Kultūras ziņas

Nastavševa un Lorkas "Asins kāzas"

Kultūras ziņas

Vizmai Belševicai - 85

GORS svin 3. dzimšanas dienu

«Gors» svin trešo dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknē rit pēdējie sagatavošanās darbi 28.maijā paredzētajām Latgales vēstniecības "Gors" trešās dzimšanas dienas svinībām. To centrālais notikums – koncerts “Lobs vokors GORĀ!”, kurā skatītājus priecēs “Latvian Voices”, brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe. Dzimšanas diena ir ne vien labs iemesls svinībām, bet arī labs iegansts, lai atskatītos uz paveikto un palūkotos uz vēl darāmo.

Aptuveni pirms 10 gadiem aizsākas runas par reģionālo koncertzāļu izbūvi Latvijā. Mērķis bija izglītot un bagātināt kultūras dzīvi ne tikai rīdziniekiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem, arī no attālajiem novadiem. Pirms tam, kad vēl tapa Latgales vēstniecība "Gors", Latvijā reģionālā koncertzāle bija kaut kas nebijis. Projektu un ideju autoriem bija bažas – kā piepildīt lielās zāles, kurš uzstāsies un kurš strādās. Tie bija jautājumi, ar ko saskārās visa komanda, kas realizēja un pirms trim gadiem vēra vaļā "Gora" koncertzāles durvis. 

"Rindās stāv mākslinieki, lai uzstātos uz mūsu skatuves. Cilvēki brauc, lai apmeklētu koncertus. Tūristu skaits pilsētā 2013.gada pusgada darba rezultātā, salīdzinot ar 2012.gadu, ir pieaudzis vairāk nekā par 100%, gandrīz 150%, tad redz, ka darba augļi nāk, un tā ir tā labā sajūta," stāsta Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa.

"Gora" attīstības vīzija ir skaidra – kvalitāte un daudzveidība. Šobrīd bieži nākas dzirdēt arī zvanus no citām Eiropas valstu mūziķiem un producentu grupām, kuras vēlas uzstāties tieši uz "Gora" skatuves, tādējādi koncertzāle kļūst atpazīstama ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Eiropā.

"Publika jau ir pieradusi pie labām lietām, līdz ar to šī kvalitātes latiņa kļūst augstāka," saka Latgales vēstniecības "Gors" mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine

Mērķis ir sasniegts, koncertzāles programmas klāsts ir bagāts ar operetēm, koncertiem, teātriem, izrādēm, tomēr svarīgākais - ir aizpildījies Latgales tukšums, šobrīd tūristu skaits, kas ierodas apskatīt Latgali sasniedz desmitus tūkstošus gadā.

"Nebija tās grandiozitātes, majestātiskuma, kas tagd te ir. Tāds pasākuma klāsts un tik daudz visādu iespēju nebija tai laikā," atzīst mūziķis Ēriks Zeps. "Tas nenoliedzami palīdz jauniešiem izpausties un attīstīties, paplašināt redzesloku, un arī apziņa, ka Rēzekne ir pilsēta nevis ar lielāko bezdarbu, bet ar "Goru"."

"Rēzekne ir kļuvusi par iekārojamu tūristiem. Galīgi nav kauns, bet mēs lepojamies, un "Gors" uzliek pienākumus, nedrīkst snaust," uzsver kordiriģente Anda Lipska.

Pirms trim gadiem, uz ''Gora'' pirmo atklāšanas koncertu ar dziesmu spēli “Ķēniņmeita” zāle bija pārpildīta, un arī šobrīd visas biļetes ir izpirktas. Jubilejas koncertā uzstāsies sešas burvīgās “Latvian Voices” meitenes, kuras dziedās latgaliešu valodā, speciāli šim koncertam ierakstot arī jaunus dziesmu aranžējumus. Uz skatuves kāps arī brāļi Petrauski, lai kopā ar Rēzeknes kamerorķestri izpildītu komponista Riharda Zaļupes jaundarbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti