Gaismas pils gatava ikdienas darbam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar kopīgu dzejoļu lasīšanu un dziedāšanu vēlā sestdienas vakarā noslēdzās Gaismas pils atklāšanas nedēļa. Ēka, kuras pirmās skices Gunārs Birkerts uzzīmēja pirms 25 gadiem, beidzot sāk savu dzīvi un daudzu ieskatā ir ne vien zināšanu un kultūras vērtību krātuve, bet arī simbols Latvijas brīvībai, tautas gara spēkam un lepnumam.

Kopīgā dzejoļu lasīšanā un izdziedāšanā no Ausekļa līdz Knutam Skujeniekam, no tautasdziesmām līdz Raimonda Paula melodijām: ar latviešiem tik pazīstamo sadziedāšanos vairāki simti cilvēku piektdienas vakarā atsaucās aicinājumam nosvinēt Gaismas pils atklāšanu. Noskaņojums lielākoties bija pacilāts.

Iepriekš, atklāšanas oficiālajā daļā, aiz slēgtām durvīm Gaismas pils iekšpusē tika godināti bibliotēkas tapšanā visciešāk iesaistītie. Gaismas pils arhitektu Gunāru Birkertu un ilggadējo Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru Andri Vilku publika sagaidīja, kājās stāvot.

„Kas ir bibliotēka? Es zinu, un sevišķi Andris [Vilks] vienmēr saka: bibliotēka ir vieta, kur glabājas tautas kultūras vērtības un kur radīsies jaunas. Jo, kad mēs tā domājam, tā ēka pati ir kā āda, un vērtības ir iekšā. Ēka ir tā, kas tās tur,” sava uzrunā uzsvēra Gunārs Birkerts.

Lai gan diskusiju par vairāk nekā 160 miljonus vērto būvi, visticamāk, vēl būs daudz, bibliotēkas vadība cer, ka aiz izmaksām nepamanīts nepaliks pats galvenais - bibliotēkas saturs. Bibliotēkas direktors Andris Vilks norādīja, ka svarīgākais kultūras process ar ēkas atklāšanu tikai sākas:

„Ēka pildās ar saturu, tā top par izcilu vietu krājumiem, norisēm un - galvenais - cilvēkiem. (..) Jauna Latvijas Nacionālā bibliotēka tikai sākas. Un es ļoti vēlētos, lai mēs mazāk spriestu, kā to uzturēt. Daudz būtiskāk būtu domāt par to, kā bibliotēkai kļūt par valstij nozīmīgu kultūras pētniecības un attīstības vietu. (..) Latvijas Nacionālā bibliotēka nekad nebūs pabeigta.”

Gan Latvijas augstāko amatpersonu, gan ārvalstu viesu uzrunās galvenais vēstījums bija vienots: Gaismas pils ir simbols tautas gara mantojumam.

„Es šodien skatos uz Gaismas pili un redzu tautas gara spēka simbolu. Tas ir apliecinājums, cik ļoti bagāta ir latviešu tauta, jo mūsu lielākā bagātība ir zināšanas,” sacīja premjere Laimdota Straujuma.

„Bibliotēka ir katra cilvēka personiskā ceļa uz brīvību ļoti nozīmīgs posms. Jo tikai zināšanas cilvēku dara brīvu. Zināšanas atbrīvo cilvēku no māņiem, aizspriedumiem, no meliem. Zināšanas veido imunitāti pret prāta manipulācijām,” bibliotēkas potenciālu novērtēja kultūras ministre Dace Melbārde.

Zināšanas, kas paaudžu paaudzēs mantotas mutvārdos - tautasdziesmās -, apkopotas Krišjāņa Barona Dainu skapī, kas arī turpmāk būs apskatāms Gaismas pilī, stikla vitrīnā. Pēdējo atvilktni tajā simboliski ielika eksprezidente un folkloras pētniece Vaira Vīķe-Freiberga un viņas vīrs Imants Freibergs, kurš jau 60.gados nāca ar ideju Dainu skapja saturu digitalizēt.

Es varu tikai novēlēt, lai viss, kas ir šajā ēkā, tikpat labi spētu pārdzīvot visus laikmetus, pārmaiņas, tehnoloģijas, sarežģījumus un ekonomiskās grūtības, un saprast, ka garīgais ir mūsu īstais mantojums. Par tik, cik mēs paši būsim spējīgi to uzņemt savos prātos un sirdīs, par tik mēs paši būsim kļuvuši bagātāki un pierādījuši: jā, mēs piederam latviešiem kā kultūras tautai,” ar lepnumu pauda Vaira Vīķe-Freiberga.

Daudzajiem atklāšanas pasākumiem noslēdzoties, bibliotēka no nākamās nedēļas strādās ierastā režīmā, ļaujot tās saturu baudīt jaunā kvalitātē: no publiski aplūkojama Dainu skapja līdz iespējai lasīt grāmatas, skatīties filmas vai spēlēt digitālās klavieres ar, iespējams, iespaidīgāko skatu uz Vecrīgas panorāmu.

Te gan jāpiebilst, ka jau pēc pāris mēnešiem lasītājus atkal gaida pārmaiņas, jo Gaismas pils nākamgad kļūs par centrālo pasākumu vietu Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Tāpēc jau novembra beigās bibliotēkas pirmie divi stāvi tiks slēgti un lasītājiem līdz pat nākamā gada vasaras beigām būs jāizmanto dienesta ieeja. Nacionālās bibliotēkas vadība tomēr uzsver, ka visi bibliotēkas pakalpojumi būs pieejami arī prezidentūras laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti