Kultūras ziņas

Garīgās mūzikas festivālā – vārds jaunajiem!

Kultūras ziņas

Latvijas filmas internetā

"Google" muzejā arī Latvijas dārgumi

«Google» muzejā - arī Latvijas dārgumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apjomīgajā "Google" elektroniskajā muzejā jeb kultūras institūta digitālajā platformā nupat ievietoti Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstādes "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem" attēli, ar to papildinot jau tur esošos teju četrus simtus mākslas darbu attēlus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) dārgumu krātuvēm.

"Google" elektronisko muzeju projekts sākts pirms četriem gadiem. Sākumā bija pārstāvētas vien astoņas valstis ar izstādēm un mākslas kolekcijām no 17 dažādām kultūras institūcijām. Tagad "Google" kultūras institūta projektā iesaistījušās jau 60 valstis un 800 institūcijas, to vidū arī Latvija.

Savus dārgumus digitalizējis LNMM. Šobrīd interneta lietotāji jebkurā pasaules malā var apskatīt vairāk nekā 360 mākslas darbu fotogrāfijas no muzeja krājumiem - gleznas un grafikas, tēlniecības un porcelāna darbus. Nupat Latvijas sadaļai vērienīgajā mākslas projektā pievienojusies arī LNB izstāde "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem".

"Mums ir iezīmēti divi sadarbības virzieni pagidām - viens ir izstādes un otrs ir bibliotēkas ēkas iekļaušana "Google street view" kolekcijā, kurā piedāvā izstaigāt dažādas nozīmīgas kutūras institūcijas," stāsta LNB Komunikācijas departamenta direktore Signe Valtiņa.

Digitālais muzejs neesot reālo mākslas krātuvju un grāmatu sāncensis. Gluži otrādi - tas datoru lietotājos rosināšot vēlmi apskatīt mākslas darbus realitātē.

"Muzeji, ar ko sadarbojamies, stāsta, ka virtuālās izstādes palielina mākslas mīļotāju apetīti un vēlmi apmeklēt muzejus dzīvē. Protams, nekas neaizstāj izjūtas, ko rada reāla glezna, bet ne visi var ceļot pa pasauli un apmeklēt muzejus, tāpēc šī ir laba alternatīva, kā iepazīt un salīdzināt dažādas pasaules kultūras," norāda "Google" komunikācijas vadītāja Gabriela Čiorina.

Potenciālos sadarbības partnerus "Google" kultūras institūts izraugās un uzmeklē paši. Pēc vienošanās saturu un formu nosaka ekspozīcijas veidotāji. Par eksponēšanu virtuālajā mākslas pasaulē nav jāmaksā un digitālās ekspozīcijas ir beztermiņa. LNB uzskata - virtuālās mākslas izstādes ir laikmeta iezīme, kam prognozē attīstību.

"Jā, tā ir interesanta tendence, tur varētu vilkt paralēles ar grāmatām, fiziskajām un digitālajām. Fiziskās grāmatas, arī fiziskās izstādes nezudīs tuvākajā laikā. Ņemot vērā, cik informācijas ir daudz, izvēlēties, ko apskatīt, ko nē, tā ir ļoti laba alternatīva - nokļūt Amerikā, Āfrika, jebkur," saka LNB Komunikācijas departamenta direktore Signe Valtiņa.

Digitālā muzeja eksponēto attēlu autortiesības ir aizsargātas, un interneta vietne ir nodrošināta pret iespēju attēlus kopēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti