Gatavoties izstādes atklāšanai, bet piedzīvot aizslēgšanu. Kādas izmaiņas kultūras dzīvē Liepājā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ko tādu nākas piedzīvot pirmo reizi – izstādi atklāj un aizver vienlaicīgi. Tā saka māksliniece Līga Ķempe, kurai Liepājas muzejā bija paredzēta izstādes atklāšana. Viena pēc otras kultūras un sporta iestādes atceļ vai pārceļ pasākumus un slēdz savas durvis apmeklētājiem, tāda ir reālā situācija, ar ko tagad nākas saskarties saistībā ar ārkārtas situāciju valstī.

Izmaiņas, kādas "Covid-19" nes kultūras dzīvē Liepājā
00:00 / 04:33
Lejuplādēt

Piektdienas, 13. marta, vakarā Liepājas muzejā bija plānots atklāt mākslinieces Līgas Ķempes gleznu izstādi, kurai dots nosaukums “Venus”. Māksliniece saviem modeļiem izvēlējusies Eiropas glezniecības klasiķu darbus, kuros autoru personiskie meklējumi iegleznoti Veneras tēlā. Tā, lūk, pieteikta izstāde, kas pagaidām apmeklētājiem nebūs pieejama, jo muzeja durvis būs slēgtas.

Par notikušo savas pārdomas pauž māksliniece: “Pirmo reizi mūžā ir tā, ka taisi atklāšanu, bet ir aizslēgšana. Mēdz būt tā, ka taisa noslēguma balles. Pasākums ir slēgts. Viss ir perfekti nostrādāts, kā es parasti daru – sacepu pīrādziņus, cienastus saviem ciemiņiem, nu nāksies ēst pašai.”

Izstāde muzejā bija plānota līdz 26. aprīlim, tāpēc tiks meklētas iespējas to pagarināt. To, kāda būs reālā situācija Liepājas muzejā, skaidro direktore Dace Kārkla: “Liepājas muzejs ir slēgts līdz 14. aprīlim. Mēs atceļam lielos pasākumus un izstāžu atklāšanas. Meklēsim iespējas, lai pārceltu izstāžu laikus. Protams, darbinieki strādā, jo muzeja uzdevums ir kultūras mantojuma saglabāšana.”

Par izrāžu pārcelšanu lēmis arī Liepājas teātris, pagaidām pasākumi teātrī nenotiks un teātra durvis apmeklētājiem tiks slēgtas.

„Mēs meklēsim iespējas pārcelt, citādi tas būs ekonomiski ļoti sāpīgi.

Mēs, iespējams, ātrāk sāksim sezonu, vēl neesam pieņēmuši lēmumu. Pirmdien visu domāsim, par atvaļinājumiem, māksliniekiem utt. Kontaktēties ar teātri varēs tikai ar domofona palīdzību caur dienesta ieeju,” situāciju skaidro Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Tikmēr Liepājas koncertzālei jau izdevies koncertus pārcelt. Vēl tiks domāts, ka organizēt pašas koncertzāles apmeklējumu, kur atrodas arī kafejnīca. „Mēs esam atcēluši visus pasākumus koncertzālē, arī mazos, precīzāk, esam pārcēluši, izņemot ekskursijas, bet tas ir sīkums salīdzinājumā ar lielās zāles noslodzi. Faktiski slēdzam koncertzāli, lai ietaupītu uz apkuri, ventilāciju utt.

 Mēs esam atraduši citus datumus pasākumiem, kas notiks maija beigās, septembrī, oktobrī utt.

Paldies visiem producentiem un māksliniekiem, kuri ātri reaģēja uz šo situāciju!” saka koncertzāles  „Lielais dzintars” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un sporta jautājumos Atis Deksnis uzsver, ka šobrīd ir skaidrs, ka publiskie sporta un kultūras pasākumi pilsētā tiek atcelti. „Skatoties nepieciešamību un vajadzību, cilvēki var ņemt atvaļinājumus vai ņemt uz savu rēķinu. Jāievēro visi piesardzības pasākumi, bet skaidrs, ka cilvēkiem būs jānāk uz darbu un pienākumi jāveic,” stāsta Deksnis.

Visi šie ierobežojumi un izmaiņas  ir saistītas ar “Covid-19 “vīrusa izplatību Latvijā, tāpēc līdz Lieldienām izsludināta ārkārtas  situācija valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti