Kultūras ziņas

Sācies pasākums "Satiec savu meistaru! 2014"

Kultūras ziņas

Jauno modes mākslinieku konkurss

Glābj ugunsgrēka dzēšanā samirkušos foto negatīvus

Glābj Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanā samirkušos muzeja materiālus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rakstniecības un mūzikas muzeja restauratori šonedēļ pabeiguši atjaunot Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanas laikā bojātos muzeja materiālus – fotogrāfiju negatīvus.

Negatīvi bija pamatīgi samirkuši, un tā kā to bija daudz, tos nebija iespējams izžāvēt uzreiz. Pusgadu negatīvi 23 lielās kastēs bez atlīdzības glabājās firmas „Baltic Logistic Solutions” saldētavās,  pa vienai vien kastes pārveda uz muzeju, un restauratori vairākus mēnešus negatīvus žāvēja.

Rakstniecības un mūzikas muzeja restauratores saudzīgi žāvē pēdējos negatīvus, kas samirka Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanas laikā. Foto negatīvi ir gan uz filmu lentēm, gan stikla platēm.

„Virsējā kārta tiem no mitruma bija pacēlusies, bija ļoti uzmanīgi jāstrādā - mēs nevarējām ne stipri susināt, ne arī tīrīt, jo tad aiziet visa faktūra nost,” skaidro Rakstniecības un mūzikas muzeja restauratore Zira Taivāne.

Restauratores stāsta, ka vieglāk bijis žāvēt stipri samirkušos negatīvus. Grūtāk bijis glābt tos, kas samirkuši daļēji vai jau pirms ielikšanas saldētavā paguvuši izžūt.

Bojājumu novērtēšana un informācijas ievadīšana datu bāzē rit gausāk nekā žāvēšana - līdz šim apstrādāta tikai viena desmitā daļa foto negatīvu.  Ir nācies atzīt, ka daļa materiālu nav vairs glābjami.

„Situācija  ir briesmīga, un par to sāp sirds. Viss jau ir nojucis, attēla nesēja emulsijas kārta ir nolobījusies. Attēls vairs nav izmantojama, tas jānoraksta,” secina Rakstniecības un mūzikas muzeja foto negatīvu krājuma glabātāja Ruta Kārkliņa.

Tomēr muzeja darbinieki ir laimīgi, ka bojā gājusi salīdzinoši niecīga daļa, varēja būt daudz ļaunāk.

„Līdz šim no 950 vienībām, es varētu teikt, ka tas ir 0,1%, kas gājis bojā, bet, kā  būs, kad es apskatīšu visas 9000 vienības, to es nevaru atbildēt,” atzīst Ruta Kārkliņa. Rakstniecības un mūzikas muzeja galvenā krājumu glabātāja Anna Egliena piebilst: „Pēc pagājušā gada lielajiem satraukumiem es varu teikt, ka Dievs ir  bijis mums žēlīgs, var teikt, ka Dievs mūs mīl.”

Kā vēstīts, 2013. gada 20. jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, kurā nodega daļa pils jumta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos pils ievērojami cieta no ūdens. Pilī esošo muzeju krājumi negāja bojā, tomēr daļa no tiem cieta dzēšanas darbos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti