Grāmatā apkopoti mācītāja Boses 19.gadsimtā radītie laucinieku zīmējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 24.janvārī laiž klajā divus jaunus muzeja rakstu krājumus, kā arī mākslas vēsturnieces un muzeja direktora vietnieces Anitas Meinartes grāmatu par kādu unikālu zīmējumu kopumu muzeja krājumā. Tie ir Ēveles draudzes mācītāja Antona Georga Boses zīmējumi, kas tapuši laikā no 1857. līdz 1860. gadam.

Grāmatā, kas iznākusi apgādā „Neputns”, 209 zīmējumos portretēti vietējo muižu ļaudis – gan saimnieki, gan kalpi, amatnieki, dārznieks, krodzinieki, ubagi, atspoguļojot tipisku lauku dzīves ainu 19.gadsimta vidū.

Anita Meinarte stāsta, ka pie vietējo ļaužu zīmēšanas Bose ķēries pēc mācītāja gaitu beigām.

Anita Meinarte par Boses zīmējumu izdevumu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Tā ir tapis brīnišķīgs kultūrvēsturisks mantojums, kuram nav analoga Latvijas vēsturē un, es pat teiktu, Eiropas vēsturē. Jo šie zīmējumi, šie portreti ir precīzi datēti, ir norādīti vārdi, uzvārdi un piederība pie mājām. Un, ja līdz šim mēs domājām, ka Bosi ir vadījusi tāda etnogrāfiska rakstura interese, kas ir diezgan raksturīga 19.gadsimta pirmajai pusei un vidum, tad, pētot šos 209 portretus, redzams, ka tā nebija tikai šāda interese vien," stāsta Meinarte.

"Kurš gan labāk zina savu zemnieku dzīvi kā mācītājs? Viņš zina ģimenes, bērnus, likteņus, rakstura īpašības, un to visu viņš ir gribējis pateikt zīmējumos. Patiesībā Bose ir uzbūris brīnišķīgu 19.gadsimta vidus Latvijas kultūras vēstures ainu. Zemniekus mēs redzam ar darbarīkiem rokās – ar grābekli, sētuvi, kurpnieks lāpa kurpi, skolotājs attēlots ar rakstāmspalvu rokā, turpat fonā ir tāfele un žagaru bunte. Tas ir fantastisks materiāls. Ja ņemam vērā, ka fotogrāfija plašāk ieviešas daudz vēlāk, šis ir tiešām unikāls kultūrvēsturisks materiāls, kurš ar šo grāmatu kļūst pieejams sabiedrībai,” uzsver Meinarte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti