dejas aprakstā ir dejas terminoloģija, bet grāmatas sākumā ir šī terminoloģija paskaidrota un izskaidrota ar vienkāršākiem vārdiem, ar zīmējumiem, lai ikviens varētu saprast."

Grāmatā ietverti danči, ko Latgalē sauc par "dzīsmām" un "susekļiem". Teicēju liecības par šiem dančiem Latgalē ir sākot no 19. gadsimta beigām līdz pagājušā gadsimta 50. gadiem.  

Danču pierakstītājs atzīst, ka pēdējos gados Latvijā danču kultūra iet plašumā. Ja agrāk senos dančus dejoja tikai folkloras kopās, tad mūsdienās arvien biežāk dažādos pasākumos dančus griež arī neprofesionāli dejotgribētāji.

Šis ir jau otrais "Danču krātuves kolekcijas" izdevums. Tuvākajos gados iecerēts apkopot arī Zemgales, Kurzemes un līvu dančus, to aprakstus un mūziku.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti