Dienas ziņas

Ziemassvētku gaidīšanas laikā cer uz lielāku vienotību

Dienas ziņas

Avārijas seku likvidācijai trūkst gan tehnikas, gan pieredzes

Izzina Jēkaba Janševska "Dzimteni"

Godinot rakstnieka Jēkaba Janševska atstāto mantojumu, Nīgrandē pēta romānu «Dzimtene»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sava izcilā novadnieka rakstnieka Jēkaba Janševska piemiņu Nīgrandes pagasta iedzīvotāji tur lielā cieņā un rūpējas, lai atstātais mantojums nepārklātos ar putekļu kārtu. Šajā reizē padziļināti tika pētīts apjomīgais romāns "Dzimtene", kuru Janševskis rakstījis 40 gadus. Lai iepazīstinātu ar padarīto, aizvadīta konference, atklāta jauna ekspozīcija, un ir iespēja arī klātienē redzēt, kādas mūsdienās izskatās romānā atainotās vietas.

Pēc tam, kad pabūts rakstnieka piemiņas vietā viņa dzimto māju "Kalna Krīcmaņu" ceļgalā, brauciens uz vietām, kuras iemūžinātas romānā "Dzimtene" no Nīgrandes pagasta. Viena no pieturas vietām – Lauru mājas, kas romānā nodēvētas par "Ķirmjgraužiem", te vēl saglabājusies vēsturiskā klēts, savukārt no Jurģenes mazmuižas gan palicis vien manteļskurstenis. Salaņķu mājas romānā atpazīstamas kā kalpu apdzīvotie "Druvenieki". Te sastopam arī saimnieku Aivaru Karakonu, kurš atveidojis Janševska tēlu uz skatuves.

Lai padziļināti pētītu rakstnieka romānu "Dzimtene", līdzekļus piesaistījušas divas biedrības. Tas ļāvis Nīgrandes vēstures klētī izveidot arī jaunu ekspozīciju – "Jēkabs Janševskis – Nīgrandes vēstures fundaments".  Savukārt vietējais grāmatu lasītāju klubs "Lubenieki" padziļināti pievērsušies "Dzimtenes" lasīšanai, interesantākās vietas, kas raksturo laikmetu, sadzīvi, vietas un tēlus, iemūžinot audio un video lasījumos. 

Lasītāju kluba "Lubenieki" dalībniece Zenta Klaipa atzīst, ka tā "nav viegla lasāmviela, bet interesanta – par mums pašiem, par senčiem, tāpēc nopietni pieķērāmies".

"Te spēkā ir tā paruna, ka māka rakstīt sākas ar māku redzēt," savā referātā par romānu un rakstnieku sacīja Liepājas Universitātes profesors Edgars Lāms, uzsverot, ka Jēkabs Janševskis ir spilgts reģionālās literatūras autors.

Konferencē ar savu izzināto romānā "Dzimtene" dalījās arī lasītāju klubiņa dalībnieces.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti