Kultūras rondo

Digitālās izstādes: mākslinieku darbi, dizains un vides radītās īpašās sajūtas

Kultūras rondo

Aktīvā dzīves pozīcija pandēmijas laikā. Saruna studijā ar ģitāristu Mārci Auziņu

"Gājiens uz Bolderāju" - atzīmējot pastaigas 40.gadskārtu, to varēs mērot virtuāli

«Gājiens uz Bolderāju» – atzīmējot notikuma 40. gadskārtu, pastaigā varēs doties virtuāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad aprit 40 gadi kopš notika pirmais "Gājiens uz Bolderāju" – viena no zināmākajām Latvijas avangarda mākslas akcijām, ko īstenoja "Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas" jeb NSRD mākslinieki Hardijs Lediņš un Juris Boiko, kā arī arhitekts Imants Žodžiks. Lai atzīmētu šo notikumu, interneta žurnāls "Capital R" rīko tiešraidi, kurā virtuāli būs iespējams vēlreiz mērot maršrutu no Imantas līdz Bolderājai. 

"Mani pamudināja divi spēcīgi impulsi. Viens no tiem – balta skaudība, ka neesmu piedzimis pareizajā laikā savā ziņā, lai šos gājienus pats piedzīvotu. Otrs impulss – pandēmija. Viss aizsākās virtuālām tūrēm, kad visi sēdējā mājās. Nolēmu turpināt stāstradi arī neesot klātbūtnē ar pilsētu, nolēmu nodoties tematiskām pastaigām. Viena no tām, ko esmu gribējis noiet ne tikai kā dalībnieks, bet arī kā daļa no pašas satura – Bolderājas pārgājiens," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj šī virtuālā pārgājiena rosinātājs pilsētvides pētnieks un interneta žurnāla “Capital R” redaktors Mārtiņš Eņģelis.

"Kad ieraudzīju ziņu, ka notiek virtuālais Bolderājas gājiens, es ļoti nopriecājos, jo manuprāt, Hardijs būtu darījis kaut ko līdzīgu, jo viņš bija tāds inovators un vienmēr uzķēra to, kas apkārt bija kaut kas jauns un neparasts.

Arī visas jaunas tehnoloģijas viņu interesēja," vērtē leģendārā 80. gadu gājiena lieciniece, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese. Viņa uzskata, ka šis ir ļoti labs formāts pašreizējam brīdim.

"Gājiens savā ziņā ir paradokss par gājienu, kas notika 80. gados. Teorētiski tāds gājiens nekad nav bijis domāts publisks un šajā svētdienā arī es iešu viens. Nav izziņota iespēja pievienoties publiski un iet ar mani kopā. Bet no otras puses varēs pievienoties jebkurš un piedalīties šajā iešanā, šajā filozofiskajā procesā varēs jebkurš ikvienā pasaules daļā," analizē Eņģelis.

Virtuālais Bolderājas gājiens notiks 14. jūnijā pulksten 20.20. Virtuālajai pastaigai varēs sekot tiešraidē "Youtube", iepriekš iegādājoties pieeju. Papildu informācija pieejama pasākuma Facebook lapā

"Cerams, ka pēc divām stundām tas būs noslēdzies Bolderājā. Tas ir arī gājiens no gaismas uz tumsu – pirms saulrieta uz saulrieta laiku.

Tas ir īpatnējs datums, kas ir starp Hardija Lediņa dzimšanas un nāves datumu. Kā esmu to nosaucis – iešana starp dzīvi un nāvi," bilst Eņģelis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti