Gatavojoties Šekspīra 450.jubilejai, izveido «Šekspīra ordeni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gatavojoties izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra 450.jubilejai, kas tiks svinēta 2014.gadā, Britu padome Latvijā kopā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) un žurnālu "VETO Magazine" izveidojusi "Šekspīra ordeni", lai plānotu un īstenotu Šekspīra jubilejas gadam veltītus pasākumus "Šekspīram 450", lsm.lv informē "Šekspīra ordeņa" pārstāvji.

Viljams Šekspīrs (1564-1616) tiek uzskatīts par visu laiku ievērojamāko angļu valodā rakstošo autoru un vienu no nozīmīgākajiem dramaturgiem pasaules vēsturē. Šekspīra daiļrades mantojums ir plašs un daudzveidīgs - 37 lugas, 154 soneti un vairāki citi dzejas darbi. Īpaša nozīme pasaules kultūras vēsturē ir Šekspīra dramaturģijai, kuras ietvaros autors ar spraiga sižeta palīdzību uzdod un risina virkni jautājumu par cilvēka būtību un cilvēka dabu.

Šekspīra ordenis, kas pašlaik apvieno Britu padomi Latvijā, LKA un žurnālu "VETO Magazine", aicina svinēt Šekspīra 450 gadu jubileju, pievēršoties viņa literārā mantojuma un tā daudzveidīgo interpretāciju izpētei, kā arī īpaši akcentējot mūsdienu Latvijai aktuālo tematiku.

Viena no pirmajām Šekspīra ordeņa aktivitātēm ir Britu padomes Latvijā izsludinātais video konkurss jauniešiem. Lai jauniešos rosinātu interesi par Šekspīra daiļradi un radošu pašizteiksmi, kā arī sekmētu dažādu mācību priekšmetu sasaisti, 10.-12.klašu skolēni aicināti veidot trīs minūšu garu video par kādu no Šekspīra citātiem. Darbu iesniegšanas termiņš ir 2014.gada 10.februāris. Vairāk informācijas par konkursu, tā nolikums un citātu saraksts atrodams Britu padomes Latvijā mājas lapā.

LKA vadībā nākamajā gadā tiek plānots Šekspīra tematikai veltīts lekciju un pasākumu cikls, kurā ar savām zināšanām dalīsies gan vietējie, gan ārvalstu šekspirologi, aicinot gan Šekspīra daiļrades cienītājus, gan arī interesentus iepazīties ar dažādiem Šekspīra darbības aspektiem. Tāpat LKA ieplānojusi atzīmēt Starptautisko teātra dienu, 27.martā, ar Šekspīra lugas "Perikls" iestudējumu, iekļaut Šekspīram veltītus notikumus festivālā "Patriarha rudens 2014", organizēt sonetu lasījumus un īstenot citas aktivitātes.

Savukārt, žurnāls "VETO Magazine" Šekspīra jubilejas gada ietvaros veidos multimediālu objektu izstādi kultūrbārā "Vieta". Izstāde aptvers vairākas instalācijas, kas, izmantojot šaha spēles tematiku, pētīs Šekspīra tekstā iekodētās attiecības starp stratēģiju un impulsivitāti, starp pagājušo un mūsdienīgo, sakarības starp iedalīto lomu un dialogu, kas veidojas, lomām mijiedarbojoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti